26 Απριλίου 2024

Κατάθλιψη στο εργασιακό περιβάλλον λόγω… αφεντικού

Κατάθλιψη στο εργασιακό περιβάλλον λόγω… αφεντικού

Δεν οφείλεται σε υπερβολικό φόρτο εργασίας η κατάθλιψη που παθαίνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο γραφείο ή στη δουλειά τους. Παραδόξως, ο φόρτος εργασίας φαίνεται να μην επηρεάζει καθόλου το αν οι εργαζόμενοι θα εμφανίσουν κατάθλιψη σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Δανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε τρία περιοδικά, Occupational and Environmental Medicine, Psychoneuroendocrinology και The Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

depression

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι «αδικίες» που βιώνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στο γραφείο και για τις οποίες ευθύνονται τα αφεντικά είναι η βασική αιτία αυτής της κατάθλιψης. «Είχαμε την τάση να συνδέουμε το άγχος και την κατάθλιψη που βιώνουν οι εργαζόμενοι με το σημαντικό φόρτο εργασίας, ωστόσο η μελέτη έδειξε ότι δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Matias Grynderup. Έτσι, ο κίνδυνος της κατάθλιψης στο εργασιακό περιβάλλον δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, μεταβάλλοντας απλά το φόρτο εργασίας.

Η προσωπική άποψη των εργαζομένων σχετικά με το εργασιακό τους περιβάλλον θα μπορούσε να συμβάλει καλύτερα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους μελετητές. Αν για παράδειγμα το αίσθημα της δικαιοσύνης στην εργασίας παίζει ουσιαστικό ρόλο για τους ίδιους, τότε πάνω σε αυτό θα επικεντρωθεί μία εταιρεία με ζητούμενο την πρόληψη της κατάθλιψης. Σημειώνεται ότι για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4.500 εργαζομένους στο δημόσιο (νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία) και οι οποίοι ρωτήθηκαν αν είχαν την αίσθηση ότι τους συμπεριφέρονται με δίκαιο τρόπο στο χώρο εργασίας τους. Στην έρευνα τελικά αξιοποιήθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι που παρουσίαζαν συμπτώματα υπερβολικού στρες και κατάθλιψης.

Πηγή: hrpro.gr

Related posts