11 Μαΐου 2024

Κατάργηση υποβολής Εκκαθαριστικής Δήλωσης ΦΠΑ

Κατάργηση υποβολής Εκκαθαριστικής Δήλωσης ΦΠΑ

Κατάργηση υποβολής Εκκαθαριστικής Δήλωσης ΦΠΑ, φέρει το νομοσχέδιο «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Κατάργηση υποβολής Εκκαθαριστικής Δήλωσης ΦΠΑ

Το εν λόγω νομοσχέδιο, δόθηκε σήμερα για διαβούλευση. Η κατάργηση της υποβολής Εκκαθαριστικής ΦΠΑ, ισχύει για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1/1/2014 και εφεξής.

Η διάταξη περί της μη υποχρέωσης υποβολής Εκκαθαριστικής ΦΠΑ, στοχεύει στο να λιγοστέψει την γραφειοκρατία αλλά και το κόστος για τους φορολογούμενους. Άλλωστε κάθε μήνα ή τρίμηνο είναι όλοι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ακόμα και μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Οι φορολογούμενοι και υπόχρεοι γλυτώνουν συνεπώς έναν ‘βραχνά’, αλλά επιβαρύνονται από άλλα, όπως π.χ. η ανά μήνα ή τρίμηνο υποβολή αναλυτικών στοιχείων για όλα τα τιμολόγια που πήραν ή εξέδωσαν οι φορολογούμενοι, ακόμα και αν είναι αξίας ενός ευρώ.

Προβλέπεται επιπλέον, η άμεση δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ αν ο φόρος προέκυψε ως πιστωτικό υπόλοιπο στη δήλωση, ανεξαρτήτως αν είναι δυνατή η μεταφορά του σε επόμενη χρήση.

Related posts