21 Αυγούστου 2024

Με ποια λογική η Τρόικα ζητάει αύξηση στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ;

Με ποια λογική η Τρόικα ζητάει αύξηση στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ;

Με ποια λογική η Τρόικα ζητάει αύξηση στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ; Είναι γνωστό κατά τις τελευταίες ημέρες, η απαίτηση της Τρόικα, να αυξηθεί η ΦΠΑ στους τομείς που παραμένει χαμηλός.Με ποια λογική η Τρόικα ζητάει αύξηση στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ;

Χαμηλός στην χώρα μας που γενικότερα ο ΦΠΑ είναι 23%, παραμένει με 13% στην εστίαση, φαρμακευτικά, ιατρικά, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά και ο χαμηλότερος συντελεστής, είναι 6,5% στα βιβλία, εφημερίδες και ξενοδοχεία.

Για να ρίξουμε μια ματιά που κυμαίνεται ο ΦΠΑ σε άλλες χώρες στην Ευρώπη;
Για να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας…

Ας δούμε αρχικά, τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι και αυτές σε προβληματική κατάσταση, βέβαια όχι τόσο έντονη όσο η χώρα μας.

Ιταλία: Ο βασικός συντελεστής είναι 22% (χαμηλότερος του ελληνικού). 10% έχει στα φαρμακευτικά, υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, ξενοδοχεία και εστίαση. Ο χαμηλότερος συντελεστής είναι 4% σε ορισμένα είδη διατροφής, ιατρικά και βιβλία.

Ισπανία: Ο βασικός φόρος είναι 21% (δυο μονάδες χαμηλότερος του ελληνικού) και έχουν μειωμένο στο 10% σε ιατρικά, φαρμακευτικά, υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά. Επίσης, ο χαμηλότερος συντελεστής είναι 4% σε είδη διατροφής και εφημερίδες.

Πορτογαλία: O βασικός φόρος είναι 23% (όσο και στην Ελλάδα), ενώ μειωμένος στο 13% είναι σε ορισμένα είδη διατροφής, αγροτικές προμήθειες και ο χαμηλότερος συντελεστής, είναι 6% σε είδη διατροφής, βιβλία, φαρμακευτικά, ιατρικά, εφημερίδες, ξενοδοχεία, υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς.

Κύπρος: Ο βασικός συντελεστής είναι 19% και έχει μειωμένο (9%) στα ξενοδοχεία και εστιατόρια και ελάχιστο συντελεστή 5% σε είδη διατροφής, βιβλία, φαρμακευτικά, ιατρικά, υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά.

Μάλτα: Για όσους δεν γνωρίζουν, η Μάλτα είναι ένα νησί – ανεξάρτητο κράτος και μέλος της Ευρωζώνης, σε μέγεθος μικρότερο της Νάξου. Ο βασικός συντελεστής είναι 18% και έχει μειωμένο 7% στα ξενοδοχεία (άλλωστε ως νησί της Μεσογείου, έχει κατά βάση τουριστική οικονομία), 5% στα βιβλία, ιατρικά, εφημερίδες, πολιτιστικά γεγονότα και μηδενικό συντελεστή σε ορισμένα είδη διατροφής και στα φαρμακευτικά.

Ας δούμε πόσο έχει η γειτονική μας Βουλγαρία που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως στην Ευρωζώνη: Ο βασικός ΦΠΑ είναι 20% και έχει μειωμένο συντελεστή 9% στα ξενοδοχεία.

Ιρλανδία: Ο βασικός φόρος είναι 23% (όσο ο ελληνικός), έχει μειωμένο 13,5% στα ιατρικά και 9% στις εφημερίδες, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Επίσης ελάχιστο στο 4,8% σε ορισμένα είδη διατροφής.

Στην Γαλλία, που είναι και βιομηχανική δύναμη αλλά και τουριστικός προορισμός (ιδίως η νότιος Γαλλία προς την Μεσόγειο) έχει βασικό ΦΠΑ 20% και μειωμένο 10% στα φαρμακευτικά, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Επίσης, έχει μειωμένο 5,5% στα ιατρικά, είδη διατροφής, e-books, βιβλία και ελάχιστο ΦΠΑ στο 2,1% στις εφημερίδες και φαρμακευτικά.

Ας δούμε τι γίνεται και στην Γερμανία: Ο βασικός ΦΠΑ είναι 19% και έχει μειωμένο 7% σε είδη διατροφής, βιβλία, ιατρικά, υπηρεσίες μεταφορών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εφημερίδες, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά, ξενοδοχεία.

Από όλα τα παραπάνω, τι διαπιστώνουμε;
Όταν ο τουρισμός είναι το ισχυρότερο σημείο μας, στην προσπάθειά μας να ανακάμψουμε και σε χώρες συγκρίσιμες με την Ελλάδα και τουριστικά ανταγωνιστικές (taxcoach.gr), έχουν χαμηλότερο ως επί το πλείστον ΦΠΑ όπως δείξαμε, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αυξηθεί στην Ελλάδα, καθώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, σε έναν ούτως ή άλλως, οικονομικά ασθενή, όπως είναι η Ελλάδα. Στην Ελλάδα που είναι ο ασθενέστερος οικονομικά στην Ευρώπη.

Επιπλέον, όταν στην εστίαση που έχει 13%, σήμερα κλείνουν έως και σουβλατζίδικα στη χώρα μας, κατανοεί κανείς, τι έχει να γίνει εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Σε έναν οικονομικά ασθενή, όπως είναι η Ελλάδα, θα έπρεπε να συζητιέται μείωση φορολογίας προκειμένου να τον βοηθήσουν να ανακάμψει και σε ουδεμία περίπτωση, αύξηση. Όποιος ζητάει αύξηση της φορολογίας, σε έναν οικονομικά ασθενή όπως είναι η Ελλάδα, είναι σαν να θέλει τον θάνατο του ασθενούς (taxcoach.gr).

Στην ίδια άλλωστε την Γερμανία, που είναι οικονομικώς κραταιά και η ισχυρότερη στην Ευρώπη, οι συντελεστές ΦΠΑ είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα.
Ποια λογική λέει ότι ο οικονομικά ισχυρός, που έχει κέρδη και υψηλή φοροδοτική ικανότητα ότι πρέπει να πληρώνει χαμηλότερο ΦΠΑ από τον οικονομικά ασθενέστερο, που έχει ελάχιστη ρευστότητα, σε πολλές περιπτώσεις ζημιές και την χαμηλότατη φοροδοτική ικανότητα;
Μόνο η λογική του τοκογλύφου ορίζει μια τέτοια απαίτηση.

Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην περίπτωση της χώρας μας, όταν το ζητούμενο είναι η μείωση της φορολογίας, είναι καταστροφικό και κοινωνικά απεχθές. Καμία υπεύθυνη προς τον ελληνικό λαό κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε να το αποδεχτεί!

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Γίνετε περισσότερο ἀνταγωνιστικοί ἐπαγγελματικά!

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

 

Related posts