2 Μαΐου 2024

Μέτρα για την ενίσχυση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Μέτρα για την ενίσχυση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Μέτρα για την ενίσχυση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) ανακοίνωση δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.Μέτρα για την ενίσχυση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Αναλυτικότερα, ο κ. Καρασμάνης μετά από διάλογο που είχε προηγηθεί, εξήγγειλε πως:

  • Για την αύξηση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων για επενδυτικούς σκοπούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διερευνά εναλλακτικούς τρόπους, που θα διευκολύνουν την άντληση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
  • Υπεγράφησαν υπουργικές αποφάσεις για το πρόγραμμα προβολής και προώθησης τόσο ελληνικών κρασιών σε τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες με έμφαση στις αγορές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ελβετίας κ.ά., όσο και για φρέσκα φρούτα (Ροδάκινο – Πορτοκάλι), ελαιόλαδο και κασέρι στην εσωτερική αγορά τη Ε.Ε. (Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία κ.α.)
  • Προωθήθηκε η νέα προκήρυξη του προγράμματος προβολής και προώθησης των ελληνικών κρασιών για την περίοδο 2015-2018, προϋπολογισμού €16 εκατ. ετησίως.
  • Ξεκίνησαν οι πρώτες διμερείς επαφές με τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες για το άνοιγμα νέων αγορών, για τα αγροτικά προϊόντα που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία κ.ά.
  • Το υπουργείο αναλαμβάνει τη δέσμευση για άμεση δημιουργία φυτοϋγειονομικής βάσης δεδομένων, με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των απαιτούμενων για τις εξαγωγές πιστοποιητικών.
  • Οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν τρόπους και μεθόδους που θα συμβάλουν στη μείωση του μεταφορικού κόστους των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα «ψυχρής μεταχείρισης» των ακτινιδίων πριν την εξαγωγή τους.
  • Αντιμετωπίζεται η εκ νέου ενεργοποίηση της ειδικής διυπουργικής επιτροπής εξαγωγών με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.
  • Αποτελεί θέμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και του ενεργειακού κόστους, που τέθηκε από τον ΣΕΒΕ.

 

Related posts