28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Κύρια σημεία συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, στον Άρη Πορτοσάλτε

Κύρια σημεία συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, στον Άρη Πορτοσάλτε

Κύρια σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3 και στον δημοσιογράφο, κ. Άρη Πορτοσάλτε

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3 και τον δημοσιογράφο, κ. Άρη Πορτοσάλτε, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το καθεστώς προστασίας της 1ης κατοικίας:
«Όσοι θέλουν να μπουν στο καθεστώς προστασίας το μόνο που χρειάζεται είναι να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους έτσι ώστε να εκκαθαριστεί από τις τράπεζες και να λάβουν την προστασία. Είναι μια διαδικασία που αξίζει τον κόπο να την κάνει κάποιος που χρωστάει γιατί προβλέπει κούρεμα δανείου και επιδότηση της δόσης».

Για την Eldorado Gold:
«Όταν η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με Υπουργό στην αρχή τον κ. Σκουρλέτη και στη συνέχεια τον κ. Σταθάκη, αρνούνταν να εκδώσουν τις σχετικές άδειες προς την εταιρία Eldorado Gold, είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ως Νέα Δημοκρατία ότι είναι μια παράνομη συμπεριφορά που θα εκπέσει στο δικαστήριο όπως και έγινε. Η εταιρία κέρδισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, άρα οι άδειες θα βγουν. Αν η εταιρία στραφεί και ζητήσει αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, ποιος θα τα πληρώσει; Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιώργος Σταθάκης ή θα βάλουν πάλι τον Έλληνα φορολογούμενο να πληρώσει;».

Για τη ΔΕΗ:
«Η εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” δημοσίευσε την εσωτερική αλληλογραφία της ΔΕΗ όπου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ προειδοποιούσαν τη διοίκησή της ότι αν δεν πάρουν μέτρα η ΔΕΗ χρεοκοπεί. Ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να λάβει το οποιοδήποτε μέτρο αφήνοντας αυτή την καυτή πατάτα στη Νέα Δημοκρατία και στον Κωστή Χατζηδάκη».

Για την CΟSCO:
«Tην περασμένη εβδομάδα η COSCO κατέθεσε το αναθεωρημένο master plan, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο απαντάει και σε δύο δόκιμες ανησυχίες. Η μία είναι η ανησυχία του εμπορικού κόσμου του Πειραιά ως προς το μέγεθος του Mall το οποίο τελικά θα είναι αισθητά μειωμένο από αυτό που αρχικά σχεδιαζόταν. Και η άλλη στους ναυπηγοεπισκευαστές της ζώνης του Περάματος, οι οποίοι επίσης έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς και έτσι το master plan δεν θα περιλαμβάνει αίτηση για χρήσεις γης για ναυπηγεία στην περιοχή του Περάματος. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε απαντήσει σε δύο βασικές ανησυχίες αλλά έχουμε βοηθήσει και την εταιρία να προχωρήσει το 90% της επένδυσης, όπως είχε σχεδιάσει.

Στα μέσα Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσω το πρώτο μου επίσημο ταξίδι στην Κίνα, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας -Κίνας. Θα είναι σαν προπομπός του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα αλλά και του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα».

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:
«Προχωράει η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης που είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό μου, τον κύριο Πιτσιόρλα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα έχουμε μέσα και κάποια άρθρα που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος προβλέπεται να γίνει στις αρχές του 2020. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα φτάσουμε σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα πραγματικών επενδυτών για τον Σκαραμαγκά».

Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας:
«Είμαστε σε επαφή με την ONEX και τον κύριο Ξενοκώστα. Δεν θέλω να αναγγείλω κάτι αυτή τη στιγμή γιατί ακόμα είμαστε σε μία φάση διαπραγμάτευσης. Ασφαλώς μας απασχολεί πάρα πολύ και θέλουμε να βρεθεί λύση. Θα έχουμε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα».

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο:
«Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Υπάρχει μια μικρή αναβολή κυρίως γιατί έχουμε πολλά άρθρα μεταξύ συναρμοδίων υπουργείων».

Για το Ελληνικό:
«Στο Ελληνικό, με βάση το master plan που έχει εγκριθεί επί Κυβέρνησης Τσίπρα, προβλέπεται να γίνουν έξι ουρανοξύστες, εκ των οποίων οι δύο θα είναι υψηλότεροι. Επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στο master plan για το Ελληνικό, ξεκαθαρίζω ότι δεν έχει προστεθεί ούτε ουρανοξύστης, ούτε παράθυρο, ούτε περβάζι. Αν, συνεπώς, οι ουρανοξύστες είναι πολλοί, έβαλε πολλούς ο κ. Τσίπρας. Αν οι ουρανοξύστες είναι λίγοι, έβαλε λίγους ο κ. Τσίπρας, αλλά πάντως δεν τους έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης».

Για την Creta Farms:
«Πιστεύω ότι θα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για την Creta Farms. Έχω θέσει στους δύο μετόχους το βασικό δίλημμα και στις τράπεζες τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Εκείνες φυσικά θα αποφασίσουν σε σχέση με τους μετόχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ρόλος μου είναι διαμεσολαβητικός, δηλαδή παρέχω τις καλές μου υπηρεσίες. Ο πραγματικός στόχος είναι η εταιρία να μείνει εν λειτουργία αλλά για να μείνει εν λειτουργία και να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, θα πρέπει να το θέλουν και οι μέτοχοι οι οποίοι θα έχουν και την τελική ευθύνη».

Για την αποπληρωμή των οφειλών της Νέας Δημοκρατίας προς τη ΔΕΗ:
«Από τις 300.000 ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές της ΝΔ προς τη ΔΕΗ, πλέον υπολείπονται δύο ισόποσες δόσεις των 5.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών θα έχει εξοφληθεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας έχουν μπει πλήρως σε τάξη. Τα λειτουργικά έξοδα από περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έχουν μειωθεί περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Διεξαγάγαμε δύο εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές, και δεν έμεινε ούτε ένα ευρώ χρέος. Απομένει μόνο το μεγάλο κομμάτι των δανείων προς τις τράπεζες. Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει ως κεφάλαιο από τις τράπεζες περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει πληρώσει ήδη πάνω από 175 εκατομμύρια ευρώ λόγω του πολύ μεγάλου επιτοκίου».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο βίντεο:

Related posts