19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Μια ζοφερή τεχνική εικόνα για το Bitcoin.

Μια ζοφερή τεχνική εικόνα για το Bitcoin.

3.3.2021 – To bitcoin (BTC) κινείται σε ένα μεγάλο μακροχρόνιο κανάλι, το οποίο ορίζεται από τις εμφανείς γραμμές, Α και Β.
Τώρα, έφτασε στα πάνω όρια του εν λόγω καναλιού, και ήδη έκανε το δοντάκι προς τα κάτω (σήμερα 3 μαρτίου, είναι στα ~$51 χιλ.).

Δύο σημαντικοί, σε σχέση με την αλλαγή της τάσης, τεχνικοί δείκτες, έχουν δείξει πτώση: ο ROC και ο RSI. Βλέπετε την απόκλιση μεταξύ των (πτωτικών) ενδείξεων των εν λόγω δύο σημαντικών δεικτών, και της τιμής του BTC που στο τελευταίο διάστημα συνέχισε ανοδικά. Μια τέτοια απόκλιση, σε σχέση με δυο σημαντικούς δείκτες, σε προϊδεάζει για επικείμενη κατάρρευση.
Όταν θέλουμε να κάνουμε διαπιστώσεις όσον αφορά στην μακροχρόνια τάση ενός asset, βλέπουμε την big picture, δηλαδή την μακροχρόνια εικόνα του, και όχι μια απομονωμένη εικόνα, ενός βραχύτερου διαστήματος.
Στο γράφημα, ο ROC είναι ο πάνω, και ο RSI είναι ο κάτω.

Η Τεχνική Ανάλυση δείχνει. Τώρα εάν κάποιος επιλέγει να την αγνοεί, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο… αλλά αυτό είναι και το πρόβλημα, σε όσους κινούνται τεχνικά: την κατάσταση για να είμαστε ορθοί, την ακολουθούμε, δηλαδή πράττουμε ό,τι μας δείχνουν οι ενδείξεις διότι μόνο τότε, trends are our friends, και βεβαίως δεν τις “προβλέπουμε” (που λένε ότι είναι διόρθωση και θα συνεχίσει ανοδικά κλπ), όπου εάν κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι σφάλμα.

Μέχρι που μπορεί να πέσει, εάν επέλθει κατάρρευση; Προφανώς, σταδιακά, μέχρι τα επίπεδα της γραμμής Β.
Εάν προσέξετε το μακροχρόνιο γράφημα, το διάστημα όπου η τιμή του Bitcoin βρίσκεται στα “χαμηλά”, ήτοι μεταξύ των γραμμών B και C, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκεται στην περιοχή εντός της Α και C.

Σημειώνω ότι στα σημεία 1 και 2, η στήριξη αναμένεται τεχνικά να είναι ισχυρή, διότι από αυτά, εκτός της γραμμής Β, περνάει και ο μακροχρόνιος ΚΜΟ 200 ημερών.

Επίσης αρνητικές είναι οι ενδείξεις και από το γράφημα του fear and greed index για το Bitcoin. Βλέπουμε κάτω, πως στο τελευταίο διάστημα, είχε βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα greed, συνεπακόλουθα και σε πολύ υψηλά επίπεδα τιμών (πάνω από $50 χιλ.).

Βλέπουμε παρομοίως, την προηγούμενη φορά που ενώ ο fear and greed index είχε βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έκανε γύρισμα προς τα κάτω, προς το κομβικό σημείο του 80, στις αρχές Ιουλίου του 2019, όταν η τιμή του Bitcoin ήταν ~$11 χιλ., πως το sentiment ακολούθησε κατά βάση πτωτική πορεία (μετά διακυμάνσεων βεβαίως), η ανησυχία σταδιακά ενδυναμώνονταν, έως που διαμορφώθηκε σε έντονη ανησυχία και φόβο, έως και πανικό, στα επίπεδα του 10, όταν στις αρχές Μαρτίου του 2020, το Bitcoin βρέθηκε στα ~$5,2 χιλ..
Μετά το sentiment του συνόλου των εμπλεκομένων με το Bitcoin, άρχισε μια πορεία αναπτέρωσης, έτσι ώστε προς τα τέλη Ιουλίου 2020, έφτασε ξανά το 80 (αισιοδοξία) και η τιμή του επανέκαμψε στα ~$12 χιλ..
Δείτε τώρα που μετά από αλματώδη άνοδο στους τελευταίους μήνες, η τιμή του Bitcoin ανήλθε πάνω από τα $50 χιλ., επιβοηθούμενο από ένα εξαιρετικά αισιόδοξο sentiment, καθώς αυτό κυμαίνονταν για αρκετό καιρό στα υπερβολικά υψηλά επίπεδα του ~90, αλλά στο τελευταίο διάστημα, έσπασε και κατήλθε στα επίπεδα του 80, όπως για λίγο και αρκετά χαμηλότερα (αυξημένη εντροπία). Αυτό δείχνει ότι το sentiment του συνόλου της αγοράς, του συνόλου των εμπλεκομένων, είναι εύθραυστο, και βεβαίως, όταν και μετά από παρατεταμένη χρονικά παραμονή στα επίπεδα του 90, γυρίζει προς το 80, είναι πολύ πιθανότερο, ότι θα ακολουθήσει μια πτωτική πορεία μετά διακυμάνσεων βεβαίως – δείτε και την προηγούμενη περίοδο που έπεσε από το 80 στο 10, δεν έγινε με ευθεία πορεία αλλά με διακυμάνσεις – και επειδή το sentiment θα είναι κατά βάση αρνητικό στους προσεχείς μήνες, η τιμή του Bitcoin θα πέφτει, και φανταστείτε πόσο έντονα θα πέσει, αφού προέρχεται από πρόσφατα, νέα ιστορικά υψηλά.

Βεβαίως, οι φανατικοί υποστηρικτές του Bitcoin, μπορεί να θεωρήσουν πιθανότερο, ότι ο δείκτης του συνολικού sentiment της αγοράς, θα ξαναγυρίσει άμεσα στα επίπεδα του 80+, και θα παραμείνει εκεί (για πόσο; …για 2 μήνες; …για 3 μήνες; …), κάτι που εάν συμβεί, θα σημάνει και νέες, υψηλότερες ιστορικά τιμές για το Bitcoin. Αλλά εγώ, και βάσει του γραφήματος του sentiment του Bitcoin στην όλη περίοδό του, θεωρώ απίθανο το να συνεχίσει να κινείται το sentiment στην περιοχή 80+, καθώς ήδη έχει διατηρηθεί για ιδιαίτερα παρατεταμένη περίοδο, και σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες τεχνικές ενδείξεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω (ROC, RSI), την εικόνα εντροπίας στη ΤΑ αλλά και στο sentiment, σε συνδυασμό και με τα πολύ αδύναμα έως και ανύπαρκτα θεμελιώδη του Bitcoin (διαβάστε ΕΔΩ σχετικά), θεωρώ σχεδόν αναπόφευκτη, την κατάρρευση του Bitcoin, που θα ξεκινήσει προσεχώς.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του βιβλίου

Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.

…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.

Bilingual book  (English and Greek) – Βιβλίο δίγλωσσο (στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

Για αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν στο BTC ή και σε άλλα cryptos.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το webinar, με τίτλο

Bitcoin: Να ΕΠΕΝΔΥΣΩ ή Όχι;

Διαβάστε επίσης:
Επιλέξτε μετοχές ‘τυχαία’ και κερδίστε την αγορά και τους επαγγελματίες!

Related posts