19 Απριλίου 2024

Κατά των Ελλήνων εφοπλιστών στρέφεται το Spiegel

Κατά των Ελλήνων εφοπλιστών στρέφεται το Spiegel

Κατά των Ελλήνων εφοπλιστών στρέφεται το Spiegel, για τους οποίους αναφέρει ότι πληρώνουν ελάχιστους φόρους. Μάλιστα, ο τίτλος του άρθρου είναι «Πλούτος και κρυψίνοια», προφανώς με επικριτικό τόνο.Κατά των Ελλήνων εφοπλιστών στρέφεται το Spiegel

Το πνεύμα του άρθρου είναι ότι ακριβώς επειδή πληρώνουν ελάχιστους φόρους, έχουν και δυνατότητα να πραγματοποιούν περισσότερες επενδύσεις.

Το περιοδικό αναφέρει ότι από το έτος 2002 μέχρι σήμερα, οι Έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν φορολογήσει τουλάχιστον €140 δισ.. Επιπλέον, βάσει αρκετών ειδικών ρυθμίσεων, οι Έλληνες εφοπλιστές, δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.

Βασικός λόγος που οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν αυτή την υψηλή ρευστότητα εν μέσω οικονομικής κρίσης που επικρατεί στη διεθνή ναυσιπλοΐα, είναι ότι πληρώνουν ελάχιστους φόρους συγκριτικά με το ‘εύρος’ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πουθενά αλλού στον κόσμο οι εφοπλιστές δεν προστατεύονται τόσο πολύ από οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως στην Ελλάδα. Βέβαια, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, απαντάει ότι οι (Έλληνες) εφοπλιστές πληρώνουν φόρους ως ιδιώτες όπως και άλλοι.

Οι Έλληνες εφοπλιστές λοιπόν, διατηρώντας συγκριτικά με τον ανταγωνισμό μια καλή ρευστότητα, παραγγέλνουν πλοία σαν μην υπήρχε ποτέ κρίση στη ναυτιλία, αναφέρει το περιοδικό. Και προσθέτει σχετικά ότι, το 2012 είχαν δώσει παραγγελίες για την κατασκευή 275 νέων πλοίων αξίας €10 δισ. και άλλα τόσα για την ανακαίνιση του στόλου τους (taxcoach.gr).

Το Spiegel αναφέρει ότι μόνο για στο πρώτο διάστημα του 2014, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει νέα και μεταχειρισμένα πλοία προς απόκτηση, ύψους €5 δισ. και όπως δηλώνει στο περιοδικό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, “τα χρήματα προέρχονται από τις δικές μας τσέπες”. (σίγουρα όμως, μέρος αυτών προέρχεται από δανεισμό, προσθέτουμε εμείς)

Το Spiegel τέλος αναφέρει, βασιζόμενο σε στοιχεία ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ότι το 2012 οι Έλληνες εφοπλιστές πλήρωσαν ως ιδιώτες φόρους ύψους €15 εκατ. όταν οι Έλληνες ναυτικοί κατέβαλαν φόρους ύψους €55 εκατ.. Από την πίεση που τους ασκήθηκε, οι Έλληνες εφοπλιστές, υποσχέθηκαν ως ‘εθελοντική συνεισφορά’ τον διπλασιασμό του φόρου στο τονάζ των πλοίων για την επόμενη τριετία. Από αυτή την υπόθεση, η κυβέρνηση αναμένει έσοδα ύψους €140 εκατ. ετησίως, αν και οι εφοπλιστές τα υπολογίζουν σε λιγότερα των €100 εκατ..

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

•  Η Ελλάδα επέστρεψε στην 1η θέση της μεγαλύτερης «πλοιοκτήτριας» χώρας διεθνώς

Related posts