Η Κυριακή 7 Μαΐου αποτελεί μια από τις ήδη θεσμοθετημένες Κυριακές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Ωστόσο, η ΕΣΕΕ κάλεσε σε πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που φέρεται να αποτελεί ένα εκ των συμφωνηθέντων σημείων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Το ΙΝΕΜΥ τής ΕΣΕΕ πραγματοποίησε ποιοτική έρευνα στο εκτενές δίκτυο Συλλόγων – Μελών της, προκειμένου να καταγράψει τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή στις κατά τόπους εμπορικές αγορές. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία και σε ποσοστό πάνω από 85% τα καταστήματα σε όλη τη χώρα τελικά παρέμειναν κλειστά. Με τον τρόπο αυτό οι έμποροι έδειξαν την αντίθεσή τους με την απόφαση αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων, την Κυριακή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς, είχε απόλυτη επιτυχία, τόσο από τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εμπόρων, αρκετών πολυκαταστημάτων, αλλά και πολλών επώνυμων αλυσίδων, όσο και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα. Η πλέον, όμως, εκκωφαντική απάντηση καταγράφεται από την απουσία των καταναλωτών, που γύρισαν την πλάτη σε όσους σκόπιμα εξήγγειλαν ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι όλα ανοικτά την Κυριακή, σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη, επίσης, αναφορά θέλω να κάνω στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αφενός υποστήριξε την προσπάθειά μας, αφετέρου εναντιώθηκε στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Σήμερα μετρήσαμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας και σαφέστατα έχουμε πολύ περισσότερους φίλους. Τους ευχαριστούμε πολύ, όλους. Κατανοούμε πόσο επώδυνο είναι για πολλούς εμπόρους να χάσουν την είσπραξη μιας ημέρας και δεν είναι στη φιλοσοφία μας να κλείνουμε τα μαγαζιά μας, αφού αυτό άλλωστε επιδιώκουν κάποιοι και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους κάνουμε το χατίρι. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο τώρα να δείξουμε με τη δύναμη που μας έδωσαν οι Έλληνες καταναλωτές να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα και να ζητήσουμε από τους βουλευτές τους να μην στηρίξουν και να μην ψηφίσουν στην Βουλή την απελευθέρωση των Κυριακών. Έχουμε πλήθος επιχειρημάτων, μέσα από τις κατά καιρούς έρευνες που διενεργεί το ΙΝΕΜΥ, αλλά κυρίως το ηχηρό μήνυμα από την εικόνα της χθεσινής αγοράς με το 85% των εμπορικών καταστημάτων κλειστά σε όλη την Ελλάδα.»
Παρατίθενται, παρακάτω, κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας:
ATTIKH
Στο κέντρο της Αθήνας ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος Ερμού παρέμεινε κλειστός, ενώ στις κεντρικές εμπορικές οδούς, Αιόλου, Κάνιγγος και Ακαδημίας σε συντριπτικό ποσοστό (95%) παρέμεινε κλειστή η αγορά, ενώ επί της οδού Αθηνάς άνοιξε σχεδόν το ήμισυ των επιχειρήσεων. Στα πέριξ, Ομόνοια και περιοχή γύρω από το κέντρο, τα καταστήματα άνοιξαν σε ένα 10%. Στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου τα καταστήματα κατά 80% έμειναν κλειστά και στη Νέα Σμύρνη κατά 70% ήταν επίσης κλειστά. Όσον αφορά το Κολωνάκι, η αγορά ήταν μοιρασμένη καθώς άνοιξαν το 50% περίπου και οι μεγάλες αλυσίδες.
Στον Πειραιά, στο σύνολο τα καταστήματα της αγοράς κατά 85% ήταν κλειστά, ενώ επί της οδού Σωτήρος (κεντρικού πεζοδρόμου) 7 στις 10 επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές, καθώς ο δρόμος συγκεντρώνει υψηλή αναλογία αλυσίδων και franchise.
Σε ορισμένες εμπορικές περιοχές, όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι και το Περιστέρι το ποσοστό των ανοιχτών επιχειρήσεων ήταν υψηλότερο φτάνοντας περίπου το 70%, ενώ στη Γλυφάδα λιγότερες από το 50% του κέντρου άνοιξαν και στο Νέο Ψυχικό 3 στα 4 καταστήματα ήταν κλειστά. Σε Καλλιθέα και Μαρούσι άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες και οι αγορές έμειναν κλειστές.
Στην υπόλοιπη Αττική η εικόνα είναι η εξής: σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια οι αγορές παρέμειναν στο σύνολό τους κλειστές, μόνο στην περιοχή του Μοσχάτου άνοιξε ένα 20% των επιχειρήσεων. Στη Νέα Ιωνία επί της Λεωφόρου Ηρακλείου η αγορά λειτούργησε κανονικά, ενώ η περιφέρεια της κεντρικής αρτηρίας παρέμεινε κλειστή.
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ
Στη Θεσσαλονίκη, η αγορά παρέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της κλειστή, ενώ άνοιξε ένα 15%, το οποίο περιλαμβάνει αλυσίδες και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα.
Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο δεν άνοιξαν σχεδόν ούτε οι αλυσίδες, στα Χανιά κατά 95% ήταν κλειστή η αγορά. Στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου και στο Ρέθυμνο άνοιξε ένα 20% κυρίως τουριστικά καταστήματα, ενώ στη Σητεία η αγορά παρέμεινε κλειστή.
Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, σε Πάτρα και Αγρίνιο τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά.
Στην Πελοπόννησο, σε Σπάρτη, Κυπαρισσία, Κιάτο, Άργος, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη, η αγορά παρέμεινε κλειστή. Σε Καλαμάτα και Ναύπλιο τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στην Κόρινθο άνοιξαν μόνο κάποια μεμονωμένα καταστήματα.
Στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα η αγορά παρέμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο μεγάλες αλυσίδες και αυτές όχι στο σύνολό τους, ενώ στον Βόλο η αγορά παρέμεινε εντελώς κλειστή και δεν είχε επισκεψιμότητα.
Στα Ιόνια Νησιά, στο Αργοστόλι παρέμειναν ανοιχτά στην πλειονότητά τους τα καταστήματα, ενώ στην υπόλοιπη Κεφαλονιά παρέμειναν κλειστά. Στη Λευκάδα η αγορά έμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες.
Όσον αφορά το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, σε Ρόδο, Λέρο, Κω, Σάμο, Σύρος, Νάξο η αγορά έμεινε κλειστή, ενώ μόνο στη Νάξο άνοιξαν κάποια τουριστικά μαγαζιά. Στη Σαντορίνη και στην Πάρο – Αντίπαρο η αγορά έμεινε ανοιχτή.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε Λιβαδειά, Κομοτηνή, Καβάλα, Κατερίνη Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική, Αγ. Κωνσταντίνο, Αταλάντη, Αμύνταιο, Άμφισσα, Φλώρινα, Έδεσσα, Βέροια, Ιωάννινα, Άρτα η αγορά παρέμεινε κλειστή, στην Κοζάνη άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στη Χαλκίδα η αγορά λειτούργησε κανονικά.
Συμπερασματικά, στο σύνολο της χώρας, φαίνεται ότι τα μαγαζιά δεν άνοιξαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. Ειδικότερα, στην Αττική οι αγορές δεν συμπεριφέρθηκαν ομοιόμορφα, με το κέντρο της Αθήνας να έχει αρκετές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο κλείσιμο, με αλυσίδες που δεν άνοιξαν λόγω των κινητοποιήσεων. Στην υπόλοιπη Αττική άνοιξαν ορισμένες αγορές, ενώ κάποιες άλλες λειτούργησαν μόνο σε κεντρικούς δρόμους.