3 Μαΐου 2024

Νέα ρύθμιση αναμένεται για τη φυλάκιση ή όχι οφειλετών του δημοσίου

Νέα ρύθμιση αναμένεται για τη φυλάκιση ή όχι οφειλετών του δημοσίου

Νέα ρύθμιση αναμένεται για τη φυλάκιση ή όχι οφειλετών του δημοσίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα υπάρξει νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα οδηγούνται στη φυλακή όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.Νέα ρύθμιση αναμένεται για τη φυλάκιση ή όχι οφειλετών του δημοσίου

Στην απόφαση αυτή συνεργάζονται και τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, τα οποία επεξεργάζονται αλλαγές στις ποινές φυλάκισης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα άνω των 4 μηνών.

Στο σχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση, προβλέπεται, ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

  • Στόχος είναι να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
  • Αντίθετα για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή. 

Ποιες προϋποθέσεις συντελούν προκειμένου να αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία του οφειλέτη:

  1. Το ύψος της οφειλής. Τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν να υπάρχει μια κλιμακωτή διαβάθμιση της ποινής ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
  2. Η πραγματική οικονομική του κατάσταση του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο οφειλέτης δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διερευνάται αν προέβη σε δόλιες ενέργειες για να αποφυγή την πληρωμής της οφειλή είτε μεταφέροντας χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού είτε μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά του στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπα είτε αποκρύπτοντας εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέσω offshore εταιριών.

Related posts