20 Απριλίου 2024

Καταργούνται 51 κοινωνικοί πόροι σε 22 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία

Καταργούνται 51 κοινωνικοί πόροι σε 22 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία

Από την αρχή του 2015 καταργούνται 51 κοινωνικοί πόροι σε 22 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, στα πλαίσια της νέας συμφωνίας με την Τρόικα.καταργούνται 51 κοινωνικοί πόροι σε 22 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία

Πρόκειται για πόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν διάφορες συναλλαγές (π.χ. από τη χονδρική πώληση αλεύρων, τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιριών,κ.λπ.) και τα τέλη αυτά εισέπρατταν τα Ταμεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, η κατάργησή τους θα κοστίσει €176 εκατ. ετησίως, ωστόσο εκφράζεται (από το υπουργείο) ότι η ρευστότητα των Ταμείων δεν θα υποστεί σημαντικό πλήγμα.
Βέβαια εμείς ως TaxCoach, θεωρούμε ότι το ποσό που χάνεται δεν μπορεί να θεωρηθεί και μικρό, από την άλλη όμως, οι καταργήσεις αυτών των περιέργων τελών, θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των αγορών στις οποίες εντάσσονταν και εντέλει, είναι θα είναι υπέρ του καταναλωτή.

Αμέσως παρακάτω, παρουσιάζονται οι αλλαγές που θα επέλθουν από την 1η/1ου/2015:

  • Καταργείται το ποσοστό των εσόδων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, και τις χρηματικές ποινές που επιδικάζουν τα ποινικά δικαστήρια (δικαστικά έξοδα αλλά και εξαγοράσιμες ποινές), τα οποία κατέληγαν υπέρ του ΟΑΕΕ.
  • Καταργείται επίσης είσπραξη από τον ΟΑΕΕ ποσοστού 0,5% επί του τζίρου από παντός είδους αμοιβαία στοιχήματα και από το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του 10% επί των ανεξαργύρωτων δελτίων στοιχημάτων.
  • Καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία σε κάθε αγορά αλεύρου, υπήρχε εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Αρτοποιών (εισφορά 40 λεπτών για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων που αγόραζε ο αρτοποιός, και τα οποία μετακυλίονταν στην τελική τιμή, δηλαδή στον καταναλωτή).
  • Καταργείται η είσπραξη από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) τέλους 5% με το οποίο επιβαρύνονται τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας σε δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και η κράτηση 5% επί των τελών για τη λειτουργία φάρων που παρομοίως, κατέληγε στο ΝΑΤ.
  • Καταργείται η επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ με τέλος 1% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης της ΕΥΔΑΠ. Το τέλος αυτό καταργείται, αλλά και το τέλος 1% που επιβάλλεται σε κάθε είδος προμήθειας της ΕΥΔΑΠ.
  • Καταργείται το κληρικόσημο που ήταν €3 και επιβάρυνε άδειες γάμου, βαπτίσεις, μνημόσυνα και διαζύγια υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.
  • Στον κλάδο της οικοδομής, καταργείται το 2% επί της εκάστοτε τιμής πωλούμενων τσιμέντων, το οποίο εισπράττει το επικουρικό ταμείο εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.

Related posts