4 Μαΐου 2024

Κάμψη Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη τον Ιούλιο

Κάμψη Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη τον Ιούλιο

Κάμψη Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη τον Ιούλιο: Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο προσαρμ. όγκος λιανικών πωλήσεων υποχώρησε τον Ιούλιο του 2014 συγκρινόμενο με τον Ιούνιο του ιδίου έτους, κατά 0,4% στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ των 28 χωρών (ΕΕ-28) – με το ίδιο ποσοστό.Κάμψη Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη τον Ιούλιο

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 1,0% στην ΕΕ-28.

Η κάμψη σε μηνιαία βάση κατά 0,4% τον Ιούλιο του όγκου λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη, οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά 0,6% στην κατηγορία «Φαγητά, ποτά και καπνός». Παρόμοια, στην ΕΕ-28 οφείλεται στην πτώση κατά 0,5% της κατηγορίας «Φαγητά, ποτά και καπνός».

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στο λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, σημειώθηκαν στην Αυστρία (-1,5%), Γερμανία (-1,4%) και Σουηδία (-1,3%). Από την άλλη μεριά, οι μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (+2,6%) και τη Λετονία (+2,2%).

Σε ετήσια βάση, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2014 (συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2013), αυξήθηκε κατά 0,8%, χάρη κυρίως στην αύξηση της κατηγορίας των «Μη εδώδιμων προϊόντων» κατά 1,5%, ενώ η βασική κατηγορία «Φαγητά, ποτά και καπνός» σημείωσε κάμψη.

Παρομοίως σε ετήσια βάση, ο όγκος λιανικού εμπορίου στην ΕΕ-28 τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 1,0%, κάτι που οφείλεται πάλι, κυρίως στην αύξηση της κατηγορίας των «Μη εδώδιμων προϊόντων» κατά 2,4% ενώ η ευρεία κατηγορία «Φαγητά, ποτά και καπνός» σημείωσε κάμψη.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση έδειξαν το Λουξεμβούργο (+14,1%), Εσθονία (+9,2%) και Ρουμανία (+6,3%) και τις μεγαλύτερες μειώσεις, η Μάλτα (-2,5%), Πολωνία (-1,1%), Βέλγιο και Αυστρία (-1,0% εκάστη).

040914-1

Στο παραπάνω γράφημα βάσει των στοιχείων της Eurostat, βλέπετε την πορεία των λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη (με ροζ η Ευρωζώνη και με μαύρο η ΕΕ-28). Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και πολύ καιρό, κινούνται κάτω του 100 που ήταν το έτος 2010, κάτι που καταδεικνύει ότι το λιανικό εμπόριο που βέβαια είναι συνέπεια της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, δεν ‘τραβάει’ · αυτό βέβαια με την σειρά του, καθσιτά την όποια ανάπτυξη, σαθρή διότι τέτοια είναι ανάπτυξη που δεν βασίζεται στην ευρεία κατανάλωση.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Απροσδόκητη στασιμότητα της Ελβετικής οικονομίας  

✎   Προς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ – Τι θα σημάνει

Related posts