Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση με ελεύθερους επαγγελματίες:
Καλημέρα σας,
Καλώς ήρθατε σε αυτόν τον πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο, για να κάνουμε μια συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία σας απασχολούν. Ο σκοπός που οργανώσαμε τη σημερινή συνάντηση δεν ήταν μόνο για να σας πω κάποιες σκέψεις για το πώς βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται στην οικονομία. Και ποιες είναι οι δικές μας προτάσεις για τα ζητήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αλλά κυρίως για να ακούσω, για να ακούσουμε τον δικό σας προβληματισμό. Διότι, γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ότι τα τελευταία δύο χρόνια για εσάς ήταν χρόνια δύσκολα.
Ήταν δύο χρόνια δύσκολα σε μεγάλο βαθμό, διότι η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται – σε όλες της τις εκφάνσεις πολιτικής – να εκπέμπει απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μοιάζει περισσότερο με ένα ταξικό μίσος. Με μια συστηματική εμμονή να τιμωρεί αυτούς, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για να διακρίνονται στον επαγγελματικό στίβο και για να κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο το εισόδημα το οποίο τους αναλογεί.
Αυτή η πολιτική στόχευση κατ’ εμέ έχει ένα ξεκάθαρο σκοπό: Να οδηγήσει την μεσαία τάξη της χώρας μας σε μια κατάσταση φτωχοποίησης. Η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ίσως δεν τους θεωρεί τμήμα της δικιάς της εκλογικής πελατείας. Όμως, ξέρετε, μια Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να βλέπει το σύνολο της κοινωνίας. Και να μην διχάζει την κοινωνία σε ομάδες. Κάποιες ομάδες που στηρίζουν μια Κυβέρνηση, κάποιες άλλες ομάδες οι οποίες βρίσκονται απέναντι. Και αισθάνομαι πολλές φορές ότι με τους ελεύθερους επαγγελματίες συμβαίνει ακριβώς αυτό. Η Κυβέρνηση δεν σας θεωρεί εκλογικούς πελάτες. Κατά συνέπεια θεωρεί ότι μπορεί να σας ξεζουμίζει και να εισπράττει από εσάς πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία μπορείτε να δώσετε. Έχω μια τακτική επαφή με τους επαγγελματικούς εκπροσώπους των διαφόρων επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ. Το μήνυμα, το οποίο εισπράττω απ’ όλους είναι συστηματικά το ίδιο: Δεν αντέχουμε άλλο. Αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε και το πρόσθετο όφελος από την εργασία μας πηγαίνει τελικά σχεδόν όλο στο Κράτος.
Εγώ δεν φαντάζομαι μια κοινωνία, στην οποία δεν δίνεται κίνητρο για πραγματική εργασία. Θέλω να δουλεύετε και όσο δουλεύετε περισσότερο να κερδίζετε περισσότερο. Βεβαίως, να συνεισφέρετε στο Κράτος σε φόρους και σε εργοδοτικές εισφορές, αλλά αυτό το πακέτο το συνολικό να μην είναι ένα πακέτο το οποίο τελικά είναι εξοντωτικό και ασφυκτικό για εσάς και για τις οικογένειές σας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε δεσμευθεί ότι θα εξετάσουμε πρώτα το πακέτο της φορολογικής επιβάρυνσης. Διότι βλέπουμε τη συνολική σας επιβάρυνση ως ένα άθροισμα φόρων και εισφορών και έχουμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% – ενδεχομένως να πάει στο 20% με το τέταρτο μνημόνιο – στο 9%. Έτσι ώστε να υπάρχει ένα σημαντικό όφελος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι σήμερα δηλώνον εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.
Αυτό σε συνδυασμό και με μια σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μπορεί να έχει ένα συνολικό όφελος για τον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα, γύρω στα 1.600 ευρώ. Να αντισταθμίσει δηλαδή σε ένα μεγάλο βαθμό την πρόσθετη επιβάρυνση η οποία υπάρχει από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, των ασφαλιστικών εισφορών. Και θα υπάρχει – όπως γνωρίζετε – και με το τέταρτο μνημόνιο επιπρόσθετη αύξηση πέρα από αυτά τα οποία ήδη πληρώνετε, την οποία την εκτιμούμε περίπου στα 900 ευρώ ετησίως, για κάποιον, ο οποίος κερδίζει 1.000 ευρώ το μήνα. Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας, να σας πω ακόμα κάτι συγκεκριμένο για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών.
Γιατί το λέω αυτό. Διότι το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια επιμέρους ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να βλέπουμε το πλαίσιο των εισφορών και για τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις. Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο μονίμως στηρίζεται σε αυξημένες εισφορές και το οποίο δεν αντιμετωπίζει τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη σχέση εργαζομένου προς ασφαλισμένους, είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά δεν είναι διατηρήσιμο. Εάν η χώρα δεν επιστρέψει σε μια τολμηρή και γενναία ανάπτυξη, εάν δεν δημιουργήσουμε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι θέσεις απασχόλησης αυτές να συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε πολύ φοβάμαι ότι καμία παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως αυτή που δρομολογείται από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Ξέρουμε ότι αύξηση των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί αναπόφευκτα στην εισφοροδιαφυγή. Το βλέπουμε ήδη. Ακόμα δεν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα, οικονομικά αποτελέσματα, από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όταν ζητάμε από τους πολίτες και ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν περισσότερα από αυτά που μπορούν, κάποιοι είτε θα εισφοροδιαφεύγουν, είτε κάποιοι άλλοι δεν θα πληρώνουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το Κράτος. Αυτό λοιπόν συνολικά είναι μια άσκηση η οποία δεν είναι βιώσιμη.
Είναι μια άσκηση η οποία οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε επιπρόσθετα προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε σήμερα, είναι ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια πραγματικότητα, η οποία έχει ένα τίτλο: Τέταρτο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ένα μνημόνιο, το οποίο φέρνει πρόσθετα μέτρα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση για τη χώρα.
Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι η χώρα σήμερα δεσμεύετε σε μέτρα για μετά το 2018, χωρίς να υπάρχει καμία πρόσθετη εξασφάλιση χρηματοδότησης. Η Κυβέρνηση παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της. Τα έδωσε όλα και τελικά δεν πήρε τίποτα. Αλλά το σημαντικότερο με αυτό το οποίο θα ψηφιστεί την Πέμπτη, είναι ότι η Κυβέρνηση, τελικά, θίγει τους πιο αδύναμους Έλληνες. Οι πιο αδύναμοι θίγονται τελικά από τη μείωση του αφορολόγητου και οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί οι οποίοι θίγονται από τη μείωση των συντάξεων. Μια μείωση των συντάξεων την οποία σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση – όπως και τη μείωση του αφορολόγητου – την είχε συνολικά αποκλείσει.
Εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε αυτή την πολιτική. Λέμε, ξεκάθαρα, ότι η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι μπορούμε να μαζέψουμε περαιτέρω τις δαπάνες του Κράτους. Έχουμε δεσμευθεί, όμως ταυτόχρονα, σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές που έχουμε σήμερα, ανάπτυξη στη χώρα, δεν πρόκειται να υπάρξει.
Και όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη, τόσο θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο πρόσθετων μέτρων, πρόσθετης λιτότητας, που τελικά δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς δεν έχουμε καμία δυσκολία να μιλήσουμε για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και αυτό το τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο το οποίο θα προτάξουμε, που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από το μνημόνιο, θα είναι το σχέδιο εκείνο με το οποίο θα πείσουμε τους ξένους πιστωτές μας της χώρας, ότι μπορούμε, τελικά, να διεκδικήσουμε και αξίζουμε να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Γιατί επιμένω τόσο πολύ στα πρωτογενή πλεονάσματα. Διότι όσο η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, τόσο θα αναγκαζόμαστε να παίρνουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα οποία δεν θα επιτρέπουν τελικά στην οικονομία να ανασάνει. Μπορούμε λοιπόν και πιστεύω ότι αξίζουμε να διεκδικήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πως όμως; Μόνο εάν προτείνουμε εμείς ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού και με το οποίο εμείς θα προσέλθουμε και θα ζητήσουμε πολιτική νομιμοποίηση από τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές που έρθουν και να πάμε στους πιστωτές μα σαν τους πούμε εμείς αυτά θα κάνουμε, δεσμευόμαστε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης, βοηθήστε μας λοιπόν και εσείς με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και με μια αποδεκτή ρύθμιση για το χρέος.
Η μεγάλη συμφωνία προϋποθέτει όμως ένα πράγμα: Πολιτική αξιοπιστία. Πολιτική αξιοπιστία αυτή η Κυβέρνηση δεν διαθέτει πια. Γι’ αυτό και το αίτημα για πολιτική αλλαγή για εμάς είναι ένα αίτημα το οποίο εξακολουθεί να παραμένει πολιτικά επίκαιρο. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο καλύτερα, τελικά, θα είναι για τη χώρα. Εμείς θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο τον οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, όχι μόνο για να κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα την κάνουμε και θα την κάνουμε πολύ ουσιαστικά και πολύ αποτελεσματικά, θα αξιοποιήσουμε το χρόνο μας όμως για να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
Και ο δρόμος στον οποίο μας έχει εγκλωβίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν είναι μονόδρομος για τη χώρα. Θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Θα παρουσιάσουμε στους πολίτες, στις επαγγελματικές ομάδες το πρόγραμμά μας. Θα συζητήσουμε μαζί σας, θα σας ακούσουμε, θα ακούσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα ακούσουμε τις απόψεις σας και θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο θα μπορέσει επιτέλους να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Η χώρα μας δεν αξίζει την Κυβέρνηση, την οποία έχει σήμερα. Αξίζει μια πολύ καλύτερη Κυβέρνηση. Αξίζει μια Κυβέρνηση η οποία δεν θα διχάζει την κοινωνία για να εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Αξίζει μια Κυβέρνηση η οποία θα ενώσει και πάλι την Ελλάδα, η οποία θα μπορέσει να πάει την Ελλάδα μπροστά, και η οποία θα μπορέσει να φέρει και πάλι στα χαμόγελα των Ελλήνων το χαμόγελο και την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία. Και η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν ότι αν θέλουν να δουλέψουν περισσότερο. Αν θέλουν να διακριθούν περισσότερο στη ζωή, δεν θα έρθει ένα Κράτος να τους τιμωρήσει για την επαγγελματική τους επιτυχία.
Εγώ δεν δέχομαι ένα Κράτος, το οποίο τιμωρεί τον πολίτη επειδή αυτός είναι επιτυχημένος. Εγώ θέλω να επιβραβεύεται η επιτυχία, θέλω να επιβραβεύεται η αριστεία. Όλοι προφανώς συνεισφέρουμε στο Κράτος μέσα από την φορολογία, στο ασφαλιστικό σύστημα μέσα από τις εισφορές. Αλλά το πακέτο, το οποίο έχει παρουσιαστεί σε εσάς σήμερα ως ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ένα πακέτο το οποίο δεν είναι βιώσιμο, ειδικά για τους επιτυχημένους ελεύθερους επαγγελματίες.
Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι που ήρθατε σήμερα εδώ να κάνουμε, πιστεύω, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, να ξέρετε ότι σας θέλουμε κοντά σε αυτόν το διάλογο τον οποίο έχουμε ανοίξει με εσάς για να μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις οι οποίες είναι ρεαλιστικές, προτάσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, προτάσεις οι οποίες είναι τολμηρές, προτάσεις οι οποίες τελικά θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.