19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί!

Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί!

Στο βόρειο ημισφαίριο της Γης ζει το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στο νότιο, μόλις το υπόλοιπο 15%. Ο κορωνοϊός που τον Μάρτιο Απρίλιο μάστιζε το βόρειο ημισφαίριο, και κυρίως σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, από τις αρχές Μαΐου, έχει χάσει εντόνως σε δυναμική επέκτασης, σε σημείο που σήμερα η κατάσταση έχει σωθεί και είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Δεδομένου κιόλας ότι ουσιαστικά σε όλες τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου που είχαν τον Μάρτιο – Απρίλιο εφαρμόσει καθολικά και αυστηρά lockdowns, αυτό, το ότι από τον Μάιο ο κορωνοϊός έχει περιέλθει σε ύφεση, δεν μπορεί, εκ του αποτελέσματος, να είναι άσχετο από τις καιρικές συνθήκες που αλλάζουν λόγω του ερχόμενου καλοκαιριού, ήτοι αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας με εκπομπή UV ακτινοβολίας, αυξημένη υγρασία.

Φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, ότι ο συνδυασμός αυτός, του ερχόμενου καλοκαιριού, έχει ήδη και εν πολλοίς, εξουδετερώσει τον κορωνοϊό.

Αυτό, έχει αποδειχτεί και στο νότιο ημισφαίριο, αλλά από την “αντίθετη”: καθώς στο νότιο ημισφαίριο έχουν καλοκαίρι όταν στο βόρειο έχουν χειμώνα, και χειμώνα όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι, ουσιαστικά όλες οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου που είχαν θερινό καιρό, δεν είχαν πρόβλημα από κορωνοϊό, είχαν ελάχιστα κρούσματα, και ελάχιστους θανάτους, πολλά δε από τα κρούσματα που είχαν, ήταν εισαγόμενα, δηλαδή από ταξιδιώτες που έφεραν τον ιό, από προβληματικές τότε χώρες. Οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, από τα μέσα Μαρτίου και εντεύθεν, εισήλθαν στο φθινόπωρο και χειμώνα τους, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σε επίπεδα που είναι φιλικά για την μετάδοση του κορωνοϊού, και λοιπές συμπληρωματικές συνθήκες, όπως μειωμένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, και γι’ αυτό, από τα μέσα Μαρτίου και παρόλο που έλαβαν έως και έντονα περιοριστικά μέτρα, ο ιός σε αυτές (τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου) εκτοξεύθηκε. Για παράδειγμα, σήμερα στην Βραζιλία είναι σε έξαρση, αφού μόνο χθες 28 Μαΐου, πέθαναν σε μια μέρα 1.156 άνθρωποι και είδαμε στην τηλεόραση σε ένα νεκροταφείο του Σάο Πάουλο, να σκάβουν εργαζόμενοι, εκατοντάδες τάφους στην σειρά.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, και ας μην γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό, είναι σαφές ότι η ευρύτερη θερινή περίοδος, που έχει υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία, με κάποιον τρόπο, δρα στην ελαχιστοποίηση του κορωνοϊού, σε βαθμό που αυτός, να μην αποτελεί πρόβλημα.

Σημαίνει αυτό λοιπόν ότι εμείς που βρισκόμαστε στο βόρειο ημισφαίριο και εισερχόμαστε στην ευρύτερη θερινή περίοδο, ότι πρέπει να εφησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε παντελώς; Προφανώς όχι. Σίγουρα το περιβάλλον και έως και τον Οκτώβριο, θα είναι σημαντικά ασφαλές. Όμως ο κορωνοϊός, δεν εξαφανίζεται. Συνεχίζει και υπάρχει, μπορεί σε μικρότερο πληθυσμό – ιϊκό φορτίο στο περιβάλλον, και αυτός εξασθενημένος (ο ιός), που σημαίνει ότι και να προσβάλλει κάποιον, ο οργανισμός του προσβληθέντος, θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσει τον ιό, και να τον κερδίσει. Όμως, επειδή ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, και επειδή υπάρχουν άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό, λόγω άγχους, λόγω ασθενειών, λόγω γήρατος, αυτοί που αποτελούν ευπαθείς ομάδες, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. Είναι δεδομένο ότι στο προσεχές τετράμηνο και στο βόρειο ημισφαίριο (όπου τοποθετείται και η Ελλάδα), θα προσβληθούν και θα πεθάνουν από κορωνοϊό, πολύ λίγοι άνθρωποι, όμως κάποιοι θα πεθάνουν πάλι, έστω και εάν είναι πολύ λίγοι σε αριθμό. Πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε, για αυτούς.

Αλλά και για εμάς. Διότι ο κορωνοϊός, μπορεί να επανέλθει δριμύς, από το Νοέμβριο και μετά. Έχοντας δει τα στατιστικά που έχουν να κάνουν με τον καιρό, θα πρέπει να χτυπήσει alarm, όταν η ελάχιστη θερμοκρασία που παρατηρείται σε μια μέρα, πέσει κάτω από τους 14οC και ο καιρός είναι ξηρός (άνευ υγρασίας). Προσοχή! Τονίζουμε ότι δεν είναι απλά η θερμοκρασία που εν πολλοίς στην ευρύτερη θερινή περίοδο, εξουδετερώνει τον ιό ή η ηλιακή ακτινοβολία UV. Είναι και η υγρασία. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι όταν ο εξωτερικός αέρας περιέχει αυξημένη υγρασία, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, πρέπει να δρουν κάπως σαν φίλτρο, στα εκτοξευόμενα σωματίδια που περιέχουν τον ιό, και να εμποδίζουν έτσι, θέτοντας ένα αόρατο τείχος, μια κουρτίνα, στα σωματίδια του ιού, να κινηθούν σε σχετικά μεγάλη εμβέλεια (π.χ. 1,5 μέτρο). Ο κορωνοϊός, εάν τον βλέπαμε σε μεγέθυνση, είναι ένα σφαιρίδιο που έχει μια λιπώδη εξωτερική μεμβράνη. Όταν λοιπόν αυτό το λιπώδες εξωτερικά σφαιρίδιο (ο ιός), έχει εκτοξευτεί, με το φτάρνισμα ή βήξιμο κάποιου ή και με την δυνατή ομιλία του (όταν κάποιος μιλάει δυνατά, φεύγουν σταγονίδια από το στόμα του), αυτό έχει μια εμβέλεια, έχει μια δύναμη του να φτάσει έως και ενάμισι και δύο μέτρα, μπορεί και περισσότερο, εάν το βοηθά ο άνεμος. Εάν όμως ο αέρας έχει αυξημένη υγρασία, περιέχει και ας μην τα βλέπουμε, μικροσκοπικά σταγονίδια νερού (η υγρασία) όπου καθώς αυτά αιωρούνται, ο ιός που επίσης αιωρείται πέφτει πάνω τους, και μπλοκάρεται και δεν συνεχίζει το ταξίδι του, που θα μπορούσε να φτάσει και 2 ή και 4 μέτρα, εάν ο αέρας ήταν ξηρός και βοηθητικός. Όταν ο καιρός είναι ξηρός, άνευ υγρασίας, είναι βοηθητικός προς την μετάδοση ιών του αναπνευστικού όπως ο κορωνοϊός ή και αυτός της γρίπης.

Είναι συνεπώς, οι συνολικά και σφαιρικά συνθήκες του καλοκαιριού, που συμβάλλουν στην εντονότατη συρρίκνωση του ιού. Όμως πάλι, δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά πρέπει να προσέχουμε. Πρέπει να προσέχουμε διότι από τον ερχόμενο χειμώνα, και πόσο δε, εάν δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά θετικές εξελίξεις στην εξεύρεση φαρμάκων και εμβολίων, ο ιός μπορεί να κάνει δυναμική επανεμφάνιση.

Εάν λοιπόν δεν θέλουμε να επιβληθεί και πάλι lockdown και περιορισμός μετακινήσεων, αλλά και για να είμαστε υγιείς, είναι καλό να μην ξεχνάμε:

• Να πλένουμε καλά τα χέρια μας, όταν αγγίζουμε κάτι που να μπορεί να έχει αγγίξει άλλος προσβεβλημένος ή να έχουν πέσει πάνω του μολυσμένα σταγονίδια. Το πλύσιμο των χεριών είναι και αυτό πολύ αποτελεσματικό κατά του ιού, εάν τυχόν αυτός πέσει πάνω στα χέρια μας.

• Να τηρούμε το social distancing, ήτοι να κρατάμε αποστάσεις ο ένας από τον άλλον.

• Όταν μπορούμε, να φοράμε σε επικίνδυνους χώρους, μάσκα, ιδίως σε κλειστούς, που μαζεύονται αρκετά άτομα.

Η εφαρμογή όλων αυτών των απλών στην πραγματικότητα πρακτικών, θα μας κάνει μόλις φύγει το καλοκαίρι, να παραμείνουμε ασφαλείς όσον αφορά στην πιθανότητα μιας νέας έξαρσης του ιού. Εάν τηρήσουμε αυτούς τους απλούς κανόνες όλοι μας, τότε και στο επερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα (από Νοέμβριο και μετά), δεν θα έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα. Εάν δεν τα τηρήσουμε, μπορεί να έχουμε. Επιλέξτε.

[edit 15.07.2020]   Μέχρι σήμερα,  μέσα Ιουλίου, ως κανόνας, επιβεβαιώνεται ότι στο βόρειο ημισφαίριο που επικρατεί καλοκαίρι και παρά την άρση των lockdowns, ο κορωνοϊός βρίσκεται υπό σχεδόν πλήρη έλεγχο. Επιβεβαιώνεται δηλαδή στην πορεία και στην πράξη, ότι ο ζεστός καιρός, τον αποδυναμώνει εντόνως.
Όμως σε ορισμένες περιοχές, στο βόρειο ημισφαίριο, τα κρούσματα αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν όπως στις ΗΠΑ, που στο σύνολο της επικράτειάς τους, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει σημαντικά τα επίπεδα Απριλίου. Βεβαίως και ευτυχώς, στο σύνολο των ΗΠΑ, οι θάνατοι σε σχέση με τα κρούσματα, είναι πολύ λίγοι, άλλη μία ένδειξη ότι ο κορωνοϊός δεν πεθαίνει μεν το καλοκαίρι, αλλά αποδυναμώνεται εντόνως. όΜως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και μια εξαίρεση είναι η Φλόριδα των ΗΠΑ. Η εν λόγω πολιτεία, είναι νότια, και όχι βόρεια που αν ήταν βόρεια, ίσως δικαιολογούσε την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων. Η Φλόριδα, έχει ζεστό καιρό, σχεδόν σαν της Ελλάδος. Και όμως, στα μέσα Ιουλίου, οι ημερήσιοι θάνατοι, ανήλθαν σε νέο υψηλό, ξεπερνώντας τα επίπεδα Απριλίου και Μαΐου. Ναι, στην ζεστή Φλόριδα, οι θάνατοι από κορωνοϊό, είναι πλέον – μέσα Ιουλίου – περισσότεροι από την προηγηθείσα άνοιξη. Ευτυχώς που είναι εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Όμως επειδή δεν γνωρίζουμε που αλλού μπορεί να παρουσιαστεί η εν λόγω εξαίρεση, καλό είναι να λαμβάνουμε τα προληπτικά μας μέτρα, σαν αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, περί καθαριότητας των χεριών, μη αγγίγματος του προσώπου μας, τήρηση του social distancing και χρήση μάσκας. [end edit/]

Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια

LOLplus: ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Related posts