25 Απριλίου 2024

Νέα Δεδομένα στην Φορολόγηση Αυτοκινήτων

Νέα Δεδομένα στην Φορολόγηση Αυτοκινήτων

Νέα Δεδομένα στην Φορολόγηση Αυτοκινήτων: Αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα φορολογικά σχετικά με τα ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα υπάρξει μείωση του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κατά τουλάχιστον 30%, επιφέροντας σημαντική μείωση και σε μια σειρά επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το τεκμήριο. Νέα Δεδομένα στην Φορολόγηση Αυτοκινήτων

Έτσι, θα μειωθεί άμεσα ο ετήσιος φόρος πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται βάσει του ετήσιου τεκμηρίου. Ο φόρος επιβάλλεται σε οχήματα ηλικίας έως 10 ετών, εφόσον είναι άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης από 1.929 μέχρι 2.500 κυβικά υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου και για τα οχήματα κυβισμού άνω των 2.500 με συντελεστή 10%.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη μείωση θα προκύψει σημαντικό όφελος για όσους έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Παράδειγμα:  Αν ένας φορολογούμενος διαθέτει αυτοκίνητο τύπου τζίπ, 3.700 κυβικών εκατοστών , ηλικίας 4 ετών και σύμφωνα με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, το συγκεκριμένο όχημα βαραίνει τον ιδιοκτήτη του με ετήσιο τεκμήριο €26.200. Βάσει αυτού του τεκμηρίου, καλείται να καταβάλλει ετησίως και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος ανέρχεται σε €2.620 (ποσοστό 10% του ετήσιου τεκμηρίου). Με τη δρομολογούμενη μείωση του τεκμηρίου κατά 30%, το τεκμαρτό εισόδημα θα διαμορφωθεί σε €18.430 και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, θα μειωθεί στα €1.843, γλυτώνει δηλαδή ο ιδιοκτήτης του τζίπ €777.

Πιθανή Αναδρομικότητα με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μείωση πρόκειται να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014. Η αναδρομικότητα στοχεύει στους φορολογύμενους που διαθέτουν οχήματα μεγάλου κυβισμού και κατέθεσαν τις πινακίδες, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε άρση της ακινησίας. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες,εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα παραλάβουν ξανά τις πινακίδες των οχημάτων τους, κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, αφενός από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αφετέρου από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Και άλλες Αλλαγές

Η κυβέρνηση δρομολογεί και άλλες αλλαγές σχετικές πάντα με την φορολογική μεταχείριση των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι αλλαγές θα αφορούν:

  • Στην καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, δηλαδή μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους μετά την άρση της ακινησίας. Σημειώνουμε ότι με σημερινό καθεστώς, ο φορολογούμενος αίρει την ακινησία, πληρώνει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.
  • Στην παροχή σημαντικής έκπτωσης σε όσους προχωρούν σε προκαταβολή των τελών κυκλοφορίας του επόμενου έτους.
  • Στην πλήρη κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται στα οχήματα εργοστασιακής (προ φόρων) αξίας άνω των €20.000, λόγω αντίδρασης των κοινοτικών υπηρεσιών, καθώς θεωρείται επί της ουσίας δασμός επί μιας συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων, που αντιστρατεύεται την αρχή της ισότητας. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο της υποτιμολόγησης οχημάτων από τους εισαγωγείς, προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση με τον φόρο πολυτελείας.

Related posts