Πρόκειται για την Απόφαση ΣτΕ 403/ 2018. Η Υπόθεση έχει ως εξής:
Μια μονοπρόσωπη ΕΠΕ που είχε αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και τηρούσε βιβλία Γ΄ κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά τη χρήση 2002, είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ. Το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδά της στο 1.486.239,25 ευρώ.
Το 2010 ζητήθηκε από την συγκεκριμένη ΕΠΕ, να προσκομίσει στα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών. Ωστόσο η εταιρεία δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία, προχώρησε στον χαρακτηρισμό των βιβλίων της ΕΠΕ, το 2010, ως ανακριβών, προσδιορίζοντας εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της, σε 1.650.000 ευρώ.
Στη συνέχεια εξέδωσε πράξη επιπρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης. Της επέβαλαν δηλαδή συνολικά, σχεδόν 830 χιλιάδες ευρώ. Και μπορεί στο ενδιάμεσο να ψηφίστηκαν διατάξεις που παρέτειναν το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, όμως, αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ.
Η Απόφαση αυτή του ΣτΕ, ουσιαστικά δέχθηκε ότι:
• Η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια στα πλαίσια της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25, παρ. 1, εδαφ. δ’ του Συντάγματος) και η μεταβολή της, μέσω της επιμήκυνσής της, είναι δυνατή μόνο με διάταξη θεσπιζόμενη το αργότερο το επόμενο της γενέσεως της φορολογικής υποχρέωσης έτος.
• Η προθεσμία της παραγραφής πρέπει να ορίζεται εκ των προτέρων και να είναι επαρκώς προβλέψιμη από τον φορολογούμενο.
• Οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για τον καταλογισμό φορολογικών βαρών παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου αλλά και της ασφάλειας του δικαίου.
• Η παράνομη πρακτική του Δημοσίου να παρατείνει τον χρόνο παραγραφής έχει ως συνέπεια να καθίσταται ανίσχυρη και ανέφικτη η εφαρμογή της πενταετούς παραγραφής που θεσπίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 84 του Ν. 2238/94, ο οποίος εφαρμόζεται στις χρήσεις έως και το 2013, στις υποθέσεις που γεννήθηκαν κατά τις χρήσεις στις οποίες αφορούν.
Όπως γίνεται κατανοητό, η Απόφαση αυτή, αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις. Τώρα πλέον, την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ, εξετάζουν οι νομικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να δώσουν σχετικές κατευθύνσεις και οδηγίες στις ΔΟΥ.