13 Μαΐου 2024

ΠΟΜΙΔΑ: Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά χωρίς ποσοτικό ή χρονικό προσδιορισμό…

ΠΟΜΙΔΑ: Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά χωρίς ποσοτικό ή χρονικό προσδιορισμό…

ΕΝΦΙΑ: Σημαντική εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση στα ξενοίκιαστα αλλά χωρίς κανένα ποσοτικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Φαίνεται όμως ότι το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα να ανησυχούν δικαιολογημένα, γιατί καμιά λεπτομέρεια δεν είναι γνωστή ως προς το αν και πως θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό. Αγνωστα είναι συνεπώς:

*Ποιό θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης, δηλ. ποιός θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.

*Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό. Αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.

*Το αν θα υπάρχουν χρονικές προυποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.

*Το αν θα επινοηθούν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή! Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 σε ουδένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό υπόκειται. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και ουδένα συσχετισμό μπορεί να έχουν με τον ιδιοκτήτη τους.

*Και τέλος από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή. Οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν.

Υπενθυμίζουμε ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία, με την οποία η 1η δόση για τον ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί εμπρόθεσμα έως την 30η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του φόρου που έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους, θα συμψηφιστεί με τον συνολικά οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ. Απομένει προς διευκρίνιση, εάν ο συμψηφισμός θα γίνει με τη δόση του Σεπτεμβρίου ή με την τελευταία δόση.

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και νέα τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την οποία θα αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των δόσεων και θα διορθωθούν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αγνωστο είναι ακόμη, εάν με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα υπάρξουν και αλλαγές σε ό,τι αφορά στα ξενοίκιαστα ακίνητα, ή αυτό θα μετατεθεί για αργότερα.

Σημειώνεται, ότι με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, οι βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δελτίο τύπου ΠΟΜΙΔΑ και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

08092014-1                08092014-2

 

 

 

✎ ✎ ✎ Δείτε ακόμη…

✎ Ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Δένδια στην Κ.Ε.Ε.Ε.

 

 

Related posts