Κοινή συνέντευξη τύπου Υφυπουργού ΑΑΤ, Β. Κόκκαλη, Αν. Υπ. ΑΑΤ Γ. Τσιρώνη, Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη και Δημάρχου Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου για την ανακοίνωση λειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας
Δόθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοινή συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού ΑΑΤ, Β. Κόκκαλη του Αν. Υπουργού ΑΑΤ Γ. Τσιρώνη, του Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη και του Δημάρχου Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, για τη λειτουργία της 2ης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα, τη «Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας». Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλητών:
Βασίλης Κόκκαλης: Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, για την παρουσία σας σε αυτή την ιστορική στιγμή, της επίσημης ανακοίνωσης λειτουργίας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής, που συνδέω το όνομά μου με την έναρξη λειτουργίας της Σχολής και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια, όλους τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, όλους τους βουλευτές του νομού και τις τοπικές αρχές, που με διαφορετικό τρόπο ο καθένας από την πρώτη στιγμή, βοήθησε να ξεπεράσουμε μικρά ή μεγαλύτερα εμπόδια και να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα.
Η ενασχόληση των Ελλήνων με την τυροκόμηση από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα, οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία διαφόρων τύπων τυριών. Πολλά από τα τυριά που παρασκευάζονται σήμερα στη χώρα μας, έχουν ιστορία αιώνων, κατά τη διάρκεια των οποίων εξελίχθησαν στη σημερινή τους μορφή και είναι άρρηκτα συνδεμένα με τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας.
Με τις επιστημονικές εξελίξεις στη χημεία, τη μικροβιολογία και άλλες θετικές επιστήμες, άρχισε η σταδιακή εξέλιξη της γαλακτοκομικής παιδείας και έρευνας στη χώρα μας, η οποία αναβαθμίστηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια. Ιδρύθηκαν γεωργικές σχολές, όπως της Τίρυνθας (1829), των Αθηνών (1887), η οποία έπαψε να λειτουργεί το 1897 και μετατράπηκε σε γεωργικό σταθμό και οι μαθητές της αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην «Κασσαβέτειο και Τριανταφυλλίδειο Σχολή Αϊδινίου» στον Αλμυρό Βόλου.
Στις παραπάνω Γεωργικές Σχολές, διδάσκονταν μεταξύ των άλλων μαθημάτων, τα μαθήματα Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας. Στη σχολή Αϊδινίου μάλιστα συστήθηκε έδρα Τυροκομίας, που οφείλεται στις προσπάθειες του Ρ. Δημητριάδη. Το πρώτο πρακτικό σχολείο με αντικείμενο αποκλειστικά την τυροκομία, το Τυροκομικό Σχολείο, όπως ονομάστηκε τότε η Γαλακτοκομική, ιδρύθηκε το 1916 στα Ιωάννινα, χάρη στις προσπάθειες του Hπειρώτη γεωπόνου Νικ. Ζυγούρη.
Η επαρχία Ελασσόνας γνωστή για τα ποιοτικά κτηνοτροφικά της προϊόντα και ιδιαίτερα τη φέτα, εύλογα προέβαλε ως ο φυσικός χώρος για τη δημιουργία μιας δεύτερης Γαλακτοκομικής Σχολής στη χώρα μας, μετά από εκείνη των Ιωαννίνων.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και ΥΠΑΑΤ, υπήρξε η «συναντίληψη» για την αναγκαιότητα λειτουργίας Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, προκειμένου:
· να εξυπηρετηθεί το υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό της περιοχής,
· να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
· να υπάρξει κατάρτιση στο αντικείμενο
· και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη στην έρευνα και την καινοτομία, σε ένα προϊόν που έχει παράδοση στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου προχωράμε στην ίδρυση της Σχολής.
Η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας θα είναι ένα δημόσιο «φυτώριο» τυροκόμων στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας τεχνίτες τυροκόμους, σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα.
Η διάρκεια φοίτησης θα είναι δύο χρόνια. Στους απόφοιτους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα:
· να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις και
· να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι μαθητές θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος, μέχρι τη συσκευασία των τελικών προϊόντων.
Επιπλέον, οι ίδιοι οι μαθητές αναλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων των ιδιαίτερων τόπων καταγωγής τους, συνήθως άγνωστων στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετατρέποντας τη Σχολή από απλό χώρο εκμάθησης, σε χώρο ανταλλαγής γνώσεων και πολιτισμού.
Βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας (παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο εξοπλισμό), προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων αυτών.
Άλλωστε, η γαστρονομία μας αποτελεί μέρος του ίδιου του πολιτισμού μας και ως εκ τούτου οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με ημερίδες – παρουσιάσεις που θα πραγματοποιούνται, εκτός ωραρίου διδασκαλίας στη Σχολή, από καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, με μονοήμερες ή πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές σε μονάδες επεξεργασίας γάλακτος ή εκθέσεις, καθώς και με υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Οι απόφοιτοι της Σχολής θα μπορούν ν’ απασχολούνται ακόμα και σε γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού, αποδεικνύοντας στην πράξη, το επίπεδο εκπαίδευσης και την πανευρωπαϊκή αναγνώριση της Σχολής.
Ένα όραμα πολλών ανθρώπων, πλέον είναι πραγματικότητα. Με σχέδιο και αλλεπάλληλες επαφές σε όλα τα επίπεδα, μετά από αγώνα που δώσαμε τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε η Ελασσόνα να υποδέχεται τη Γαλακτοκομική της Σχολή.
Αλλά πέραν από τους νόμους και τα κτίρια, πέρα από τα προγράμματα σπουδών, αυτό που πρώτιστα είναι απαραίτητο, είναι η θέληση εκείνων που θα σπουδάσουν, να κάνουν πράγματι αληθινές σπουδές. Μένει να αποδείξουν με τη μάθηση και την άσκηση οι σπουδαστές μας ότι μπορούν να δώσουν αυτά που σήμερα έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και η ανάγκη επένδυσης στη γνώση και τον πρωτογενή τομέα είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ας είναι λοιπόν η Γαλακτοκομική Σχολή ο θεμέλιος λίθος ενός νέου μοντέλου εκπαίδευσης μακριά από τις ιδεοληψίες για επαγγέλματα με κύρος, που όμως σήμερα έχουν δημιουργήσει στρατιές ανέργων σε μία χώρα που έχει χάσει την πυξίδα της σε πολλά επίπεδα. Θέλουμε να επενδύσουμε και επενδύουμε στα όσα απλόχερα έχει δώσει ο θεός στην πατρίδα μας και ταυτοποιούν τη μοναδικότητά της. Και πιστέψτε με, θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο γιατί είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Σας ευχαριστώ.
Γιάννης Τσιρώνης: Θέλω να τονίσω την σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την υλοποίηση του εγχειρήματος, γιατί η δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής έχει πολλαπλά οφέλη στην εξειδικευμένη γνώση και την έρευνα πάνω στο αντικείμενο, όσο και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επένδυση στον πρωτογενή τομέα σε εκπαίδευση και κατάρτιση, θα δημιουργήσει επιπλέον τις βάσεις για την παραγωγή και πιστοποίηση ασύγκριτα ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, στα οποία διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Καλημέρα κι από μένα. Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε εξαιρετική συνεργασία και η Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αυτής της συνέργειας. Η Σχολή τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας από τον Οκτώβριο. Το επόμενο έτος η σχολή θα εγκατασταθεί σε κτίριο ενός παλαιού καπνεργοστασίου του Δήμου Ελασσόνας, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και πρότυπο τυροκομείο.
Νίκος Ευαγγέλου: Είναι ιδιαίτερη μέρα για την Ελασσόνα, αφού ένα όραμα είκοσι ετών, σήμερα είναι πραγματικότητα. Η Ελασσόνα υποδέχεται την Γαλακτοκομική της Σχολή, μετά από προσπάθειες ετών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του υπουργούς της κυβέρνησης που βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και ήταν παρόν σε κάθε προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ.