19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε [updated 25.03.20]

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε [updated 25.03.20]

Πότε και που ξεκίνησε;

Ποια τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Είναι ο κορωνοϊός, εποχιακός όπως η γρίπη;

Πως γίνεται η διάγνωση του κορωνοϊού;

Πως διαδίδεται ο κορωνοϊός;

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Πως θεραπεύεται / κουράρεται ο κορωνοϊός;

Είναι ασφαλές να ταξιδεύεις;

Είναι ο κορωνοϊός χειρότερος από την γρίπη;

Μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό πιάνοντας μια συσκευασία;

Για πόσο καιρό ζει ο κορωνοϊός σε επιφάνειες, έξω από το ανθρώπινο σώμα;

Πως μπορείς να αποτρέψεις και αποφύγεις τον κορωνοϊό;

[edit 25/03/2020] Στο τέλος, κάτω, προστέθηκε τμήμα υπό τον τίτλο Tips που μπορεί να κάνουν καλό, χωρίς να κάνουν κακό. [/end edit]

3 Μαρτίου 2020 – Η επιδημία του νέου κορωνοϊού άρχισε στη πόλη Wuhan, στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 και τώρα, έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον ιό, συμπεριλαμβανομένων του πως να προστατευθείς και τι να περιμένεις.

Πότε και που εμφανίστηκε;

Εμφανίστηκε και σημείωσε έξαρση στην Κίνα, στη πόλη Wuhan στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Ποια τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Τα συμπτώματα της ασθένειας του κορωνοϊού, περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πονόλαιμο
    αλλά και
  • Μυαλγίες
  • Αρθραλγίες
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Διάρροια και εμέτους (σπανιότερα)

Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες, δηλαδή τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν το συντομότερο σε δύο μέρες  και μέγιστο σε 14 ημέρες αφού εκτεθήκατε στον κορωνοϊό, με τον μέσο χρόνο επώασης, να είναι 5 ημέρες. Κάποιες νεότερες αναφορές, λένε για σπάνιες περιπτώσεις που ο ιός εκδηλώθηκε σε έως και 24 ημέρες. 

Είναι ο κορωνοϊός εποχιακός όπως η γρίπη;

Θα πεθάνει με φυσικό τρόπο ο κορωνοϊός με το που θα αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, όπως η γρίπη;
Είναι πιθανό, αλλά προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει απόλυτα καλά τον κορωνοϊό.

Οι περισσότεροι μεταδιδόμενοι μέσω αναπνευστικού, ιοί, όπως η γρίπη, είναι εποχιακοί και το καλοκαίρι εξαφανίζονται. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν προς το παρόν εάν ο κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί σαν την γρίπη και αρχίσει να περιορίζεται κατά την άνοιξη και ερχόμενο καλοκαίρι. Όμως αυτή την στιγμή (αρχές Μαρτίου) δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπεριφερθεί έτσι και το να ειπωθεί ότι θα γίνει έτσι, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα, είναι λάθος. Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές σε διάφορες χώρες, συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα, μη υπολογίζοντας στην φυσική εξάλειψη του ιού, λόγω επερχόμενης αύξησης της ζέστης – βεβαίως εάν έρθει, καλό θα είναι.

Πως γίνεται η διάγνωση του κορωνοϊού;

Εάν θεωρείτε ότι έχετε προσβληθεί από κορωνοϊό, πριν πάτε στον γιατρό σας, καλέστε τον και πείτε του τις υποψίες σας τηλεφωνικά. Αυτό είναι σημαντικό αφενός για να μην μπουκώσουν τα ιατρεία, αφετέρου για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας. Εάν χρειαστεί να πάτε στο ιατρείο, ο ιατρός και προσωπικό, θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για την άφιξή σας. Εάν τελικά βρεθεί ότι έχετε κορωνοϊό, θα ακολουθηθεί το ιατρικό πρωτόκολλο και διαδικασία.

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Επειδή είναι νέος ιός, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για όλους τους τρόπους μετάδοσής του. Αλλά η επιστημονική κοινότητα και έως σήμερα, γνωρίζει ότι:

• Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, χονδρικά σε μια απόσταση έως δύο μέτρων, μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν βήχει ή φτερνίζεται κάποιος προσβεβλημένος. Προφανώς, παίζει ρόλο και η δύναμη με την οποία π.χ. κάποιος φτερνίζεται καθώς άλλοι φτερνίζονται ήπια και άλλοι δυνατά, και στα δυνατά φταρνίσματα, αναπτύσσεται υψηλή ταχύτητα και προφανώς τα σταγονίδια μεταφέρονται πιο μακριά. Αυτός είναι ο πιθανότερος τρόπος που θα μεταδοθεί ο ιός.
Εννοείται ότι εάν παρουσιάζετε ύποπτα συμπτώματα (βήχα, φτερνίσματα, λίγο πυρετό), για παν ενδεχόμενο, θα πρέπει να σταματήσετε και το sex, διότι εάν κάποιος έχει κορωνοϊό σε αρκετά ήπια μορφή, και επειδή βασικά αισθάνεται υγιής, κάνει sex, λόγω φιλιών και λοιπών επαφών κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης, είναι σαφώς ευκολότερο να μεταδώσει τον ιό, στον σύντροφο.

• Μεταδίδεται επίσης από την επαφή από επιφάνειες στις οποίες έχει ο ιός επικαθήσει. Αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει επικαθήσει ο ιός και αγγίζοντας στη συνέχεια το στόμα σας, την μύτη σας ή τα μάτια σας, είναι ένας τρόπος για να μεταδοθεί, εάν και δεν θεωρείται ο πιθανότερος τρόπος μετάδοσης του ιού. Επίσης παίζει ρόλο εάν οι επιφάνειες ή αντικείμενα, είναι μαλακά ή σκληρά: είναι πολύ πιο απίθανο να μεταδοθεί από μαλακές επιφάνειες όπως υφάσματα και χαλιά, ενώ είναι πιθανότερο, να μεταδοθεί μέσω σκληρών επιφανειών.

• Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί πριν οι άνθρωποι αναπτύξουν συμπτώματα (δηλαδή στο διάστημα έως και 14 ημέρες), είναι όπως λέγεται και ασυμπτωματικός, και βέβαια αυτό, τον καθιστά σημαντικά επικίνδυνο, αφού εάν κάποιος έχει προσβληθεί αλλά δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, δεν προφυλάσσεται καθώς θεωρεί ότι είναι υγιής, και μεταδίδει πολύ πιο εύκολα τον ιό.

• Ο κορωνοϊός δεν είναι αερομεταφερόμενος, συνεπώς δεν μπορείτε να κολλήσετε, απλά, αναπνέοντας.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται εύκολα. Αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους ιούς, αλλά ο κορωνοϊός μεταδίδεται εύκολα και βιώσιμα, όπως έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, που έχει προσβάλλει.

Εφησυχάζουμε στην περίπτωση ήπιας μορφής COVID-19 σε κάποιον;

Η εξέλιξη από ήπια έως μέτρια και από μέτρια έως σοβαρή, μπορεί να συμβεί “πολύ, πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο Bruce Aylward, βοηθός γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – ΠΟΥ, που διεξήγαγε μια αποστολή στην Κίνα και εξέτασε δεδομένα από 56.000 περιπτώσεις. Ιατροί που ασσχολήθηκαν με τους ασθενείς στην περιοχή του Wuhan, που ξεκίνησε η έξαρση του ιού, λένε ότι ο ιός παραμένει “αινιγματικός”: τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν εξαιρετικά ήπια, ίσως με έναν χαμηλό πυρετό, πριν ξαφνικά κλιμακωθούν.

Υπάρχει εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Όχι ακόμα (έως αρχές Μαρτίου 2020). Και όποιο υπό ανάπτυξη εμβόλιο, είναι τουλάχιστον έναν χρόνο μακριά από το να διατεθεί παγκοσμίως. Πολλά ερευνητικά κέντρα και φαρμακευτικές εταιρίες, δουλεύουν όπως κατανοείτε, πάνω στην ανάπτυξή του. Υπάρχει ένα πιθανά αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο είναι έτοιμο για την Φάση Ι, δοκιμών σε ανθρώπους. Συνεπώς, είναι πιθανό όχι όμως και βέβαιο, ότι θα υπάρξει εμβόλιο την περίοδο Φεβρουαρίου 2021 με Αύγουστο 2021.

Πως θεραπεύεται / κουράρεται ο κορωνοϊός;

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία με φάρμακα, και τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις. Οι ειδικοί προτείνουν  την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων: Όπως ibuprofen, acetaminophen ή naproxen για τον πόνο και πυρετό, συνιστούν ξεκούραση και να πίνει ο ασθενής αρκετό νερό. Άνθρωποι που θα παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, θα πρέπει να νοσηλευτούν σε νοσοκομειακές μονάδες, όπου μπορούν να έχουν και μηχανική βοήθεια όσον αφορά στην δυσκολία αναπνοής και λοιπή υποστήριξη. Συχνά οι ιατροί, σε βαριές περιπτώσεις, προχωρούν σε ‘επιθετικές’ πρακτικές ανακούφισης της αναπνευστικής δυσφορίας, που είναι η βασικότερη αιτία που επιφέρει θανάτους.

Είναι ασφαλές να ταξιδεύεις;

Οι Αρχές κάθε χώρας, διαμορφώνουν ταξιδιωτικές οδηγίες συνεχώς σε σχέση με το πρόβλημα του κορωνοϊού. Ψάξτε συνεπώς τις σχετικές συμβουλές από τις Αρχές, αποφύγετε να επισκεφτείτε χώρες που έχουν παρουσιάσει αυξημένα περιστατικά. Εάν ταξιδέψετε, ακολουθήστε άλλες συμβουλές, που περιορίζουν το ρίσκο – συμβουλές που ακολουθούν στο παρόν άρθρο.

Είναι ο κορωνοϊός χειρότερος από την γρίπη;

Η γρίπη, προσβάλει πολύ περισσότερους, π.χ. στις ΗΠΑ αρρώστησαν από γρίπη περισσότεροι των 29 εκατομμυρίων φέτος, συγκρινόμενοι με λίγους περισσότερους από  100 που είναι γνωστό ότι ασθένησαν από κορωνοϊό – στις ΗΠΑ πάντα. Παγκοσμίως, έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι – παρατηρούμε ότι τα νούμερα είναι πολύ μα πολύ μικρότερα, σε σχέση με αυτά της γρίπης.

Όμως ο κορωνοϊός, μπορεί να είναι αρκετά πιο θανατηφόρος. Υπολογίζεται ότι η θνησιμότητα από την γρίπη, είναι περίπου 0,1% (ένα τοις χιλίοις), συγκρινόμενη με την θνησιμότητα του κορωνοϊού που υπολογίζεται σε ένα εύρος 2% με 3%. Αναφέρουμε περίπου, διότι είναι δύσκολο έως αδύνατον να γνωρίζουμε τα ακριβή ποσοστά θνησιμότητας, και για την γρίπη και για τον κορωνοϊό, αφού πολλές περιπτώσεις που οι ιοί έχουν προσβάλλει κάποιους, εξελίσσονται πολύ ομαλά (οι ασθενείς την περνάνε χωρίς να το γνωστοποιήσουν κάπου), οπότε δεν γνωστοποιούνται στην επιστημονική κοινότητα. Ένα πρόσφατο άρθρο στο New England Journal of Medicine, αναφέρει ότι ακριβώς επειδή θα υπάρχουν πολλά ήπια περιστατικά κορωνοϊού, το πραγματικό ποσοστό θανάτων, πρέπει να είναι αρκετά μικρότερο αυτού του προαναφερθέντος εύρους (2 με 3%) και περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά μιας περιόδου έξαρσης και έντασης της γρίπης – ωστόσο αυτό είναι εκτίμηση, βασισμένη σε μια λογική, αλλά χωρίς δεδομένα.

Η γρίπη είναι επίσης πολύ γνωστή στον ιατρικό κόσμο, παρόλο που μεταλλάσσεται και κάθε τόσο, μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική. Η θεραπεία της γρίπης είναι εδραιωμένη, υπάρχουν εμβόλια. Αυτός ο κορωνοϊός είναι νέος, και ο επιστημονικός κόσμος, ακόμα μαθαίνει  το πως διαδίδεται. Είναι επίσης πιθανό, ο ιός να μεταλλάσσεται όπως και αυτός τη γρίπης.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπε ότι υπάρχουν ορισμένες κομβικές διαφορές που πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει. Πρώτον, ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να διαδίδεται τόσο αποτελεσματικά και εύκολα όπως η γρίπη. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά, είναι ότι με τον κορωνοϊό, οι προσβεβλημένοι αρρωσταίνουν εντονότερα.
Ενώ πολλοί άνθρωποι διεθνώς έχουν διαμορφώσει ανοσία στις διάφορες μορφές γρίπης, ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός, στον οποίο κανένας δεν έχει ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που μπορεί να κολλήσουν τον ιό, και να υποφέρουν περισσότερο από αυτόν, ανέφερε.

Μπορώ να κολλήσω κορωνοϊό από μια συσκευασία;

Οι επιστημονικές αρχές πιστεύουν ότι το ρίσκο είναι πολύ χαμηλό, του να κολλήσεις από πακέτα / αντικείμενα, των οποίων η μεταφορά έχει διαρκέσει ημέρες ή και εβδομάδες. Ο κορωνοϊός κολλάει κυρίως με τα σταγονίδια, μέσω του αναπνευστικού. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν την μετάδοση του κορωνοϊού με εμπορευόμενα πράγματα / αντικείμενα από εισαγωγή π.χ. οπό Κίνα . Ωστόσο είναι καλό, το να πλένει κανείς τα χέρια του αφού έχει αγγίξει διάφορα προϊόντα τα οποία έχουν έρθει από άλλες χώρες – και προφανώς, να πλύνει καλά τα χέρια του, πριν φάει κάτι ή να αγγίξει το στόμα ή τα μάτια του.

Για πόσο μπορεί ο κορωνοϊός να ζήσει εκτός ανθρωπίνου σώματος; Σε επιφάνειες;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -ΠΟΥ, ο κορωνοϊός μπορεί να αντέξει από μερικές ώρες έως λίγες ημέρες σε επιφάνειες. Εξαρτάται από την θερμοκρασία, το είδος της επιφάνειας και την υγρασία. Το να χρησιμοποιείτε ένα απλό αντισηπτικό σε όλες τις επιφάνειες που τις αγγίζουν ή τις φτάνουν (π.χ. φτερνιζόμενοι) διάφοροι, είναι μια καλή ιδέα. Γι’ αυτό και η καθαριότητα χώρων που έχει βρεθεί προσβεβλημένος από κορωνοϊό, είναι σημαντική για την μη μετάδοση του ιού.

Ποια ηλικιακά εύρη, είναι τα πλέον επικίνδυνα στη COVID-19;

Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, διεθνώς, την πιθανότητα, να πεθάνει κάποιος από την COVID-19. Είναι σαφές ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία κανείς, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα (με αυξημένη σημαντικά την πιθανότητα σε 70+, δηλαδή αυξημένου κινδύνου) εάν προσβληθεί, ενώ όσο πιο μικρή είναι η ηλικία, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να πεθάνει (δηλαδή και στις νεαρές ηλικίες, δεν είναι μηδενική η πιθανότητα – άλλωστε υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που μπορεί να μην έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά ωστόσο να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα). Η πιθανότητα σε ηλικίες έως 40 ετών, είναι, τουλάχιστον έως σήμερα, πολύ μικρή.

 

Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες για να εξελιχθεί άσχημα σε ασθενείς με COVID-19, η κατάσταση;

Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, αφού έχει παρατηρηθεί στην Κίνα, όπου ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση, ότι ο βαθμός θνησιμότητας είναι 2.8% στους άντρες και 1.7% στις γυναίκες, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερο στους άνδρες, όπου στην Κίνα, οι άντρες καπνίζουν αρκετά γενικότερα και πολύ περισσότερο από τις γυναίκες. Οι δε περισσότεροι θάνατοι από τη COVID-19 σχετίζονται με αναπνευστικές επιπλοκές που επιφέρει η νόσος – έτσι λοιπόν  οι καπνιστές είναι σε πιο επικίνδυνη θέση βάσει πιθανοτήτων. Επίσης έχει παρατηρηθεί με υψηλή στατιστική πιθανότητα, ότι όσοι πάσχουν από υπέρταση, είναι σε επικινδυνότερη θέση, εφόσον κολλήσουν τον ιό.

Πως μπορώ να εμποδίσω και να αποφύγω τον κορωνοϊό;

Τρείς λέξεις προσφέρουν την καλύτερη συμβουλή: Πλένετε Τα Χέρια (σας). Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να τα πλένετε με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Να μετράτε από μέσα σας. Να τα πλένετε πριν παρασκευάσετε φαγητό, πριν φάτε, αφού πάτε στην τουαλέτα, εάν βήχετε ή φτερνίζεστε και σταματάτε με το χέρι σας το βήχα ή φτάρνισμα, εάν φροντίζετε ηλικιωμένους ανθρώπους και αφού πιάστε οτιδήποτε μπορεί να είχε πιάσει ένας ή περισσότεροι πριν (π.χ. χρήματα) ή και κάποιο ζωάκι (pet). Εάν δεν έχετε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό με τουλάχιστον 60% οινόπνευμα. Εάν δεν έχετε ούτε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιείστε ξύδι. Διαφορετικά:

  • Αποφύγετε να έλθετε σε κοντινή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, μύτη και στόμα σας.
  • Μείνετε στο σπίτι, όταν είστε άρρωστοι.
  • Καλύψτε το βήχα ή φτάρνισμά σας, με τον αγκώνα σας ή να βήχετε ή φταρνίζεστε σε ένα χαρτομάντηλο και μετά πετάξτε το χαρτομάντηλο, σε ένα κάδο σκουπιδιών.
  • Να καθαρίζετε συχνά, αντικείμενα που αγγίζονται και επιφάνειες, και να τις απολυμαίνετε με κάποιο καθαριστικό σπρέι και απορροφητικό σπογγίδιο.

Εάν αναρρώσει κανείς από νορωνοϊό, έχει απκτήσει ανοσία; 

Είναι νωρίς να απαντήθεί, αφού ο εν λόγω ιός, είναι νέος, υπάρχει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Από την εμεπειρία από άλλους ιούς και παλαιότερους κορωνοϊούς, όσοι έχουν προσβληθεί, αναπτύσσουν στη συνέχεια αντισώματα που τους προστατεύουν. Με τον SARS και άλλους κορωνοϊούς, δεν διαπιστώναμε να κολλάνε ξανά. Για το νέο κορωνοϊό όμως, είναι νωρίς, θα φανεί εντός των επομένων λίγων μηνών.

LOLplusΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΜΗ και ΝΑ, για όλους σχετικά με τον κορωνοϊό

ΝΑ πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, κάθε φορά που αγγίζετε κάτι που μπορεί να έχει αγγίξει και άλλος ή με κάποιο έμμεσο τρόπο, να ήρθε σε ‘επαφή’, όπως εκτόξευση σταγονιδίων από φτάρνισμα. Καλύτερα να πλένετε συχνότερα τα χέρια σας, και ας είναι αχρείαστο. Και όταν λέμε πλένετε τα χέρια σας, εννοούμε καλό πλύσιμο, που εκτός του χρόνου που διαθέτετε, πλέκετε τα δάκτυλά σας το ένα μέσα στο άλλο και κάνετε ‘μασάζ’, τα τρίβετε, μετά ξεπλένετε με άφθονο νερό.

ΜΗΝ αγγίζετε τα μάτια, μύτη και στόμα σας (το Τ του προσώπου σας). Εάν έρθετε κάπως σε επαφή με τον κορωνοϊό, αγγίζοντας τα μάτια, μύτη ή στόμα σας, θα τον διευκολύνετε πολύ, να εισέλθει στον οργανισμό σας.

ΝΑ μάθετε τα συμπτώματα, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης: πυρετός, βήχας, δυσκολία αναπνοής. Οι περισσότερες των περιπτώσεων, δεν ξεκινούν με μύτη που ‘τρέχει’.

ΜΗΝ φοράτε μάσκα εκτός και είστε άρρωστος. Οι μάσκες βοηθούν στο να προστατεύσουν τους άλλους, από το να μεταδοθεί σε αυτούς ο ιός. Αν είσαι υγιής, δεν σου κάνει τίποτα. Η ζήτηση διεθνώς έχει αυξηθεί τόσο πολύ λόγω κορωνοϊού, που έχουν αρχίσει να υπάρχουν ελλείψεις. Αφήστε τις μάσκες για τους ανθρώπους που πραγματικά τις χρειάζονται, δηλαδή τους ασθενείς (να φορέσουν για να μην τον μεταδίδουν σε άλλους), ή τους επαγγελματικά ασχολούμενους στον τομέα της υγείας.

ΝΑ σκεφτείτε να λάβετε επιπλέον μέτρα προφύλαξης εάν βρεθείτε σε ανοικτούς ή και κλειστούς δημόσιους χώρους, που συναθροίζονται πολλοί, και είστε άνω των 60 ετών ή έχετε κάποια πάθηση, που σας επιφέρει μεγαλύτερο ρίσκο. Σημειώστε ότι μέχρι σήμερα, η ομάδα υψηλοτέρου ρίσκου, είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως όσοι έχουν καρδιοπάθειες, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτη, υπέρταση. Και ότι το κάνπνισμα, είναι έντονα επιβαρυντικός παράγοντας.

ΜΗΝ πηγαίνετε σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, που συνωστίζονται πολλοί. Βεβαίως αυτό είναι σχετικό, αλλά αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι τα άτομα μεταξύ τους, να έχουν μια απόασταση ένα με δυο μέτρα, έτσι ώστε η πιθανότητα να μεταφερθούν σταγονίδια από έναν σε άλλον, να είναι πολύ μικρή. Αποφεύγετε τα ασανσέρ, προτιμάτε τις σκάλες.

ΜΗΝ κάνετε χειραψίες, καθώς ενώνοντας χέρι με χέρι, μεταφέρεται ο ιός πολύ ευκολότερα. Να απέχετε από χειραψίες για όσο υπάρχει μια επικινδυνότητα.

ΜΗΝ αγγίζετε το πρόσωπό σας. Αποφύγετέ το όσο γίνεται, αφού μέσω του Τ του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) ο ιός εισέρχεται ευκολότερα στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΜΗΝ ταξιδεύετε εάν έχετε πυρετό. Εάν αρρωστήσετε κατά την διάρκεια μιας πτήσης, πείτε το στο πλήρωμα αμέσως. Όταν φτάσετε στο σπίτι σας, επικοινωνήστε αμέσως με έναν ιατρό.

ΝΑ ξανασκεφτείτε αρκετές φορές, εάν είναι να ταξιδέψετε σε χώρες που παρουσιάζουν άφθονα κρούσματα, όπως η Κίνα, Κορέα, Ιράν, Ιταλία.

ΜΗΝ πανικοβάλλεστε. Έως σήμερα, οι ειδικοί λένε ότι η πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από κορωνοϊό, είναι χαμηλή. Πόσο δε μάλιστα εάν λαμβάνετε τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης: πλένετε τα χέρια σας!

ΝΑ πλένετε πολύ πιο συχνά, με σαπούνι ή αντισηπτικό, τα χέρια σας. Η συχνή και ορθή πλύση αυτών, εξασφαλίζει ότι και να έρθετε σε επαφή μέσω των χεριών με τον ιό (π.χ. αγγίζοντας μια επιφάνεια), θα τον εξαλείψετε προτού ακουμπίσετε το Τ του προσώπου σας.

ΝΑ προετοιμαστείτε, έτσι ώστε στο σπίτι σας, να έχετε προμήθειες για την περίπτωση που κάποιος ασθενήσει, οπότε θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα. Οι προμήθειες, θα πρέπει να είναι σε φάρμακα, παυσίπονα που τυχόν λαμβάνει, ο προσβεβλημένος ή και όποιος άλλος στο ίδιο σπίτι, απολυμαντικά για να καθαρίζεται το σπίτι – καθαρίζετε συχνά για να σκοτωθεί ο ιός. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός επιζεί σε επιφάνειες, από μερικές ώρες έως λίγες ημέρες. Παρόλο που ο κορωνοϊός, απέχει από το να ανακηρυχθεί πανδημία, ίσως είναι καλό, να έχετε και προμήθειες σε τρόφιμα, για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.

ΝΑ και ΜΗΝ, όταν δεν αισθάνεστε καλά

ΝΑ αναζητήσετε βοήθεια από νωρίς, εάν έχετε πυρετό, βήχα, και δυσκολία στην αναπνοή. Αλλά μην πάτε κατευθείαν στα Επείγοντα κάποιας κλινικής. Καλέστε πρώτα τηλεφωνικά, τον ιατρό σας. Μην ξεχνάτε το πρωτόκολλο: κάποιος πρέπει να πάρει μέτρα, του να μην μεταδώσει τον κορωνοϊό στους άλλους.

ΜΗΝ βγείτε εκτός, παρά μόνο για να δείτε τον ιατρό σας και αφού έχετε καλέσει πρώτα, τηλεφωνικά. Και εάν πρέπει να βγείτε έξω, αποφύγετε εάν γίνεται, να πάρετε ταξί ή δημόσιες συγκοινωνίες, δηλαδή μέσα που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος και συνεπώς αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους.

ΝΑ βήχετε ή φτερνίζεστε φέρνοντας πάνω τον αγκώνα σας στην γωνία που κάνει ή σε ένα χαρτομάντηλο – και πετάτε αμέσως το χαρτομάντηλο σε κάδο απορριμμάτων, κατά προτίμηση σκεπασμένο. Θα πρέπει να κάνετε αυτά, είτε υποψιάζεστε ότι έχετε κορωνοϊό, είτε και όχι – διότι ακόμα και ένα απλό κρύωμα να έχετε, μια απλή γρίπη, και αυτά, μπορούν να μεταδοθούν με μια επιπόλαια συμπεριφορά μας.

ΜΗΝ έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα, φίλους, συνεργάτες, συνεργαζόμενους, συγγενείς, ακόμα και με κατοικίδια ζώα εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχετε κορωνοϊό. Προκειμένου να τους προστατέψετε, να τρώτε και κοιμάστε σε διαφορετικούς χώρους, να προσπαθείτε να είστε απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιείτε εάν είναι δυνατόν, και άλλο μπάνιο. Ναι, στις συστάσεις περιλαμβάνονται και τα pets. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ο κορωνοϊός, να μεταδίδεται και στα ζωάκια ή και / να κολλήσετε από ζωάκι.

ΝΑ φοράτε μάσκα εάν βρίσκεστε σε χώρο μαζί με άλλους και υποψιάζεστε ότι ίσως έχετε τον κορωνοϊό – δεν χρειάζεται να την φοράτε, εάν είστε υγιής.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά. Εάν έχετε κάποιο αντιβιοτικό από κάποια προηγούμενη φορά (ασθένεια), μπορεί να μπείτε σε πειρασμό να το χρησιμοποιήσετε. Αλλά τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο σε παθήσεις που προκαλούνται από βακτήρια, και ο κορωνοϊός είναι ένας ιός.

LOLplus: Δεν γελάμε – ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Tips που μπορεί να κάνουν καλό, χωρίς να κάνουν κακό.

Ακολουθούν ορισμένα μη επιστημονικά tips, που μπορεί να κάνουν καλό, καθώς έχουν μια λογική από πίσω τους, ενώ δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο.

• Όταν είστε εκτός σπιτιού σας, κάπου έξω ή και σε κλειστό χώρο, να συμπεριφέρεστε στον οποιοδήποτε, σαν να είχε COVID-19. Τι θα κάνατε εάν κάποιος είχε COVID-19; Θα τον ‘αποφεύγατε’, ήτοι θα κρατούσατε απόσταση ασφαλείας π.χ. 2 μέτρων ή εάν πιάνατε κάτι που πρώτα θα είχε πιάσει αυτός, θα πλένατε τα χέρια σας και μέχρι να τα πλύνετε, δεν θα ακουμπούσατε το πρόσωπό σας. Εάν λοιπόν είστε τόσο προσεκτικός στον οποιονδήποτε συναντάτε εκτός οικίας σας, η πιθανότητα να προσβληθείτε από κορωνοϊό, ελαχιστοποιείται.

• Να κάνετε αυτά, που το βάθος αιώνων, μας έχουν μάθει ότι βοηθούν στην πρόληψη / καταπολέμηση ιών και νόσων που συναντάμε στην φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδο, όπως κρυωμάτων, γρίπης κ.λπ.. Τι βοηθούν;

Η πρόσληψη βιταμινών, όπως C αλλά και D. Η βιταμίνη C συναντάται σε αφθονία στα εσπεριδοειδή. Τρώτε λοιπόν ένα, δυο πορτοκάλια την ημέρα. Εάν μπορείτε, πίνετε τον χυμό από ένα λεμόνι. Η βιταμίνη D, είναι του ηλίου – υπάρχει όμως και σε συμπληρώματα. Τρώτε, ένα μήλο την ημέρα – δεν έχετε ακούσει που λένε ότι Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα; Με την λήψη βιταμινών ο οργανισμός μας ισχυροποιείται και εάν είναι ισχυρός, δεν προσβάλλεται καθόλου εύκολα. Προσοχή όμως, μην υπερβάλετε. Μπορεί η λήψη των βιταμινών να είναι μεγάλης σημασίας, για την ισχυροποίηση του οργανισμού μας, όμως η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει έως και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Να πίνουμε πολύ ζεστό, όχι υπερβολικά, όσο αντέχουμε, νερό / ρόφημα (π.χ. χαμομήλι, τσάι). Γιατί καυτό/πολύ ζεστό, όχι υπερβολικά, όσο αντέχουμε; Διότι οι ιοί μεταξύ των οποίων και ο νέος κορωνοϊός, έχουν μια λιπώδη μεμβράνη, και η πόση καυτού/πολύ ζεστού, όχι υπερβολικά, όσο αντέχουμε νερού / ροφήματος, καταστρέφει αυτή την λιπώδη μεμβράνη και τον ιό.

  • Να πίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό. Λίγη ποσότητα, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πως λειτουργεί αυτό; Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μας από το στόμα, μύτη μας. Αμέσως μετά, πάει σιγά – σιγά προς τον φάρυγγά μας και αργότερα, κατευθύνεται προς τον πνεύμονά μας, όπου εάν φτάσει, δημιουργεί τις έντονα αρνητικές επιπλοκές, που σε ορισμένες περιπτώσεις, καταλήγει σε δύσπνοια, ανάγκη νοσηλείας, ίσως δε και σε θάνατο αργότερα. Εάν όμως πίνουμε νερό, λίγο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 15 λεπτά) και πριν το πιούμε, ξεπλένουμε με αυτή την ποσότητα νερού το στόμα μας και κάνουμε και γαργάρα (για λίγα δευτερόλεπτα), εάν τυχόν ο ιός έχει εισβάλει στο στόμα μας έως και την φαρυγγική μας κοιλότητα, θα ξεπλυθεί και καθώς θα το καταπιούμε, αντί για να κατευθυνθεί προς τους πνεύμονές μας κάνοντας αργότερα ζημιά, κατευθύνεται από τον οισοφάγο μας στο στομάχι, όπου τα ισχυρά οξέα, τον καταστρέφουν. Η δε τακτή λήψη με τον τρόπο που αναφέραμε, π.χ. ανά 15 λεπτά, ανά μισή ώρα, εξασφαλίζει λόγω της συχνής επανάληψης της διαδικασίας, ότι εάν στο ενδιάμεσο, δηλαδή μέσα σε αυτά τα 15 λεπτά ή στο μισάωρο, εισήλθε κάπως στο στόμα μας, φαρυγγική μας κοιλότητα ο ιός, ότι θα κατευθυνθεί στο στομάχι μας σχεδόν αμέσως, οπότε και θα καταστραφεί.
    Συνδυάστε τε εάν θέλετε ή εάν μπορείτε και με το παραπάνω σημείο, δηλαδή το νερό με το οποίο θα ξεπλύνετε το στόμα σας, θα κάνετε γαργάρα και θα καταπιείτε, να είναι αντί σε φυσική θερμοκρασία, το δυνατόν αλλά και χωρίς υπερβολή, αρκετά ζεστό (να μην είναι καυτό και πάθετε έγκαυμα), καθώς έτσι εκτός του ότι θα τον στείλετε αμέσως προς το στομάχι σας όπου και θα καταστραφεί, παραλλήλως η υψηλή θερμοκρασία θα αποδομήσει την λιπώδη μεμβράνη του ιού. Δηλαδή θα δώσετε ένα διπλό “χτύπημα” στον ιό, που τυχόν θα έχει εισέλθει στο στόμα, φαρυγγική σας κοιλότητα.

• Πίνετε, και πριν το καταπιείτε κάντε πλύσεις του στόματός σας, και γαργάρα για ολίγα δευτερόλεπτα, λίγο νερό με ολίγο μηλόξυδο. Το μηλόξυδο έχει αντιμικροβιακή δράση, βοηθάει το σώμα μας να διατηρήσει ένα υγιεινό αλκαλικό pH, και ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας. Μπορείτε να κάνετε μια έρευνα, Apple Cider Vinegar λέγεται στα αγγλικά (ACV, με τα αρχικά του). Καλό είναι να είναι οργανικό, αφιλτράριστο (είναι θολό στην φιάλη του). Κάντε μια τέτοια πλύση, γαργάρα, κατάποση με λίγο νερό και έως μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο ή λιγότερο εάν δεν το αντέχετε. Όχι υπερβολές όμως! Μην ξεχνάτε ότι ως ξύδι, καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών, οπότε αφού κάνετε την πλύση σας / γαργάρα, ξεπλύνετε καλά τα δόντια σας, με νερό, να μην κάτσει το ξύδι και σας τα φθείρει. Το ίδιο ισχύει και για όταν πίνετε φυσικό χυμό λεμονιού, που αναφέραμε παραπάνω – φθείρει τα δόντια. Όχι υπερβολές, τονίζουμε ξανά.

… Ουσιαστικά, σας περιγράψαμε αρκετά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε μέσα στην ημέρα, εύκολα, είτε είστε σπίτι σας, είτε στο γραφείο σας, είτε και εκτός (στον δρόμο κλπ) – για παράδειγμα, ακόμα και εάν είστε στο δρόμο ή κάπου έξω, μπορείτε να έχετε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό μαζί σας και να κάνετε τις ανά τακτά χρονικά διαστήματα πλύσεις, γαργάρες, πόσεις – εάν θέλετε, μπορείτε να έχετε ανοίξει το μπουκαλάκι νερού και να βάλετε εντός, το χυμό ενός λεμονιού και ουσιαστικά στο μπουκαλάκι να έχετε ένα διάλυμα φυσικού χυμού λεμονιού ή λίγου μηλόξυδου με πολύ περισσότερο νερό.

Όχι πανικός. Προσοχή, εγρήγορση, δράση!

Παρακάτω, δείτε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, που δείχνει εάν δεν έχετε μάσκα προσώπου, πως μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μία στο σπίτι σας.

Υπομονή, και θα περάσει και αυτό. Θέμα χρόνου είναι, η σύγχρονη προηγμένη επιστήμη, να βρει τρόπους αντιμετώπισής του.

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός και Τουρισμός: Έχετε σκεφτεί τι θα συμβεί εάν

<><><><><><><><>

• Ενδιαφέροντα Χρηστικά Σεμινάρια

 

Related posts