24 Απριλίου 2024

ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ (ΜΥΦ) – πιλοτική φάση / προδιαγραφές

ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ (ΜΥΦ) – πιλοτική φάση / προδιαγραφές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Σ σχετικά με τη ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ: Το σύστημα είναι σε πιλοτική φάση δοκιμών, παρακάτω δίνονται ο μορφότυπος των αρχείων που θα υποδέχεται ώστε να προσαρμοστούν τα εμπορικά-λογιστικά προγράμματα. Θα παρέχεται και web service για τις υποβολές, οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υλοποιήσουν web service client, παρακαλούμε να αποστείλουν email στο myf@gsis.gr ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

(gsis.gr)

Για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται από 1/1/2014 υπάρχει η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών ανά μήνα σύμφωνα με την ΠΟΛ…

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQ) για τις καταστάσεις αυτές και το σύστημα υποδοχής και ανάρτησής τους.

Υπόχρεοι, Περιεχόμενο και Προθεσμίες

1. Ποιό είναι το περιεχόμενο αυτών των καταστάσεων;

Η κατάσταση περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων και συγκεντρωτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εγγραφή με τιμολόγια περιέχει: ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, Περίοδο που Αφορά, Πλήθος Τιμολογίων, Καθαρή Αξία, ΦΠΑ, ενώ οι εγγραφές λιανικών συναλλαγών και δαπανών είναι παρόμοιες, χωρίς ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου.

2. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις αυτές;

Η υποχρέωση υποβολής για τα έσοδα είναι μέχρι την 15η του επόμενου μηνός. Για τα έξοδα δεν υπάρχει προθεσμία, αλλά πρέπει να υποβληθούν προ της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στην οποία θα δηλωθούν.

3. Οι χονδρικές συναλλαγές θα καταχωρούνται αναλυτικά ανά ΑΦΜ, δηλαδή κάθε παραστατικό ξεχωριστά ή συγκεντρωτικά;

Η υποχρέωση για τις χονδρικές συναλλαγές είναι συγκεντρωτικές εγγραφές ανά ΑΦΜ, αλλά αθροίζονται ξεχωριστά οι συναλλαγές αντίστροφης ροής αξίας (πχ. πιστωτικά τιμολόγια) σε διακριτή εγγραφή ανά ΑΦΜ.

Στα έσοδα είναι πάντα ανά ΑΦΜ και ανά μήνα, αλλά στα έξοδα, και μόνο για όσους έχουν απλογραφικά, είναι δυνατόν να υποβληθεί μια εγγραφή ανά ΑΦΜ και ανά τρίμηνο.

Το σύστημα υποδέχεται και αναλυτικά στοιχεία ανά παραστατικό ή και ανάμεικτα αναλυτικά και συγκεντρωτικά και μπορεί να δημιουργεί τα συγκεντρωτικά. ………..

Δείτε όλες τις συχνές ερωτήσεις.

πηγή tax-analysis.blogspot.gr

 

Related posts