21 Αυγούστου 2024

Μειωμένη παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα και μάλλον εξειδικευμένη

Μειωμένη παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα και μάλλον εξειδικευμένη

Μειωμένη παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα και μάλλον εξειδικευμένη: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο δωδεκάμηνο από Ιούλιο 2013 έως και Ιούνιο 2014, το σύνολο της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής κ Δημόσιας) βάσει των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 14.734 άδειες, ήτοι μειωμένες κατά 14,8% από την αντίστοιχη δωδεκάμηνη περίοδο του 2012 – 2013.Μειωμένη παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα

Οι 14.734 εκδοθείσες οικοδομικές άδειες του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 έως και Ιούνιο 2014, αντιστοιχούν σε 2.889,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 12.164,2 χιλιάδες m3 όγκου. Τα παραπάνω μεγέθη συνεπάγονται μείωση κατά 11,2% στην επιφάνεια και κατά 7,1% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2012 – Ιουνίου 2013.

Διαπιστώνουμε συνεπώς, ότι η οικοδομική δραστηριότητα που παραδοσιακά αποτελούσε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρέμεινε και στο τελευταίο δωδεκάμηνο σε έντονη ύφεση, όπως αποκαλύπτεται από τις προαναφερθείσες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα: σε άδεις, σε επιφάνεια και όγκο.

Αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει, καθώς η οικοδομή είχε εξελιχθεί σε φούσκα στην Ελλάδα προ της κρίσεως, με τις τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο, να ‘παίζουν’ σε παράλογα επίπεδα σε σχέση με την διεθνή εμπειρία και βέβαια, όταν εκδηλώθηκε και η πρωτόγνωρη κρίση, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο απόθεμα νεόδμητων κτιρίων να μείνουν αδιάθετα, σε αυτά προστέθηκαν πολλές χιλιάδες παλαιά ακίνητα και υπήρξε μια υπερπληθώρα προσφοράς, με την ζήτηση να καθίζει έως και να μηδενίζει.

Σε μηνιαίο επίπεδο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι στον μήνα Ιούνιο 2014 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής και Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, βάσει των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, διαμορφώθηκε σε 1.203 άδειες, που αντιστοιχούν σε 289,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.427,9 χιλιάδες m3 όγκου.

Τα παραπάνω μεγέθη συνεπάγονται μείωση κατά 10,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά αύξηση κατά 17,9% στην επιφάνεια και κατά 39,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Η μείωση των οικοδομικών αδειών κατά τον μήνα Ιούνιο τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον αυτόν του 2013, με παράλληλη αύξηση επιφάνειας και όγκου, μπορεί να ερμηνευθεί ότι η οικοδομική δραστηριότητα που υπάρχει, καθίσταται προφανώς λόγω της υπερπροσφοράς, σε πιο εξειδικευμένα έργα, που είναι κάποια λίγα, μεγάλου όμως μεγέθους γι’αυτό και αυξήθηκαν η επιφάνεια και ο όγκος.

Επιπλέον, ο μήνας Ιούνιος δεν θεωρείται και ισχυρός στην οικοδομική δραστηριότητα, κάτι που φαίνεται από τον αριθμό των οικοδομικών αδειών του μηνός (1.203) που είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με το μηνιαίο μέσο όρο των αδειών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 έως και Ιούνιο 2014, ήτοι σύνολο 14.734 εκδοθείσες άδειες / 12 μήνες = 1.228 άδειες κατά μέσο όρο μηνιαίως. Επομένως, επ’ουδενί δεν μπορούμε να μιλάμε περί ενδείξεων ανάκαμψης της οικοδομικής αγοράς. Απλώς η μικρότατη οικοδομικής δραστηριότητα, εστιάζει σε λίγα, εξειδικευμένα έργα.

Η οικοδομική δραστηριότητα εκτιμούμε ότι θα αργήσει πολύ (μιλάμε για πολλά χρόνια) για να ανακάμψει ουσιαστικά και αυτό διότι έχει να κάνει με την αγορά ακινήτων. Η αγορά ακινήτων όμως στη χώρα μας, διακρίνεται για την υπερπληθώρα προσφοράς, που όσο περνάει ο καιρός υπό συνθήκες μάλιστα κρίσεως, αυξάνεται ενώ η γενικότερη ζήτηση έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν ξεκινήσει η γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας, στο τομέα της αγοράς ακινήτων δεν θα υπάρχει γενικότερη ανάπτυξη αφού η υπερπληθώρα των ακινήτων θα υπερκαλύπτει την όποια ζήτηση εκδηλωθεί και επομένως, η όποια οικοδομική δραστηριότητα, θα περιορίζεται σε λίγα εξειδικευμένα έργα.

Κατανοείτε όμως ότι έτσι, δεν θα δουλεύει ικανοποιητικά η οικοδομή, ουσιαστικά θα παραμένει σε σχέση με το δυναμικό της, σε επίπεδα υποαπασχόλησης. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τόσα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, δεν θα παρουσιάζουν ικανοποιητικά κέρδη και έσοδα (Tax Coach.gr), μπορεί δε, να εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν και ζημιές.
Αυτό με την σειρά του συνεπάγεται ότι η οικοδομή που τα προηγούμενα 30 με 40 χρόνια αποτέλεσε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δεν θα μπορέσει να προσφέρει σε αντίστοιχο μέγεθος στην όποια προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Συνεπώς, ακόμα και αν η χώρα καταφέρει να επιστρέψει σε ανάπτυξη, με την οικοδομική δραστηριότητα να είναι ουσιαστικά απούσα και εκτός, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ασθενική.

>>>•<<<

Εάν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο:
✎  Τα στοιχεία κατοικιών στην Ελλάδα – Γιατί δεν μπορούν να εκποιηθούν με πλειστηριασμούς

Related posts