3 Μαΐου 2024

Μουσουλμάνοι εργαζόμενοι στην Βρετανία αρνούνται να πουλήσουν αλκοόλ και χοιρινό

Μουσουλμάνοι εργαζόμενοι στην Βρετανία αρνούνται να πουλήσουν αλκοόλ και χοιρινό

Στην Βρετανία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα, μουσουλμάνοι εργαζόμενοι σε super markets, στα ταμεία, να αρνούνται να ‘χτυπήσουν’ οινοπνευματώδη και χοιρινό, επειδή αντιβαίνει τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Δείτε την παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο twitter:

Φαίνεται σε κατάστημα της αλυσίδας super market ALDI, σε συγκεκριμένο ταμείο, όπου το χειρίζεται προφανώς μουσουλμάνος εργαζόμενος, έχουν τοποθετήσει πρόχειρη ταμπέλα που λέει ότι στο συγκεκριμένο ταμείο δεν εξυπηρετούνται προϊόντα με αλκοόλ.

 

Η ALDI έδωσε την ακόλουθη απάντηση σε μια σειρά από τέσσερα tweets:
1. Γειά σου Ντέιβιντ και ευχαριστούμε για το σχόλιο σου. Εάν ένας συνάδελφος εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με μια εργασία που του έχει ζητηθεί να κάνει, η προσέγγισή μας είναι να προσπαθήσουμε…
2. και να βρούμε μια λύση. Σε αυτή την περίπτωση βάλαμε μια ταμπέλα στο ταμείο, που ενημέρωνε τους πελάτες ότι ο συνάδελφος δεν θα διαχειρίζονταν αλκοόλ.
3. Λυπόμαστε για όποια όχληση μπορεί αυτό να προκάλεσε και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι…
4. τοποθετούνται στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να εξυπηρετούν. Ελπίζουμε αυτό να απαντά στις ανησυχίες σας.

Οι πελάτες μπορούσαν προφανώς να μετακινηθούν σε άλλη ουρά (ταμείο) για να εξυπηρετηθούν, αλλά το ερώτημα για εμάς, είναι, πως είναι δυνατόν κάποιος εργαζόμενος να μεταφέρει τα όποια θρησκευτικά του πιστεύω στο χώρο εργασίας του, όπου καλείται να έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε αυτή την εργασία του: Με άλλα λόγια, εφόσον στο super market πωλούνται προϊόντα χοιρινού ή και αλκοολούχα, είναι δυνατόν ο ταμίας, να λέει ότι στο ταμείο που κάθεται, και η εργασία ή το κατάστημα δεν είναι δικό του αλλά είναι υπάλληλος, δεν θα εξυπηρετήσει τα εν λόγω προϊόντα, επειδή κάπως του το απαγορεύει η θρησκεία του;

Στο κάτω κάτω ο υπάλληλος, δεν καλούνταν να το καταναλώσει ο ίδιος, αλλά απλά να το σκανάρει. Είναι δυνατόν η θρησκεία του, να του απαγορεύει να πιάνει αυτά τα προϊόντα (αλκοολούχα ποτά, χοιρινό κρέας) ακόμα και όταν δεν πιάνει τα ίδια, αλλά π.χ. πιάνεις μια γυάλινη φιάλη που απλώς εντός της έχει κάποιο αλκοολούχο ποτό, όπως θα μπορούσε να έχει λάδι, κάποιο χυμό κλπ ή επίσης, πιάνει το χαρτί ή πλαστική συσκευασία, που εντός της περιέχει χοιρινό, αλλά δεν πιάνει το ίδιο το χοιρινό.
Αυτό λοιπόν μας φαίνεται παρανοϊκό, διότι δείχνει ότι κάποιοι, στην προκειμένη περίπτωση μουσουλμάνοι, ενώ πήγαν στην Βρετανία προφανώς φεύγοντας από την πατρίδα τους, πάνε και φέρνουν ‘νέες’ συνήθειες και επιζητούν την επιβολή αυτών στην Βρετανία, συνήθειες όμως που στην πραγματικότητα μόνο νέες δεν είναι, υπό την έννοια ότι είναι εξαιρετικά παλαιές, αναχρονιστικές και σκοταδιστικές.

Αν είχε λοιπόν δικό του κατάστημα, ως επιχειρηματίας, ας μην έβαζε προϊόντα χοιρινού κρέατος και αλκοολούχα ποτά. Όμως από την στιγμή που είναι υπάλληλος σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση και η πώληση αυτών των προϊόντων είναι κάτι σύνηθες ειδικότερα για το εν λόγω πόστο αλλά και γενικότερα, για την κοινωνία της Βρετανίας (δηλαδή δεν τον έβαλαν, σε μια ασυνήθιστη για την θέση του εργασία, όπως π.χ. να καθαρίσει κάποια ακάθαρτα αποχωρητήρια), από την στιγμή λοιπόν που τον έβαλαν σε μια συνηθισμένη εργασία, θα έπρεπε να εξυπηρετεί κανονικά και βέβαια η άρνησή του, ίσως πρέπει να είναι και λόγος απόλυσης και επ’ ουδεμία περίπτωση ρατσισμός. Η κοινή λογική λέει ότι εάν θέλεις να εργασθείς ως ταμίας σε ένα super market, πρέπει να σκανάρεις τα προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και πλήθος αλκοολούχων ποτών, και πλήθος σκευασμάτων χοιρινού. Αν έχεις πρόβλημα με αυτό, αφενός μην πας να εργασθείς στην συγκεκριμένη θέση ή αν ήδη εργάζεσαι, είναι λόγος απόλυσης. Η εξυπηρέτηση των πελατών δεν είναι ζήτημα προσωπικών επιλογών των υπαλλήλων.
Και βέβαια δεν είναι ρατσιστικό το να απολυθεί, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια συνηθισμένη εργασία, ειδικότερα όπως είπαμε (στην εν λόγω εταιρία) και γενικότερα στην βρετανική κοινωνία. Αντιθέτως, ρατσισμός είναι το να επιβάλλω την δική μου άποψη, επειδή πιστεύω στην Χ θρησκεία, και σε αυτά τα πλαίσια να δημιουργώ από μικρές οχλήσεις (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση), έως και μεγάλες σε άλλους ανθρώπους που αφενός δεν έχουν τις ίδιες θρησκευτικές αντιλήψεις με τις δικές μου, αφετέρου οι οχλήσεις να αφορούν σε πλήθος άλλων ανθρώπων, που προφανώς αποτελούν πλειοψηφία, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στην Βρετανία οι βρετανοί πολίτες που είναι πλειοψηφία, τρώνε χοιρινό, πίνουν και οινοπνευματώδη.

Related posts