19 Αυγούστου 2024

Μείωση επιτοκίων Ευρώ σε νέα χαμηλά – Τι σημαίνει;

Μείωση επιτοκίων Ευρώ σε νέα χαμηλά – Τι σημαίνει;

Μείωση επιτοκίων Ευρώ σε νέα χαμηλά – Τι σημαίνει; H ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια του €υρώ σε νέα ιστορικά χαμηλά, κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15%.Μείωση επιτοκίων Ευρώ σε νέα χαμηλά – Τι σημαίνει;

Παράλληλα, προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών σε αρνητικά επίπεδα (στο -0,10%), που σημαίνει ότι ενθαρρύνει τις τράπεζες να επενδύουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια αντί να τα καταθέτουν για μικρό επιτόκιο στην ΕΚΤ, έχοντας ασφάλεια με ελάχιστη απόδοση.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αναθερμάνει τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και Γαλλίας, που παραπαίουν μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης. Προφανώς, καθώς το ευρώ θα καταστεί ολιγότερο ελκυστικό στις διεθνείς αγορές, θα διολισθήσει έναντι άλλων ισχυρών διεθνών νομισμάτων, κάτι που συνεπάγεται ότι οι εξαγωγές από τις χώρες που έχουν το Ευρώ νόμισμα, καθίστανται ευκολότερες.
Κατανοείτε ότι αυτό ωφελεί κυρίως την Γερμανία, που είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως, μετά την Κίνα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτές υπακούουν στην εφαρμοζόμενη περιοριστική πολιτική που σημαίνει ότι δεν προσφέρουν χρηματοδότηση στην οικονομία για να προχωρήσει η εσωτερική υποτίμηση, ωστόσο αναμένεται μια κάποια θετική επίδραση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς το Ευρώ θα διολισθήσει έναντι άλλων ισχυρών διεθνών νομισμάτων και συνεπώς, τα παραγόμενα προϊόντα στην χώρα μας που είναι προς εξαγωγή, καθίστανται κατάτι ελκυστικότερα στις διεθνείς αγορές και εν γένει στο εξωτερικό.

Βέβαια, θα υπάρχει και μια αρνητική επίδραση προς τις επιχειρήσεις μας, καθώς εάν αυτές δουλεύουν κυρίως με εισαγόμενες πρώτες ύλες, τότε λόγω της διολίσθησης του Ευρώ έναντι άλλων διεθνών ισχυρών νομισμάτων, συνεπία της πτώσης των βασικών επιτοκίων του Ευρώ σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τότε οι εισαγόμενες πρώτες ύλες θα καταστούν κατάτι ακριβότερες.

Όμως, καθώς πλέον στην Ελλάδα, το εμπορικό ισοζύγιο είναι σχεδόν ισορροπημένο, θεωρούμε ότι εντέλει για την ελληνική οικονομία και βιομηχανία, το αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής κίνησης του Ντράγκι, θα είναι σχεδόν ουδέτερο. Ούτε θα μας δώσει κάποια ουσιαστική ώθηση, ούτε όμως και θα μας δημιουργήσει κάποια ουσιαστική πίεση.

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
“Πτώση των Ελληνικών Εξαγωγών κατά 12,4% τον Απρίλιο”

Related posts