29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Μερικά Δεδομένα για το Bitcoin

Μερικά Δεδομένα για το Bitcoin

Πόσα Bitcoins έχουν δημιουργηθεί (mined) έως σήμερα (μέσα 2019);

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους, ανέρχεται σε περίπου 17,8 εκατ. BTC.
Δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 21 εκατ. BTC και μετά τέρμα, σήμερα λοιπόν έχει ‘εξορυχτεί’ ποσοστό που προσεγγίζει το 85% του συνόλου BTC που μπορεί να υπάρξουν.
Και παρά την προσέγγιση του ανωτάτου ορίου, και παρά την δεκαετία ύπαρξής του, παρά δηλαδή την όλη διαφαινόμενη σπανιότητα του BTC, έως σήμερα, πραγματική χρήση του BTC ως νόμισμα, διότι δηλώνει (κρυπτο)νόμισμα, δεν έχει υπάρξει και το γνωρίζει ο καθένας σας, ότι δηλαδή δεν μπορείτε να αγοράσετε πράγματα με BTC.
Συνεπώς ως νόμισμα, το BTC είναι άχρηστο ή καλύτερα, ανύπαρκτο διότι πως αλλιώς να καλέσεις κάτι που καλείται νόμισμα, αλλά δεν κάνεις τελικά συναλλαγές με αυτό;

Μήπως πιστεύετε και σας φαίνεται λογικό, με τα άλλα περίπου 3,2 εκατ. BTC ου απομένουν να εξορυχτούν (να δημιουργηθούν), ότι θα γίνει ξαφνικά από το σημερινό ουσιαστικό τίποτα, κάποια ‘επανάσταση’ και ο κόσμος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ευρέως, BTC;
Αν αυτό νομίζετε, ΟΚ, κανένα πρόβλημα, αγοράστε BTC, δικά σας είναι τα χρήματα, τα πραγματικά χρήματα, τα ευρώ ή δολάρια που θα δώσετε για να αποκτήσετε BTC, μπορείτε εάν θέλετε και να τα κάψετε.

Λένε ότι το BTC είναι ασφαλές.

α. Είναι ασφαλές όταν έχουν χαθεί δια παντός, έχουν εξαφανιστεί, περί των 3 με 4 εκατομμυρίων BTC; Μιλάμε για το 14,3% (ελάχιστο) με 19% (μέγιστο) του συνόλου των BTC που θα υπάρξουν (21 εκατ.);

β. Επιπλέον, σίγουρα έχουν κλαπεί 850,000 BTC στην Mt. Gox hack, άλλα 120,000 BTC από την Bitfinex το 2016, που μας αθροίζουν 970 χιλιάδες BTC. Και οι κλοπές δεν έχουν σταματήσει, ούτε επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε όλες όσες έχουν συμβεί (π.χ. ιδιωτικά), που μπορεί το μέγεθος να είναι μεγαλύτερο από αυτό που σας είπα.

Εάν τα παραπάνω δεδομένα, έως και σήμερα – μην σκέφτεστε τι μπορεί να συμβεί ‘αύριο’ με την βελτίωση των δυνατοτήτων των hackers με την βοήθεια της γοργά αναπτυσσόμενης και πανίσχυρης Τεχνητής Νοημοσύνης – σας φαίνονται ότι περιγράφουν ένα περιβάλλον ασφαλές, no problem, τοποθετηθείτε λοιπόν στην ασφάλεια αυτή, δικά σας χρήματα είναι (τα αληθινά εννοώ)

Μένει στο Βitcoin, το ότι κάποιοι έως σήμερα, το χρησιμοποιούν ως μέσο αποθήκευσης αξίας, για δύσκολες περιόδους κλπ.: ‘Παρκάρεις’ τα (κανονικά) σου χρήματα σε BTC, τα κρατάς εκεί, και όταν θελήσεις, τα αλλάζεις σε όποιο πραγματικό νόμισμα θέλεις.
Μα την ίδια χρησιμότητα έχει και ο χρυσός, ο οποίος όμως:

• Είναι σπανιότατος και δεν μπορεί να αντιγραφεί· το BTC ως ψηφιακό είδος, είστε σίγουροι ότι τώρα ή στο μέλλον, δεν θα μπορεί να αντιγραφεί;

• Δεν φθείρεται, που να συμβεί πυρηνική καταστροφή, ενώ ένας Η/Υ ή μια συσκευή ‘πορτοφόλι’ για BTC, μπορεί να καταστραφεί πολύ εύκολα.

• Είναι δοκιμασμένος εδώ και 6 χιλιάδες χρόνια, που ο άνθρωπος τον χρησιμοποιεί και με τα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν, η χρήση του έως και σήμερα, δεν περιορίστηκε.

• Χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα μέχρι πρόσφατα και ο ίδιος (ο χρυσός) έχει αξία σε οποιοδήποτε νόμισμα, αλλά και χωρίς, δηλαδή κάποιος μπορεί να πει, ότι ανταλλάσσω μια ράβδο χρυσού με αυτά και αυτά τα πράγματα, χωρίς δηλαδή την διαμεσολάβηση χρήματος· το BTC μπορεί να το κάνει αυτό, χωρίς την διαμεσολάβηση του φυσικού χρήματος (ευρώ, δολάρια);

Εν ολίγοις, ο χρυσός σε αυτή την ‘οπτική’ και χρησιμότητα, υπερτερεί εν πολλοίς ως προς το BTC.

Κανένας εκ των υποστηρικτών του BTC, δεν μπορεί να καθορίσει μια δίκαιη αξία αυτού, μια μέθοδο προσδιορισμού του fair value, της εσωτερικής του αξίας. Ουδείς. Αναρωτιέστε γιατί; Μήπως επειδή δεν έχει καμία (μηδέν);

Το BTC είναι σκέτο speculation· είναι ο βασιλιάς του φουσκών, και ως βασιλιάς αυτών, είναι hard to die, αλλά τελικά θα πεθάνει.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του
HERETIC INVESTOR: A work smart, not hard, way to profit on Wall Street!

http://amzn.to/2dz6CVV • English Version
http://amzn.to/2qsjkbU • Greek Version

Διαβάστε επίσης:
Φούσκες και Bitcoins !
Αποδομώντας το Bitcoin!

Related posts