20 Απριλίου 2024

Με TLTRO €10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες – Συνέπειες στην οικονομία

Με TLTRO €10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες – Συνέπειες στην οικονομία

Με TLTRO €10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες – Συνέπειες στην οικονομία: Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO) από την οποία αναμένεται να αντλήσουν αρκετά δισεκατομμύρια.Με TLTRO €10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

Η διαδικασία TLTRO συμπεριλαμβάνεται στις ενέργειες ‘ενέσεων’ ρευστότητας, που ενεργεί η ΕΚΤ και συγκεκριμένα, αφορά στην παροχή χαμηλού κόστους τετραετών δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, με τελικό σκοπό την τόνωση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βάσει φθηνού δανεισμού και εντέλει την αναθέρμανση της οικονομίας.

Εννοείται ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους €400 δισ. στοχεύει περισσότερο στις ‘προβληματικές’ οικονομίες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην ανάκαμψή τους.

Για τις ελληνικές τράπεζες ωστόσο, εκφράζεται η ανησυχία για τον βαθμό που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα TLTRO ελλείψει κατάλληλων εγγυήσεων. Όμως πιστεύεται ότι το θέμα θα ξεπεραστεί, θα συμμετάσχουν και θα λάβουν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ποσό συνολικά, περί των €10 δισ. (αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να λάβει περί τα €3,5 δισ., η Alpha Bank περί των €2,4 δισ. και από €1,9 δισ. η Εθνική Τράπεζα και Eurobank).

Όμως τι θα σημάνει η TLTRO χρηματοδότηση των τραπεζών για την (πραγματική) οικονομία;

Το πιθανότερον, καμία αλλαγή επί της ουσίας. Εξηγούμε: Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ έχει χορηγήσει ‘ενέσεις’ χαμηλού κόστους ρευστότητας στις τράπεζες στην Ευρώπη. Και κατά το παρελθόν λοιπόν, οι τράπεζες έλαβαν την ρευστότητα λόγω του χαμηλού της κόστους αλλά λόγω της αδύναμης και προβληματικής και επικίνδυνης (πραγματικής) οικονομίας, δεν την διοχέτευσαν σχεδόν καθόλου σε αυτήν. Και τι την έκαναν αυτή την ρευστότητα; Προτίμησαν να την διοχετεύουν σε τίτλους χαμηλού κινδύνου, όπως κρατικά ομόλογα. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα κρατικά ομόλογα ακόμα και των εν κινδύνω χωρών, έχουν πέσει σε επίπεδα προ της κρίσεως, δηλαδή σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα αποτίμησης, λόγω της ζήτησης που υπάρχει για αυτά από τις τράπεζες με την πλεονάζουσα ρευστότητα.

Δεν θέλει και πολύ μυαλό ότι οι τράπεζες θα προτιμήσουν την ρευστότητα που θα λάβουν από την τετραετούς διάρκειας χρηματοδότηση με κόστος σταθερό μόλις στο 0,25%, να αγοράσουν κυβερνητικά ομόλογα όπως και ομόλογα μεγάλων επιχειρήσεων με επιτόκια 1% με 2%, καθώς έτσι έχουν ένα κέρδος με μηδενικό ρίσκο.
Πρόκειται για χρήματα που δεν είχαν, με κόστος για αυτές ουσιαστικά μηδαμινό και καλούνται να επιλέξουν που θα τοποθετήσουν αυτή την ρευστότητα: στην πραγματική οικονομία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οικονομίες είναι σε ύφεση και πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο (συνεπώς μεγάλος κίνδυνος) ή σε χρεόγραφα κρατικά που ουσιαστικά είναι καλυμμένα έναντι χρεοκοπίας από την Ευρώπη ή / και σε ομολογιακούς τίτλους πολύ μεγάλων επιχειρήσεων;

Νομίζουμε ότι σε αυτό το δίλημμα, η απάντηση για το πώς θα πράξουν οι τράπεζες, είναι εύκολη.
Η TLTRO χρηματοδότηση λοιπόν, θα δώσει στις τράπεζες μια δυνατότητα εύκολης (και ασφαλούς) αύξησης της κερδοφορίας τους, αλλά στην πραγματική οικονομία δεν θα παρασχεθεί ρευστότητα.
Η μόνη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα από τα TLTRO στην πραγματική οικονομία, είναι προς χαμηλού κόστους δανεισμό λίγων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, από αυτές που ιδίως η χώρα μας δεν διαθέτει και πολλές.
Μπορεί ένα μικρό κλάσμα συνεπώς της TLTRO ρευστότητας να διοχετευθεί σε τέτοιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που πρακτικά δεν είχαν πρόβλημα, αφού και πριν, κάλυπταν τις όποιες ανάγκες τους, μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων – τώρα θα μπορούν να αντικαταστήσουν τον δανεισμό μέσω ομολόγων με λίγο φθηνότερο τραπεζικό δανεισμό.

Εν ολίγοις, είναι λογικό ότι επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως είχαν πρόσβαση σε δανεισμό, θα εξακολουθήσουν να έχουν με κάπως καλύτερους όρους και επιχειρήσεις που σε αυτή την δύσκολη περίοδο, δεν είχαν πρόσβαση σε δανεισμό και αγωνιούσαν και αγωνιούν για να βρουν καθώς από αυτό ίσως εξαρτάται και η βιωσιμότητά τους, θα εξακολουθήσουν να μην βρίσκουν.

Άνθρακες λοιπόν για την πραγματική οικονομία, ο θησαυρός του TLTRO, θέμα το οποίο πολλά μέσα ενημέρωσης που απλά ‘παπαγαλίζουν’, μεταφέρουν τις απόψεις της κυβέρνησης ότι δήθεν λόγω TLTRO θα πέσει φθηνό χρήμα στην αγορά κ.λπ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν (θεματολογικά) και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Προς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ – Τι θα σημάνει
H Fed πρέπει ‘να δίνει χρήματα άμεσα στους πολίτες’
Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες πληρώνουν για να δανείσουν η μία την άλλη!

Related posts