29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Κλοπή ΙΧ ή Ακινησία; Το taxis δεν το ξέρει!

Κλοπή ΙΧ ή Ακινησία; Το taxis δεν το ξέρει!

Κλοπή ΙΧ ή Ακινησία; Το taxis δεν το ξέρει! Σε δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν την ατυχία να τους κλέψουν το αυτοκίνητο ή προχώρησαν στη δήλωση ακινησίας του οχήματός τους.Κλοπή ΙΧ ή Ακινησία; Το taxis δεν το ξέρει

Όπως αναφέρει σε άρθρο στο capital.gr, o Σπ. Δημητρέλης, σε πολλές περιπτώσεις τα οχήματα εμφανίζονται κανονικά στη φορολογική τους δήλωση σαν να είναι σε κίνηση και μάλιστα χρεώνονται και το σχετικό τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης.

Το θέμα έχει εντοπισθεί από πολλούς φοροτεχνικούς και έχει ενημερωθεί σχετικά και το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει διορθωθεί με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να τρέχουν για να το διορθώσουν.

Αναλυτικότερα το θέμα έχει ως εξής: Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν προσυμπληρωθεί μερικά σημαντικά στοιχεία, όπως είναι οι παρακρατούμενοι φόροι και τα εισοδήματα μισθωτών και εργαζόμενων με μπλοκάκι. Έχουν προσυμπληρωθεί και τα στοιχεία των οχημάτων των φορολογούμενων μαζί με το σχετικό τεκμαρτό εισόδημα που τους αναλογεί. Πολλοί φορολογούμενοι απώλεσαν εντός του 2013 το όχημά τους λόγω κλοπής ή προχώρησαν για τους δικούς τους λόγους στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας (δήλωση ακινησίας).

Με έκπληξη, ωστόσο, διαπιστώνουν ότι στη φορολογική δήλωση η εφορία τους εμφανίζει να έχουν το όχημα στην κατοχή τους για το σύνολο των μηνών του 2013 και τους χρεώνει με το 100% του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Μάλιστα, οι κωδικοί των οχημάτων και του τεκμηρίου είναι «κλειδωμένοι» με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να μην έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σχετικές διορθώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να εκδίδεται λανθασμένο εκκαθαριστικό σημείωμα και ο φορολογούμενος να επιβαρύνεται με τεκμήριο υψηλότερο από το πραγματικό.

Τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το λάθος; Θα πρέπει ο φορολογούμενος να επικοινωνήσει με τη νέα Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών και να ζητήσει τη διόρθωση των δεδομένων. Στις εφορίες που απευθύνθηκαν πολλοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα καθώς ούτε οι εφορίες έχουν δυνατότητα διόρθωσης των προσυμπληρωμένων κωδικών.

Πηγή: Σπ. Δημητρέλης, capital.gr

Related posts