17 Μαΐου 2024

Καταγγελία του Υπουργείου Εργασίας για τη SOFTEX

Καταγγελία του Υπουργείου Εργασίας για τη SOFTEX

Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση ως προς το θέμα που έχει ανακύψει με την SOFTEX:

Πληροφορηθήκαμε ότι η πολυεθνική εταιρεία BOLTON GROUP με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την BOLTON HELLAS AEBE, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της SOFTEX (ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ), δημιουργώντας ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία και αφήνοντας στον δρόμο όλους τους εργαζόμενους, περίπου 200.

Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της SOFTEX που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η SOFTEX και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της SOFTEX, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας.

Τώρα εμείς ως TaxCoach αφενός κατανοούμε τον κίνδυνο της ανεργίας των εργαζομένων στην SOFTEX, όπως άλλωστε κατανοούμε τις δυσκολίες των εκατομμυρίων ανέργων στη χώρα μας, πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και βέβαια όχι με κρατικά προγράμματα 5μηνης εργασίας, αφετέρου δεν κατανοούμε την παραπάνω δήλωση από το Υπουργείο Εργασίας, καθώς η λειτουργία των επιχειρήσεων δεν “επιβάλλεται”.
Είναι σαφές ότι εάν ένας επιχειρηματίας κρίνει ασύμφορη την λειτουργία της επιχείρησής του, προφανώς έχει δικαίωμα να την παύσει, όπως έχει και υποχρέωση να καλύψει τις μέχρι τότε υποχρεώσεις του.

Όμως η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, είναι σαν μια ανακοίνωση αντιπολίτευσης και όχι κυβέρνησης. Οι επικεφαλής στο Υπουργείο Εργασίας, πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ και κάμποσο καιρό, είναι κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας συνεπώς, μαζί με τα άλλα αρμόδια υπουργεία και γενικότερα η κυβέρνηση, θα έπρεπε αντί να βγάζει ανακοινώσεις του “τίποτα” – αφού τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν έχουν καμία επί της ουσίας επενέργεια στο πρόβλημα – να αντιμετώπιζαν τις κακές ρίζες που καθιστούν την επιχειρηματικότητα εξαιρετικά δύσκολη στη χώρα μας, να τις εκρίζωναν, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους ή να τις παύουν.

Αν δεν αλλάξει νοοτροπία η κυβέρνηση, θα δει μεγάλες επιχειρήσεις να φεύγουν (π.χ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, SOFTEX), η ανεργία προφανώς δεν θα μειώνεται και θα δίνει η κυβέρνηση ‘ασπιρίνη στον καρκινοπαθή’ με προγράμματα 5μηνης εργασίας, που δεν έχουν αποτέλεσμα αφού μετά λίγους μήνες οι απασχολούμενοι σε αυτά είναι ξανά άνεργοι και κοστίζουν και σημαντικά. 

Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να καταλάβει ότι με ευχολόγια, ακόμα χειρότερα με καταγγελίες, η SOFTEX αλλά και η κάθε επιχείρηση, ιδίως οι μεγάλες, δεν θα μείνουν στην Ελλάδα. Αν δεν θέλει να καταντήσει η χώρα μας σε μια δυο χρονιές, χώρα άνευ ιδιωτικού τομέος, ένας τόπος δημοσίων υπαλλήλων, οπότε και η οικονομία θα καταρρεύσει σε σημείο που η σημερινή κατάσταση θα φαίνεται ‘παράδεισος’, η κυβέρνηση αντί να καταγγέλλει τις επιχειρήσεις, καλό είναι να τις προσελκύει, να είναι φιλική και να τους δίδει κίνητρα για να επιχειρούν στη χώρα μας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό, τόσο το καλύτερο· όσο πιο αργά το καταλάβει, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή θα επέρχεται στη χώρα.

Related posts