24 Απριλίου 2024

Μείωση της Ανεργίας στο 21,1% στο Β΄ τρίμηνο 2017

Μείωση της Ανεργίας στο 21,1% στο Β΄ τρίμηνο 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Β΄ τρίμηνο του 2017:

• Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.791.408 άτομα και των ανέργων σε 1.016.571 άτομα.

• Το ποσοστό ανεργίας ήταν 21,1%, έναντι 23,3% του προηγούμενου τριμήνου (Α΄ τρίμηνο του 2017) και 23,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β΄ τρίμηνο 2016).

• Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

• Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 8,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Για τις εξελίξεις και περιγραφικά, μπορούμε να πούμε τα ακόλουθα:

Κατά το Β΄ τρίμηνο του 2017 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (66,1%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,7%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εμφανίζεται αύξηση στην απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,9%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καθώς και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,7%), οι επαγγελματίες (19,4%) και οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς (11,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζεται μείωση στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, και αύξηση σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εμφανίζεται μείωση στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς και στους ειδικευμένους τεχνίτες και αύξηση σε όλα τα άλλα επαγγέλματα.

Πετυχαίνεις επαγγελματικά, όταν είσαι ισχυρότερος

Related posts