Κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών – προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681», τροπολογία για τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις εταιρείες, από 29% που ισχύει σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και επόμενα.
Ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, για τα οποία ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται σε 28%.
Γίνεται δηλαδή:
• το 2019, 28%,
• το 2020, 27%,
• το 2021, 26%,
• το 2022, 25%
Και ως εδώ όλα καλά, αφού επιτέλους, αρχίζουν και μειώνονται οι υψηλότατοι συντελεστές άμεσης φορολογίας, και βέβαια αυτό, είναι θετικό για το επιχειρείν.
Όμως, μόλις το 2017 με τον Νόμο 4472 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», είχε αναφερθεί ρητώς ότι ο συντελεστής φορολόγησης για τις εταιρείες, για όλες, θα μειώνονταν από 29% που ίσχυε και τότε (2017), σε 26% από το 2019.
Τονίζω, 26% για όλες τις εταιρείες, από 1.1.2019. Τονίζω ξανά· η ανακοίνωση για συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 26% δεν είχε γίνει με κάποιο non paper στα πλαίσια κάποιων διεργασιών, δεν αποτελούσε μια σκέψη υπό εξέταση, δεν περιγράφονταν σε κάποιο έντυπο του κράτους άνευ κύρους , αλλά είχε νομοθετηθεί, γράφονταν σε νόμο του Κράτους.
Και τώρα; Και τώρα, αντί από 01.01.2019 οι εταιρείες στην χώρα μας να βαρύνονται με φόρο 26%, με τη νέα αυτή τροπολογία, θα είναι σημαντικά περισσότερο, 28%!
Κύριοι καρεκλοκένταυροι του κράτους, που μας κυβερνάτε, εσείς που είστε άσχετοι από οικονομία, οι επιχειρήσεις, με την κρίση που βιώνουμε, μάχονται για να επιβιώσουν και να φέρουν βόλτα όλες τις επιβαρύνσεις που τους έχετε επιβάλλει. Επιβαρύνσεις με υψηλότατη άμεση φορολογία, υψηλότατη έμμεση φορολογία (ΦΠΑ), αλλά και μια ‘βεντάλια’ από ευφάνταστους άλλους φόρους, που βεβαίως βεβαίως, τα βαφτίζετε τέλη κ.λπ., για να μην φαίνονται ως φορολογία ενώ είναι, για να μην αναφέρω και τα υψηλά ασφαλιστικά βάρη που έχει μια επιχείρηση.
Κύριοι καρεκλοκένταυροι του κράτους, κρατικιστές που είστε άσχετοι από οικονομία, γνωρίζετε ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, μάχονται για την επιβίωσή τους; Και επειδή ακόμα και αυτή η επιβίωσή τους, είναι υπό τις δεδομένες άσχημες συνθήκες που εσείς έχετε δημιουργήσει, πολύ δύσκολη, γι’αυτό και μεγάλο πλήθος έχει μεταφέρει με νόμιμους τρόπους την φορολογική του έδρα, αλλού; Αυτό θέλετε; Να φεύγουν οι επιχειρήσεις;
Είναι δυνατόν λοιπόν με τον Νόμο 4472, να αναφέρονταν συντελεστής φορολόγησης 26% από 01.01.2019 και τώρα, πετάτε μια ντροπολογία, και το κάνετε 28%; Νομίζετε ότι οι επιχειρήσεις έχουν κάποιο μηχανάκι που γεννάει λεφτά; Ή νομίζετε ότι έχουν βρει κανά λεφτόδεντρο; Γνωρίζετε περί Σχεδιασμού ή επειδή εσείς, ενεργείτε άρπα κόλλα, χωρίς κανένα πρόγραμμα και σχεδιασμό, δεν κατανοείτε την ζημιά που κάνετε στο περιβάλλον του επιχειρείν, στην χώρα μας, όταν την μία λέτε για 26% από 01.01.2019 και την άλλη γίνεται 28%; … όταν την μία λέτε, τη άλλη ξελέτε;
Και μετά περιμένετε και επενδύσεις; Ποιος θα έρθει να επενδύσει με ένα τόσο ασταθές, αρνητικό, και ρευστό περιβάλλον; Κανείς. Και από αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει, θα φύγουν εκτός Ελλάδος και άλλες.
Και που ξέρω τώρα εγώ και ο κάθε επενδυτής, επιχειρηματίας κ.λπ., εάν αύριο ξυπνήσετε και επειδή κοιμηθήκατε με το άλλο πλευρό, ότι δεν θα βγάλετε μια άλλη ντροπολογία, και θα κάνετε τον συντελεστή φορολόγησης για το 2019 από 28% που είπατε, 30%; Και ότι από το 2020 δεν θα το κάνετε 31%; Και γενικότερα ότι δεν θα τους αυξήσετε κιόλας, ας λέτε τώρα ότι θα μειωθούν σταδιακά στο 25%; Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πουθενά στα λεγόμενά σας, ακόμα και αν τα συμπεριλαμβάνετε σε νόμους. Είστε πλήρως αναξιόπιστοι.
Πέραν – για την συγκεκριμένη περίπτωση – και του αρνητικού ψυχολογικού effect, που όταν προσφέρεις κάτι (όπως μια φορολογική μείωση στην προκειμένη περίπτωση), δεν μπορείς να βγαίνεις αργότερα και να την ψαλιδίζεις, να την προσφέρεις μικρότερη απ’ό,τι είχες αναφέρει. Αυτό συνιστά ένα εξαιρετικά αρνητικό effect ψυχολογικά και εάν δεν το γνωρίζετε η οικονομία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία. Εν πάση περιπτώσει, εάν είναι να συνεχίσετε να είστε τόσο αναξιόπιστοι, τουλάχιστον να λέτε συνειδητά λιγότερα από όσα μπορείτε να κάνετε, έτσι ώστε στην πορεία, να εκπλήσσετε ευχάριστα την κοινωνία· να λετε θα σας δώσω ένα, και να δίδετε δύο.
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος