13 Μαΐου 2024

Κριτική Σύριζα για τα της συνάντησης Μητσοτάκη με Τραμπ, και Απάντηση από κυβερνητικούς κύκλους – Αντιδράσεις και από άλλα κόμματα

Κριτική Σύριζα για τα της συνάντησης Μητσοτάκη με Τραμπ, και Απάντηση από κυβερνητικούς κύκλους – Αντιδράσεις και από άλλα κόμματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Σύριζα

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο.

Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις.

Σχόλιο κυβερνητικών κύκλων για την ανακοίνωση του Σύριζα

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Σύριζαγια τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρουν τα εξής:

«Όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα.

Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, «καλό» Σύριζατων συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας.

Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε «υποσχεθεί» ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε «good success» στη «νέα», αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής για την συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ

Η εικόνα του θεατή Πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβληματίσε σοβαρά τους Έλληνες.
Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε.
Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τράμπ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει τα εξής:
Δυστυχώς λόγω Ιράν αποδείχτηκε ότι ” άνθρακες ο θησαυρός” από την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ.Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όχι για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για την Ελλάδα!
Φάνηκε ξεκάθαρα παρά τα γενικόλογα “ευχολόγια” του Αμερικανού Προέδρου προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και αυτό αποδείχθηκε άλλη μία φορά! Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να κάνει την όποια αναφορά για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο,αλλά και στην παράνομη συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ με την φιλοτουρκική κυβέρνηση τη Λιβύης!
Τελικά το μόνο που “πήραμε” από τις ΗΠΑ είναι από ότι φαίνεται αυτά που θα πληρώσουμε!
Τα …F35 και αυτά στο μέλλον, αφού βρούμε τα χρήματα!

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ

Η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη ήταν η επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της πολιτικής των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ότι η δήθεν προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας περνάει μέσα από τη στήριξη των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Ήταν η επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της τακτικής του εφησυχασμού, που καλλιέργησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ, για τους ισχυρούς τάχα «συμμάχους» που θα αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Η παρουσία – ντεκόρ του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των πολεμικών απειλών Τραμπ εναντίον του Ιράν είναι ενδεικτική του ρόλου, που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα οι ΗΠΑ, εκείνου του ορμητηρίου τους για να υλοποιούν τα σχέδια τους στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή η εκκωφαντική σιωπή -για μια ακόμη φορά- ενός Αμερικάνου προέδρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, δείχνει ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να μη διαταραχθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και αυξάνουν οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των Αμερικάνων.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, προχώρησαν στη σύναψη της επικίνδυνης «αμυντικής» συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και την επέκταση των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Αναβάθμισαν τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Προχώρησαν σε ενεργειακές συμφωνίες που κανένα όφελος δεν έχουν για τον ελληνικό λαό και χωρίς την προηγούμενη ανακήρυξη ΑΟΖ. Μοναδικό κριτήριό τους η συμμετοχή και του εγχώριου κεφαλαίου στην μοιρασιά που γίνεται στην περιοχή με την εκμετάλλευση και το αίμα των λαών.

Στην ουσία πρόκειται για μια κοινή εξωτερική πολιτική που σήμερα φανερώνει ακόμη περισσότερο τους τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Για αυτό άλλωστε και η κριτική των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση ΝΔ δεν αφορά την ουσία της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την οποία συμφωνούν, αλλά στο είδος και στην επάρκεια των ανταλλαγμάτων που εξασφάλισε, κάτι που ουσιαστικά ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και για κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και το ΚΚΕ εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει σχετικά, την ώρα που οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν τον ελληνικό λαό, καθησυχάζοντας για τη στάση των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πρωτοστάτησε στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, οι απειλές εναντίον του Ιράν και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, το επιβεβαιώνουν .

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη:
– Για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.
– Για να μην χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως ορμητήριο ή προγεφύρωμα πολεμικών επεμβάσεων. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
– Για να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το κράτος- τρομοκράτη του Ισραήλ.
– Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς.

Διαβάστε επίσης: 
Το project EastMed, Δηλώσεις Μητσοτάκη, αντιδράσεις από Τουρκία, και άλλους

Related posts