Ο Οργανισμός Transparency International μετράει ετησίως έναν δείκτη διαφθοράς στον δημόσιο τομέα ενός μεγάλου πλήθους χωρών (168 για την ακρίβεια), βάσει διαφόρων ενιαίων αντικειμενικών παραμέτρων.
Στην εικόνα που σας δίδουμε, το έντονο κόκκινο χρώμα δείχνει την έντονη διαφθορά και το πορτοκαλί μικρότερη και το κίτρινο την ολιγότερη.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, 68% των χωρών διεθνώς, έχουν μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς και οι μισοί από τους G20 περιλαμβάνονται σε αυτές. Ούτε μία χώρα διεθνώς, είναι με διαφθορά μηδέν, ολοκάθαρη.
Πρωτεύουν ως οι με ολιγότερη διαφθορά, οι χώρες της Σκανδιναβίας. Συγκεκριμένα η πρώτη τριάδα με την ολιγότερη διαφθορά και την υψηλότερη βαθμολογία απουσίας διαφθοράς, συμπληρώνεται από την πρώτη Δανία με 91 βαθμούς, την δεύτερη Φινλανδία με 90 βαθμούς και την τρίτη Σουηδία με 89 βαθμούς. Από την αντίθετη πλευρά, την υψηλότερη διαφθορά έχουν διεθνώς, άρα και την χαμηλότερη βαθμολογία απουσίας διαφθοράς, η Σομαλία με 8 βαθμούς, η Βόρειος Κορέα με επίσης 8 βαθμούς και η Σομαλία με 11 βαθμούς.
Οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις ανησυχούν τον Οργανισμό Transparency International και είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι BRICS (ακρωνύμιο των πέντε αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50 στον δείκτη, που σημαίνει ότι είναι έντονα διεφθαρμένες.
Η χώρα μας έχει κακή βαθμολογία, καθώς βρέθηκε στην 58η θέση από 168 συνολικά, συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς. Στην περσινή αντίστοιχη έκθεση, η Ελλάδα είχε λάβει 43 βαθμούς και είχε καταταχθεί 69η μεταξύ 175 χωρών. Τουλάχιστον βελτιώθηκε η θέση μας στη χρονιά που πέρασε. Επιπλέον, είμαστε σε καλύτερη θέση από όλους τους άμεσους γείτονές μας, όπως επίσης και από συγκρίσιμες όσον αφορά την νοοτροπία χώρες: συγκεκριμένα η Τουρκία έχει 46 βαθμούς (68η θέση), η Βουλγαρία έχει 41 βαθμούς (69η θέση), η ΠΓΔΜ 42 βαθμούς (67η θέση), η Αλβανία 36 βαθμούς (88η θέση), η Σερβία 40 βαθμούς (71η θέση), η Ρουμανία 46 βαθμούς (59η θέση, ακριβώς μετά την χώρα μας) και περνάμε επίσης, την συγκρίσιμη Ιταλία που έχει 44 βαθμούς (61η θέση).
Δείτε τη Λίστα με την βαθμολογία στον κάτωθεν πίνακα: