25 Απριλίου 2024

Κόλλιας – ΟΕΕ για τα του ψηφισθέντος Ν/Σ και την κόντρα με Κατρούγκαλο

Κόλλιας – ΟΕΕ για τα του ψηφισθέντος Ν/Σ και την κόντρα με Κατρούγκαλο

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το ψηφισθέν Ν/Σ:

“Ακόμα επαχθέστερο για τους οικονομολόγους και το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών είναι το νέο σύστημα υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων, που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο μένουν ελάχιστα χρήματα στο φορολογούμενο, αλλά μηδενίζονται και τα όποια κέρδη προκύπτουν αναγκάζοντάς τον να βάλει και από την τσέπη του, μόνο και μόνο για να είναι συνεπής στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ποιος από τους εμπνευστές των διατάξεων, αλλά και τους 153 βουλευτές, που τις υπερψήφισαν, θεωρεί ότι η εξίσωση βγαίνει;

Με ποια λογική το Δημόσιο θεωρεί πως ό,τι έχει τιμολογηθεί, έχει ταυτόχρονα εισπραχθεί;

Έχει η κυβέρνηση έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε να διερευνήσουν τη δυνατότητα χορήγησης ειδικών, πλέον, δανείων στους ελεύθερους επαγγελματίες για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων υποχρεώσεών τους;

Καλούμε για ακόμα μια φορά τους βουλευτές οικονομολόγους, που υπερψήφισαν τις διατάξεις, να μας εξηγήσουν τη λογική της θετικής τους ψήφου, λαμβάνοντας υπόψη και τα παραδείγματα, που επεξεργαστήκαμε και παραθέσαμε”.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, απαντώντας στον υπουργό κ. Κατρούγκαλο:

«Με έκπληξή μου, παρακολούθησα τον υπουργό Εργασίας, στην εκπομπή ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ, του τηλεοπτικού σταθμού STAR, σε ένα παραλήρημα αλαζονείας και αμετροέπειας, να επιτίθεται κατά του προσώπου μου και του θεσμού του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κάνοντας λόγο για αναξιόπιστα στοιχεία, αναφορικά με αυτά, που δημοσιοποιήσαμε, για την επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών από το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Πρώτον, τα στοιχεία, που δώσαμε, βασίζονται σε απόλυτα αντικειμενικά αριθμητικά δεδομένα, όπως είναι οι συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας εισοδήματος, προήλθαν μετά από ενδελεχή επεξεργασία από τον Φορέα μας και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως, ειδικά από ανθρώπους που έχουν παντελή άγνοια αυτών που νομοθετούν.

Δεύτερον, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος αποτελεί θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης, και ως τέτοιο λειτουργεί διαχρονικά.

Τρίτον, να ενημερώσω τον κ. Υπουργό ότι οι συνάδελφοί μου οικονομολόγοι με εξέλεξαν Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θέση αιρετή η οποία προκύπτει μέσα από την απόλυτα δημοκρατική διαδικασία των εκλογών.

Τέλος, κ. Υπουργέ, δεν δέχομαι υποδείξεις περί κομματικής ιδιότητας από γυρολόγους κομμάτων που άλλαξαν δύο και τρία κόμματα μέχρι να βρούνε υπουργική καρέκλα.

Ζητώ από τον κύριο Κατρούγκαλο να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς, που είναι το λιγότερο προσβλητικοί απέναντι στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το αξίωμα του Προέδρου και το πρόσωπό μου».

Τέλος, το ΟΕΕ γενικότερα ως φορέας, ανακοίνωσε τα ακόλουθα ως προς την “επίθεση” Κατρούγκαλου:

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποδοκιμάζει τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κατρούγκαλο και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τους πρόσφατους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του, για τον Φορέα μας και τον Πρόεδρό του, σε δημοσιογραφική εκπομπή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, τα οποία αναφέρθησαν, είναι «σκουπίδια».

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Υπουργός είχε επικαλεστεί αντίστοιχα στοιχεία του ΟΕΕ για την ορθότητά τους, σε άλλη δημοσιογραφική εκπομπή.

Τελικά, πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο κ. Κατρούγκαλος για τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο φορέας μας;

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποτελεί τον θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της Πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης και, στο πλαίσιο αυτού του ρόλου του, δημοσιοποιεί στοιχεία, βασισμένα σε αντικειμενικά δεδομένα.

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να ανακαλέσει δημοσίως αυτές τις ακραίες εκφράσεις, που δεν τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε τους Έλληνες οικονομολόγους, και, θέλουμε να πιστεύουμε, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Related posts