20 Αυγούστου 2024

Μεγάλο πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο στην ελληνική οικονομία

Μεγάλο πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο στην ελληνική οικονομία

Μεγάλο πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο στην ελληνική οικονομία: Έντονη η ανησυχία, κυρίως στον πρωτογενή τομέα από τις συνέπειες της ρωσικής παυσεμπορίας όσον αφορά στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών κυρίως, προϊόντων.Μεγάλο πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο στην ελληνική οικονομία

Οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν, δεν θα πλήξουν μόνο τον αγροτικό τομέα ή ευρύτερα τον πρωτογενή κλάδο μας αλλά και παραπλεύρως όπως βιομηχανία συσκευασίας, μεταφοράς κ.ά..

Ήδη ‘πάγωσαν’ άμεσα, οι φορτώσεις νωπών φρούτων από διάφορες περιοχές της χώρας μας, με προορισμό τη Ρωσία.
Για παράδειγμα, χιλιάδες τόνοι ροδάκινων μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα την ελεύθερη πτώση των τιμών τους και τους παραγωγούς να είναι σε … απόγνωση.

Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, διότι αγνοούν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, αλλά προς το παρόν δεν φορτώνουν, καθώς αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν.

Και το πρόβλημα βέβαια, δεν αφορά λίγο χρόνο ή λίγους παραγωγούς καθώς εάν εφαρμοστεί και μάλιστα με διάρκεια, σημαντικότατο πρόβλημα θα έχουν παραγωγοί χυμών ροδάκινων, ακτινιδίων, πορτοκαλιών, καθώς σημαντικές ποσότητές τους, κατευθύνονται στη ρωσική αγορά.

Η πιθανότητα να εφαρμοστεί το εμπάργκο, μπορεί να δώσει το καταληκτικό χτύπημα στους παραγωγούς, καθώς αυτή η χρονιά δεν εξελίχθηκε ούτως ή άλλως ομαλώς, λόγω κακών καιρικών συνθηκών (χαλαζοπτώσεων, έντονων βροχοπτώσεων), υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και της υποτίμησης του ρωσικού και ουκρανικού νομίσματος.

Και οι φόβοι βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο στον καθαυτό αγροτικό τομέα:
Ανησυχία εκφράζεται ότι το εμπάργκο θα πλήξει σοβαρότατα και την παραγωγή γούνας, ενός κλάδου που υφίσταται ακόμα στην Καστοριά και πουλάει κυρίως σε βορινές χώρες (Ρωσία κ.λπ.).
Επίσης, ανησυχούν πολύ για τις συνέπειές του στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, διότι μεγάλο μέρος της τσιπούρας και λαυρακίου που καταναλώνονται στην Ρωσία είναι ελληνικής προέλευσης. Η ανησυχία του πολυπαθούς κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μας είναι εύλογη, καθώς οι Τούρκοι καραδοκούν, να αυξήσουν εις βάρος μας τα μερίδιά τους.

Πρόσφορο έδαφος για ανταγωνιστές

Με αυτές τις εξελίξεις, στη Μόσχα έχουν βρεθεί ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τουρκία, Αργεντινή, Χιλή), προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι σχέσεις αυτές που θα αναπτυχθούν μεταξύ αυτών των χωρών και της Ρωσίας, να σταθεροποιηθούν, να μονιμοποιηθούν και να χαθεί ως αγορά, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό θα είναι έως και καταστροφικό, αν όχι για πολλούς, σίγουρα για μέρος του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας όπως και άλλων δυτικών χωρών, γι’ αυτό και οι παραγωγοί, θεωρούν ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να τους καταβάλλουν αποζημιώσεις, καθώς οι ζημιές τους δεν θα υφίσταντο εάν οι κυβερνήσεις τους δεν είχαν επιβάλλει αρχικά κυρώσεις στην Ρωσία.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ρωσία αποφάσισαν την επιβολή ως αντίμετρο στις εις βάρος της κυρώσεις των δυτικών χωρών, την παυσεμπορία για έναν χρόνο, των εισαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων από αυτές τις χώρες. Το τι θα συμβεί τελικά με τα ελληνικά προϊόντα, θα το μάθουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν η Ρωσία εξειδικεύσει τα μέτρα ανά χώρα.

 

Related posts