11 Μαΐου 2024

Κ. Μίχαλος (ΚΕΕ, ΕΒΕΑ): Αναγκαία η Ενίσχυση της Εξωστρέφιας της Ελληνικής Οικονομίας

Κ. Μίχαλος (ΚΕΕ, ΕΒΕΑ): Αναγκαία η Ενίσχυση της Εξωστρέφιας της Ελληνικής Οικονομίας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Κ. Μίχαλος, παρουσίασε τις προτάσεις των επιμελητηρίων για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων παρουσίασε μιλώντας σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

«Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν από τα ελάχιστα θετικά μηνύματα στη διάρκεια της κρίσης”, τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τα μέτρα πολιτικής που προτείνονται είναι:

1. Αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων με νέα αναπτυξιακά κίνητρα για νέα εργαλεία χρηματοδότησης,

2. Διάθεση πόρων από επενδυτικά προγράμματα στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή, μέσα από τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας,

3. Προώθηση της καινοτομικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας,

4. Ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία, με κίνητρα όπως χαμηλότερη φορολόγηση, διευκόλυνση σε θέματα αδειοδοτήσεων, συναλλαγών με το Δημόσιο κλπ.

Τέλος, έκανε αναφορά στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας, τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να ζητάμε από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία, όταν δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, όταν οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δανείζονται σε πολλαπλάσιο κόστος, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους”.

Related posts