25 Απριλίου 2024

Μελέτη Πανεπιστημίου Οξφόρδης για την αυστηρότητα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Τα συμπεράσματά μας.

Μελέτη Πανεπιστημίου Οξφόρδης για την αυστηρότητα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Τα συμπεράσματά μας.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown, παρατηρούμε ορισμένους που το επικρίνουν, το κοροϊδεύουν, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν είναι lockdown, και στην ουσία, υποστηρίζουν το απόλυτο lockdown, οπου όλοι μας θα είμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια μας, κάπως όπως είχε εφαρμοστεί στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου 2020 στην μεγαλούπολη Wuhan της Κίνας, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το θέμα του κορωνοϊού.

Αυτοί λοιπόν που κοροϊδεύουν και επικρίνουν αυτό το δεύτερο lockdown στη χώρα μας, παρουσιάζοντάς το ως εξαιρετικά ήπιο, ας δουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οπότε μιλάμε για έγκυρα δεδομένα, όπως φαίνεται στο κάτωθι γράφημα με στοιχεία 10/12ου/2020, η Ελλάδα παγκοσμίως, είναι 2η σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, με την υψηλότερη παγκοσμίως τιμή του δείκτη αυστηρότητας, 85,19 από την Μογγολία, και η χώρα μας στην 2η θέση, με 84,26, μαζί με την Βενεζουέλα και την Γεωργία (που έχουν ακριβώς ίδιες τιμές).

Πηγή γραφήματος ΕΔΩ, με το Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT). Σημειώνουμε εάν μπείτε στην πηγαία σελίδα, και εξετάσετε το γράφημα, ότι το γράφημα είναι δυναμικό, καθώς δείχνει την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων ανά τον χρόνο, ως βίντεο με κίνηση – η φωτό που τραβήξαμε, είναι από τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, ήτοι για τις 10/12ου/2020.

Από τα παραπάνω δεδομένα, διαφαίνονται τα ακόλουθα:

1. Ότι όσοι επέκριναν στη χώρα μας (αρκετοί δημοσιογράφοι), το δεύτερο lockdown, ως ανεπαρκές και ήπιο και αναποτελεσματικό, εάν είχαν παράπονο από την χώρα μας, τότε τι παράπονο θα έπρεπε να είχαν εάν ζούσαν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου; Οι επικρίσεις τους είναι έωλες. Είναι δεδομένο, ότι στην Ελλάδα, εφαρμόζεται από τα πλέον αυστηρότερα lockdown, στον κόσμο. όχι επειδή το λέμε εμείς, επειδή το καταγράφει το Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT).

2. Τα lockdowns, έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος. Και προφανώς, όσο πιο αυστηρά, τόσο μεγαλύτερο.

3. Η χώρα μας, που έχει σε αυτή την δεύτερη περίοδο, από τον Οκτώβριο και μετά, από τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στον κόσμο, αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή συνεπία του αυστηρότατου lockdown.

4. Λάβετε υπόψη σας, ότι στην χώρα μας, οι τομείς του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, είναι συγκριτικά με άλλες χώρες πολύ μεγαλύτεροι, συνεπώς και η βαρύτητά τους στην οικονομία μας, πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες, και υποψιαστείτε τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα, το να έχει από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο. Τι οικονομική καταστροφή θα υποστούμε, πόσο πολύ θα “πληγωθεί” η οικονομία μας και η απασχόλησή μας, και πόσο πιο δύσκολο θα είναι να ανακάμψουμε, συγκριτικά με άλλες πάντα χώρες.

Και όλα τα παραπάνω, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, βασιζόμενο στην απλή, ψυχρή λογική: Εάν είναι η χώρα μας, να υποστεί συνεπία του lockdown, μια ισχυρότατη ύφεση, από την οποία θα χάσουμε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, και θα είναι και δύσκολο να ανακάμψουμε στη συνέχεια (την μετά κορωνοϊό εποχή), τότε γιατί η κυβέρνηση, που είχε τον σχεδιασμό και ευθύνη διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, δεν επέλεξε την επιβολή ολιγότερο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, διότι είπαμε ότι όσο πιο έντονα είναι τα περιοριστικά μέτρα, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στην οικονομία, γιατί λοιπόν δεν επέλεξε ένα ηπιότερο πλέγμα περιοριστικών μέτρων, όπως άλλωστε εφάρμοσαν π.χ. οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη (που στον δείκτη αυστηρότητας OxCGRT, είχαν έως και αρκετά χαμηλότερες τιμές εν συγκρίσει με εμάς), και γιατί στην χρονική περίοδο που μεσολάβησε από την άρση του πρώτου lockdown στις αρχές Μαΐου έως και την επιβολή του δεύτερου, δεν προετοιμάστηκε προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά το σύστημα υγείας, έτσι ώστε αυτό να είναι καλύτερα προετοισμασμένο να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, και εντέλει το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε, να ήταν αρκετά πιο ήπιο; Γιατί δεν επέλεξε να πράξει έτσι;
Δεν θα κόστιζε, πολύ μα πολύ λιγότερο; Και ας έφτιαχνε νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, και ας αύξανε τις κλίνες και τον απαραίτητο εξοπλισμό, και ας απασχολούσε περισσότερο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό (ας τους παρείχε καλές παροχές – αμοιβές, αλλά με συμβάσεις, αφού άλλωστε, πάλι αυτό δεν αναγκάστηκε να κάνει; … αλλά υπό το βάρος της υγειονομικής πίεσης;)
Αφού οικονομικά, αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση, θα μας κόστιζε έως και αρκετά λιγότερο, και θα είχαμε και ένα σύστημα υγείας, ουσιαστικά θωρακισμένο για όσο καιρό χρειάζονταν.

Υπό το πρίσμα αυτό, βασιζόμενο σε δεδομένα και μάλιστα συγκριτικά με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, μπορεί κανείς πλέον να κρίνει την κυβέρνηση για το εάν πέτυχε ή απέτυχε, στα της διαχείρισης και αντιμετώπισης της όλης κρίσης κορωνοϊού.

 

Related posts