Κρίση στην Ουκρανία και πτώχευση ρωσ. Labirint – συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Η Labirint ήταν ένας εκ των μεγαλυτέρων tour operator της Ρωσίας και ο τρίτος σε μέγεθος ‘παίκτης’ στην Ελλάδα.
Επομένως, η χρεωκοπία του, δεν μπορεί παρά να έχει σημαντικές συνέπειες και τονίζουμε ότι ήταν και η δεύτερη χρεοκοπία ρωσικού tour operator, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς προηγήθηκε τον Ιούλιο ο Neva.
Σύμφωνα με τις αρχές της Ρωσίας, αυτή την περίοδο, περί των 25.000 πελατών του Labirint, βρίσκονται εκτός Ρωσίας, στις διακοπές τους.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα μεγάλο ποσοστό που έφτανε περίπου το 70%, κατευθύνονταν στη χώρα μας, είναι αρκετά πιθανό ότι άνω των 17.000 Ρώσων θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί βέβαια, καθώς έχουν πληρώσει το πακέτο των διακοπών τους, θα πρέπει να συνεχίσουν να φιλοξενούνται από τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα και να συνεχίσουν αυτά να τους παρέχουν τα συμφωνηθέντα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η εικόνα της σοβαρότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας θα πληγεί με σοβαρές αρνητικές μακροχρόνιες συνέπειες.
Επίσης, οι Ρώσοι που βρίσκονται στην χώρα μας, θα πρέπει να επαναπροωθηθούν χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρίες στην χώρα τους με το πέρας των εδώ διακοπών τους. Ήδη στην Ρόδο, παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα με Ρώσους που έπρεπε να φύγουν και βρίσκονταν στο αεροδρόμιο και λόγω της πτώχευσης, έμειναν ‘ξεκρέμαστοι’. Δημιουργήθηκε ένταση αλλά το θέμα τελικά επιλύθηκε.
Αρκετοί είναι οι Ρώσοι τουρίστες, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Ρόδο και Κω, καθώς τα δύο αυτά νησιά αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα χρέη του ρωσικού πρακτορείου Labirint, στα ξενοδοχεία των δύο αυτών νησιών μας μόνο, πλησιάζουν τα €3 εκατ..
Είναι άγνωστο, πως και εάν θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Labirint προς τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τις εγγυήσεις που έχει δώσει ο tour operator. Κύκλοι της αγοράς σημείωναν και το μεταφέρουμε με επιφύλαξη, ότι η Labirint εδώ και μερικούς μήνες άλλαξε ασφαλιστική εταιρία και καλυπτόταν από την ίδια ασφαλιστική που είχε και η Neva, που όπως προαναφέραμε, χρεοκόπησε πριν λίγο καιρό, αλλά χωρίς σημαντικές συνέπειες.
Το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα υπάρξει ζημιά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται αυτή, να ανέλθει σε μερικά εκατομμύρια ευρώ καθώς δεν είναι γνωστό και το μέγεθος της ασφαλιστικής κάλυψης της Labirint.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε ότι πέρσι είχαμε 1,35 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες και 250 χιλιάδες Ουκρανούς. Στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό στους Ρώσους. Ανάφερε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτευχθεί καθώς οι Ρώσοι τουρίστες φέτος υπολογίζονται σε 1,1 με 1,2 εκατομμύρια. Σημείωσε ότι από την αγορά της Ουκρανίας, η κάμψη είναι μεγαλύτερη του 50% και προειδοποίησε ότι ίσως αυτή, να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτίμησε ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία και Ρωσία, μπορεί να διαμορφωθεί σε περίπου €300 εκατ..
Τέλος, από την ελληνική τουριστική αγορά, εκφράζεται ανησυχία μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ντόμινο εξελίξεων στη ρωσική αγορά, καθώς την τελευταία τριετία, οι περισσότεροι tour operator της Ρωσίας, είχαν υιοθετήσει έντονα επεκτατική πολιτική και πουλούσαν κάτω του κόστους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Τώρα, με την ένταση της κρίσης που προκλήθηκε στην Ουκρανία και επηρεάζει και την Ρωσία, αυτές οι εταιρίες βρίσκονται με σημαντικά ανοίγματα και σε αυτά τα πλαίσια, δεν μπορεί να αποκλειστούν και άλλα, παρόμοια φαινόμενα πτώχευσης.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ ‘Άδειες’ οι παραλίες της Χαλκιδικής – Που οφείλεται
✎ Θεσσαλονίκη: Αύξηση της τουριστικής κίνησης άνευ αντικτύπου στα έσοδα
✎ Η Ελλάδα κορυφαίος αλλά και φθηνός προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη