To 2017 μπήκε με ενδιαφέρουσες εξελίξεις διεθνώς: μεταξύ αυτών είναι και ότι ο Τζέιμι Σιούπ, ίσως είναι ο πρώτος αμερικανός, του οποίου το διαβατήριο δεν θα αναφέρει ούτε M (για το Male – άρρεν), ούτε F (για το Female – θήλυ).
Πρώην λοχίας στον αμερικάνικο στρατό ο Σιούπ, προτιμά για τον προσδιορισμό φύλου, το Mx, προερχόμενο από το Mix (μείγμα) καθώς προσδιοριστικά του αρέσουν και το Miss (δεσποινίς), Mr (κύριος) και Ms (κυρία). Σκοπεύει δε να μηνύσει την Πολιτεία εάν στο διαβατήριό του δεν αναγράψουν το Mx, κάτι που είναι πιθανό καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα που συμπληρώνουν τα έντυπα, έχουν δύο κουτάκια, για το Mr και Ms ή Male – Female.
Το 2016 που ο Mx Σιούπ, πήγε σε ένα δικαστήριο στο Όρεγκον, σε ορισμένα χαρτιά που συμπλήρωσε και απαιτούσαν να αναγραφεί το φύολο, ο Σιούπ έγραψε non-binary (μη δυικός, ουσιαστικά κανένα από τα δύο). Ο προσδιορισμός αυτός χρησιμοποιείται από ανθρώπους που ανεξάρτητα της ανατομίας τους, αισθάνονται ότι είναι ένα μείγμα ανδρός και γυναικός. Ο Mx Σιούπ έγινε ο πρώτος αμερικανός που επισήμως άλλαξε το φύλο του σε μη δυικός.
Στην Αμερική δε, φαινόμενα ανθρώπων μη δυικών είναι παλαιά. Για παράδειγμα στους ιθαγενείς ινδιάνους υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που τους καλούσαν προσδιοριστικά ως ένα άτομο – δυο πνεύματα, που είχαν χαρακτηριστικά και συμπεριφορές ανδρών και γυναικών. Διαδραμάτιζαν διάφορους ρόλους μεταξύ των διαφόρων φυλών αλλά γενικότερα θεωρούνταν ισότιμα μέλη των κοινωνιών τους. Ένας ανθρωπολόγος περιγράφει τον Γουί’γα, μέλος της φυλής των Ζούνι, κατά τον 19ο αιώνα και αναφέρει ότι είχε και ανδρικά καθήκοντα όπως δικαστικές και θρησκευτικές διαδικασίες, αλλά και γυναικεία καθήκοντα, όπως το πλύσιμο.
Γενικότερα στον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι με “δυο πνεύματα” (το άρρεν και θήλυ) έως και σήμερα, όπως οι muxe στο Μεξικό, οι hijras στην Ινδία – Πακιστάν, οι kathoeys στην Ταϊλάνδη. Μερικές βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία (1972) και η Ολλανδία (1985), ήταν οι πρώτες που επέτρεψαν στους πολίτες τους να αλλάξουν τον προσδιορισμό φύλου τους. Στην Ιρλανδία από το 2015, ρωτούν τους πολίτες είτε Male, Female, Transgender ή οτιδήποτε άλλο, να αναφέρουν οι ίδιοι τι θεωρούν ότι είναι. Και οι πολίτες στην Μάλτα και Αργεντινή μπορούν εδώ και λίγο καιρό, να δηλώσουν όπως ο Mx Σιούπ, ούτε Male ούτε Female. Εντός του 2017, θα προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση της νομοθεσίας και το Ηνωμένο Βασίλειο.