20 Απριλίου 2024

Με μια ματιά – 1/6/2016

Με μια ματιά – 1/6/2016

Για την διευκόλυνσή σας, όλα τα σημαντικά σημερινά νέα, συνοπτικά, με bullet points:

  • Από σήμερα 1 Ιουνίου:

Καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.
Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευθεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24%.
Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε χιλιάδες προϊόντα αφού αυτά που έχουν 23% πάνε στο 24%.
Ενδεικτικά, επιβαρύνονται υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τρόφιμα, ένδυση και υπόδηση, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, εστίαση, μεταφορές.
Θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.
Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα.
Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα.
Αυξάνεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα.
Αυξάνεται ο φόρος στον καφέ.
Αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, λόγω ΦΠΑ και αύξησης του ΕΦΚ.

  • ΕΣΕΕ: Στόχος θα έπρεπε να είναι η είσπραξη κι όχι η αύξηση του ΦΠΑ. Η αύξηση ΦΠΑ λειτουργεί ως «κόφτης» κατανάλωσης και τζίρου.
  • Χαλαρά οι πολίτες όσον αφορά στην υποβολή φορολογικής δήλωσης: Μόνο ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκαν στα €121,4 δισ. από €121,5 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα και το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα €93,1 δισ..
  • Από σήμερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ξεκινούν επίσχεση εργασίας, που σημαίνει ότι δεν θα δέχονται δωρεάν τους ασφαλισμένους. Οι ιατροί διαμαρτύρονται διότι, όπως αναφέρουν, δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το τετράμηνο του 2016.
  • Τα χρέη «έπνιξαν» το Ξενοδοχείο Athens Ledra επί της Λεωφ. Συγγρού. Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι δυο μήνες. Το ξενοδοχείο θα πάει σε πλειστηριασμό.
  • Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ για Ευρώπη, εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται τη Γαλλία και γενικά την Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης.
  • Στο 48,4 τον Μάιο ο PMI Μεταποίησης στη Γαλλία, ήτοι σε συρρίκνωση.
  • Ιαπωνία: Στο 47,7 υποχώρησε τον Μάιο ο PMI μεταποίησης (χαμηλό τριετίας), έναντι 48,2 που ήταν τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, ο τομέας μεταποίησης βρίσκεται σε αυξανόμενη συρρίκνωση.
  • Societe Generale: H αβεβαιότητα για την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, για εκδήλωση «μαύρου κύκνου». Οι «μαύροι κύκνοι» είναι οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορεί να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν και αποτελούν πραγματικά πολύ άσχημα νέα αν επαληθευτούν. Άλλος πιθανός «μαύρος κύκνος» είναι μια απότομη προσγείωση της Κίνας.
  • Η Siemens, η Airbus, προειδοποιούν καθώς πλησιάζει το κρίσιμο δημοψήφισμα, ότι το Brexit θα έθετε πολλές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Related posts