18 Μαΐου 2024

Κομβική δικαστική απόφαση που παύει μίσθωση μέσω Airbnb

Κομβική δικαστική απόφαση που παύει μίσθωση μέσω Airbnb

Ιδιοκτήτες κατοικιών συγκροτήματος, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, επειδή ενοχλούνταν από τους ενοικιαστές των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πρόκειται για μια παραθεριστική βίλα, στην περιοχή του αγροκτήματος των Αγροτικών Φυλακών της Κασσάνδρας, η οποία βρίσκεται εντός συγκροτήματος, αποτελούμενο από πέντε συνολικά κατοικίες.

Οι ιδιοκτήτες λοιπόν των άλλων τεσσάρων κατοικιών – βιλών του συγκροτήματος, προσέφυγαν στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι οι επισκέπτες με την μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων της άλλης βίλας, δημιουργούσαν θόρυβο και όχληση κατά την διάρκεια του θέρους. Υποστήριξαν ότι η ιδιοκτήτρια της μίας βίλας, πήρε από τον ΕΟΤ το ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων και καταχώρησε σχετική αγγελία σε 15 τουριστικούς οδηγούς και σχετικές ιστοσελίδες.  Οι πελάτες της κυρίας μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δημιουργούσαν προβλήματα όπως π.χ. καταλάμβαναν θέσεις πάρκινγκ, έκαναν φασαρία στην πισίνα, αλλά και αλλού (φασαρία).

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, έλαβε Απόφαση σύμφωνα με την οποία:
• αφενός διεκόπη η βραχυχρόνια μίσθωση της παραθεριστικής βίλας στη Χαλκιδική, καθώς έκρινε ότι η ιδιοκτήτρια παραβίασε τον κανονισμό του συγκροτήματος μέσα στο οποίο βρίσκεται η κατοικία.
• αφετέρου, επέβαλε πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια της βίλας, την πληρωμή ποσού €4.400 στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος, ως αποζημίωση.

Η απόφαση αυτή η οποία μάλιστα ήταν εις βάρος της ιδιοκτήτριας της βίλας, μπορεί να ενθαρρύνει λόγω του δεδικασμένου πλέον, και πολλούς άλλους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω airbnb ή άλλων πλατφορμών, δημιουργούν στο συγκρότημά τους / πολυκατοικία τους κλπ, προβλήματα ή και βλάβες, και να ζητήσουν αντιστοίχως, την απαγόρευση ή και να διεκδικήσουν και κάποιο πρόστιμο που θα πληρώσει ο εκμεταλλευτής των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε αυτούς.

Related posts