18 Ιουλίου 2024

Με Πρόστιμο μπορούν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις που μετέτρεψαν σε γεωργικές

Με Πρόστιμο μπορούν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις που μετέτρεψαν σε γεωργικές

Με Πρόστιμο μπορούν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις που μετέτρεψαν σε γεωργικές. Αυτό αναφέρεται σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». Το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.Με Πρόστιμο μπορούν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις που μετέτρεψαν σε γεωργικές

Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι σήμερα, το 3 τοις χιλίοις των δασικών εκτάσεων έχει εκχερσωθεί. Από το υπουργείο αναγνωρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα, που λόγω και των προσαυξήσεων, δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν.

Η ρύθμιση λοιπόν μέσα από το νέο νομοσχέδιο, αφορά όσους έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις κατά το διάστημα 1975 ως 2007 και όπως αναφέραμε, τις μετέτρεψαν σε γεωργικές.

Μπορούν λοιπόν να συνεχίζουν να τις εκμεταλλεύονται ως γεωργικές αποκλειστικά (και όχι για οποιαδήποτε άλλης μορφής εκμετάλλευση), αρκεί να πληρώσουν πρόστιμο που κυμαίνεται από €700 έως €1.000 ανά στρέμμα.

Δίδεται η δυνατότητα πληρωμής του προστίμου σε δόσεις, που μπορούν να φτάνουν τις 100 μηνιαίες. Το ελάχιστο ύψος της δόσης, είναι €100.

Διευκρινίζεται ότι για τις καταπατημένες εκτάσεις μεταβιβάζεται η χρήση κι ουχί η κυριότητα. Εάν τυχόν χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο πέραν της γεωργίας, τότε οι εκτάσεις περιέχονται στο Δημόσιο.

Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου (Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις), προβλέπει επίσης τη μείωση κατά 20% των εισφορών σε χρήμα για τις εκτάσεις που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως. Επιπρόσθετα, οι εκτάσεις δύνανται να μεταβιβαστούν εάν οι ιδιοκτήτες έχουν εξοφλήσει το 30% της εισφοράς σε χρήμα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Προσθέστε τὸ εὖ στὸ ἐπιχειρεῖν σας!

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts