11 Μαΐου 2024

Μεταβιβάσεις Ακινήτων μόνο με πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Μεταβιβάσεις Ακινήτων μόνο με πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Μεταβιβάσεις Ακινήτων μόνο με πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Το υπ.οικ. μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αν δεν έχουν καταβληθεί οι φόροι ακινήτων της τελευταίας πενταετίας. ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να πουλήσουν ακίνητό τους, να το κάνουν δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, θα πρέπει να λαμβάνουν από την εφορία, πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, το λεγόμενο ‘πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.’ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων).

Οι μεταβιβάσεις που θα γίνονται χωρίς πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., θα είναι άκυρες, ενώ το ακίνητο δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο ή να υποθηκευθεί. Τα παραπάνω τονίζουμε ότι αφορούν πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ..

Σημειώνουμε ότι παρόλο που ονομάζεται «πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.» αφορά και τους φόρους ακινήτων που ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια.

Το υπουργείο βέβαια προχωράει σε αυτή τη κίνηση, θέλοντας να διασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή εισπραξιμότητα του νέου φόρου (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., εκδίδεται μέσω του TaxisNet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογούμενου. Για το 2014 χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.για τα έτη 2010-2013 και εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά.

Με αυτές τις νέες εξελίξεις, κατανοεί κανείς ότι η σχεδόν ‘νεκρή’ αγορά ακινήτων, θα παγιώσει την ‘νέκρωσή’ της και βέβαια απομακρύνεται οποιαδήποτε πιθανότητα υπήρχε έστω για ελαφρά και μερική ανάκαμψη της αγοράς. Διότι πρακτικά θα είναι αδύνατη κάθε οποιουδήποτε είδους μεταβίβαση ακινήτου, αν δεν έχουν πληρωθεί ή τακτοποιήσει όλους τους φόρους ακινήτων.

Αυτή η κίνηση του υπουργείου, μπορεί να αναγκάσει κάποιους να πληρώσουν ή τακτοποιήσουν τα των φόρων ακινήτων, αλλά θα μπλοκάρει περισσότερο την ήδη μπλοκαρισμένη αγορά και θα ενισχύσει την ύφεση. Οι πολιτικοί μας ‘ηγέτες’ δυστυχώς δείχνουν για άλλη μια φορά, ως μαθητευόμενοι μάγοι με κακές προθέσεις.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

✎ Οι φορολογούμενοι αναμένουν τη νέα ‘λυπητερή’ του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Related posts