3 Μαΐου 2024

ΙΚΑ: Νέες Ελεγκτικές Διαδικασίες και “τσουχτερά” Πρόστιμα

ΙΚΑ: Νέες Ελεγκτικές Διαδικασίες και “τσουχτερά” Πρόστιμα

Ναι μεν κατάργηση υποχρέωσης τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού αλλά Νέες Ελεγκτικές Διαδικασίες και “τσουχτερά” Πρόστιμα.Νέες Ελεγκτικές Διαδικασίες και "τσουχτερά" Πρόστιμα

Σε συνέχεια της κατάργησης από 1/6/2014 υποχρέωσης τήρησης του της υποχρέωσης τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.), με την νέα του εγκύκλιο το ΙΚΑ δίνει οδηγίες και καθορίζει τις νέες Ελεγκτικές Διαδικασίες και τα Πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων.

  • Κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού από 1-06-2014
  • Έλεγχος τήρησης του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
  • Επιβολή και ύψος διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα)
  • Επιβολή άλλων κυρώσεων

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. 

Με την υπ’ αριθμ.: 5072/6/25-2-2013 (ΦΕΚ 449/Β΄/25-2-2013), απόφαση Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ.: 28153/126/30-8-2013 (ΦΕΚ 2163, Β΄) όμοια, τέθηκε σε ισχύ από 1/3/2013, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», μέσω του οποίου καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι ροές μισθωτής απασχόλησης, με την αποτύπωση σε πραγματικό χρόνο και για κάθε περιοχή της χώρας, κρίσιμων στοιχείων που αφορούν στις προσλήψεις, αποχωρήσεις μισθωτών.

Στο εν λόγω Π.Σ. υποβάλλονται, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, τα έντυπα: 
α) Ε3. Αναγγελία Πρόσληψης.
β) Ε4. Πίνακας Προσωπικού.
γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
ε) Ε7. Βεβαίωση – Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή
έργου.
στ)Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης.
ζ) Ε9. Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης και Εκ Περιτροπής
Εργασίας.
η)Ε10. Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα έντυπα Ε3 και Ε4 υποβάλλονται ηλεκτρονικά το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
Σημειώνεται ότι, από τις ισχύουσες διατάξεις (Ν.2874/2000 ΦΕΚ 286 Α΄. 29-12-2000) προβλέπεται

  • η υποχρέωση ετήσιας κατάθεσης, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε., του Εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας που απασχολούν εργαζόμενους, εντός του χρονικού διαστήματος από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου και επιπλέον,
  • η υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικού Εντύπου Ε4 για κάθε νέα πρόσληψη, ταυτόχρονα με την υποβολή του Εντύπου Ε3 (Αναγγελία Πρόσληψης).

Πέραν των υποχρεώσεων αυτών, οι εργοδότες υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές σημείο στους χώρους λειτουργίας των επιχειρήσεων, το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).

Ειδικά οι νέοι εργοδότες οι οποίοι προβαίνουν σε πρόσληψη προσωπικού για πρώτη φορά, καθώς και όσοι εργοδότες δημιουργούν παραρτήματα με νέες προσλήψεις εργαζομένων, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα Έντυπα Ε3 και Ε4, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την απογραφή τους ως εργοδότες στο Ενιαίο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω του αρμοδίου Υποκαταστήματος.

Ως ημερομηνία υποβολής των Εντύπων, θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης αυτών, στο Σύστημα, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – εργοδότη, μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου. Διορθώσεις δεν μπορούν να γίνουν με νέα ηλεκτρονική υποβολή.

Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. ή και του Ο.Α.Ε.Δ., σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσία τους. 

Στα ως άνω έντυπα Ε3 και Ε4, εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία που αναγράφονται στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και τα οποία, αφορούν

  • στα προσωπικά στοιχεία του εργαζόμενου (όνομα, επίθετο, όνομα πατρός),
  • στην ημερομηνία πρόσληψης,
  • στον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου,
  • στην ειδικότητα και
  • στις αποδοχές, (μισθός ή ημερομίσθιο). 

Με τις προαναφερθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, καθιερώθηκε από 1/3/2013 ως υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικά στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» των εντύπων Ε3 και Ε4, κατά την πρόσληψη των εργαζομένων και πριν αναλάβουν εργασία. 
Κατόπιν αυτών, κρίθηκε σκόπιμο να καταργηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν ταυτόχρονα και παράλληλα σε χειρόγραφη μορφή το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.4255/2014, και κατ’ ακολουθία καταργείται και η επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ε.Β.Κ.Ν.Π., όπως ήδη, σας έχει γνωστοποιηθεί με το αναφερόμενο στα σχετικά, Γενικό Έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφάλισης – Εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ως άνω κατάργηση του Ε.Β.Κ.Ν.Π. και των αντίστοιχων κυρώσεων ισχύει για μισθολογικές περιόδους απασχόλησης από 1/6/2014 και εφεξής.

Επισημαίνεται ότι: όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 Ν.4255/2014, τα Ειδικά Βιβλία Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, τηρούνται ως 31/5/2014, φυλάσσονται από τον εργοδότη κατά τα προβλεπόμενα, στους χώρους απασχόλησης, για δέκα (10) έτη από τη νόμιμη θεώρηση τους και επιδεικνύονται κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

ΘΕΣΠΙΣΗ ΝΕΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ – ΕΠΑΥΞΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ 

Καθορίζονται :
Άρθρο 1:

  • ƒΗ επιβολή κυρώσεων, κατά δέσμια αρμοδιότητα των ελεγκτών της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και των αρμοδίων υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατά την διαπίστωση της μη αναγραφής εργαζομένου ή εργαζομένων στο έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. 
  • Το ύψος, ανά κατηγορία, της διοικητικής κύρωσης (πρόστιμο), για την μη αναγραφή εργαζόμενου στο Πίνακα Προσωπικού.
  • Το είδος και η διαδικασία επιβολής άλλων κυρώσεων, πέραν των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται σε βάρος υπότροπου για τις ανωτέρω παραβάσεις, εργοδότη.

Άρθρο 2:

  • ƒ Η επιβολή διοικητικής κύρωσης και το ύψος αυτής (αυτοτελές πρόστιμο), για την περίπτωση μη τήρησης από τον υπόχρεο εργοδότη του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού). 

Με την ίδια Υπουργική Απόφαση:
Άρθρο 3:

  • ƒΡυθμίζεται το θέμα, της μη επιβολής περισσότερων του ενός προστίμου, για την ίδια αιτία, εντός της ίδιας ημέρας. 

Άρθρο 4:

  • Περιγράφεται η διαδικασία διαπίστωσης καταγραφής και βεβαίωσης του είδους της παράβασης, η σύνταξη και επίδοση των Πράξεων Επιβολής Προστίμου, η διαδικασία είσπραξης των προστίμων αυτών, η παρεχόμενη έκπτωση στις περιπτώσεις εμπρόθεσμης καταβολής, καθώς και το είδος του ενδίκου μέσου και το όργανο επίλυσης της ανακύπτουσας διαφοράς, στην περίπτωση αμφισβήτησης. 

Άρθρο 5:

  • ƒ Ορίζονται τα αρμόδια όργανα για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των ελέγχων Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.ΥΠ.Ε.Α.. 

Η εγκύκλιος καθορίζει ακόμη:

Γ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΝΤΟΣ Ε.Β.Κ.Ν.Π. – ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ.

Δ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ε. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ – ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ – ΥΨΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση, οι παραβάσεις και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα καθορίζονται ως ακολούθως :

Α) Παράβαση :

Μη αναγραφή εργαζομένου στο έντυπο Ε4 (Πίνακα Προσωπικού).
Επιβαλλόμενο Πρόστιμο :
Ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί (18) δεκαοκτώ μήνες εργασίας για αδήλωτο εργαζόμενο – υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο – εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012.
Συγκεκριμένα για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει αναγραφεί στον Πίνακα Προσωπικού επιβάλλεται πρόστιμο ως ακολούθως.

Νέες Ελεγκτικές Διαδικασίες και "τσουχτερά" Πρόστιμα

 

Επισημαίνουμε ότι, κατά την σχετική θεωρία και την πάγια νομολογία των δικαστηρίων, ο όρος υπάλληλος αποδίδεται στον εργαζόμενο που κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, καταβάλλει κατά κύριο λόγο πνευματικές δυνάμεις, ενώ ο όρος εργατοτεχνίτης αποδίδεται στον εργαζόμενο, ο οποίος κατά την εκτέλεση της εργασίας του χρησιμοποιεί σωματική και χειρωνακτική ικανότητα.

Άλλες Κυρώσεις :
Σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στο εδαφ. β΄. του άρθρου 1 της κοινοποιημένης Υπουργικής Απόφασης, σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης για την παραπάνω
παράβαση, επιβάλλεται πέραν των ανωτέρω χρημάτων προστίμων και το διοικητικό μέτρο της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των οριζομένων στο εδ. β΄ παρ.3 του άρθρου 23 σε συνδυασμό με το εδ. Β της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/5-8-2011 τ.Α΄).
Τυχόν αλλαγή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή.

Β) Παράβαση:
Μη τήρηση του Πίνακα Προσωπικού (Ε4) από τον υπόχρεο εργοδότη.

Επιβαλλόμενο Πρόστιμο :
Πέραν του ανωτέρω προστίμου που επιβάλλεται για την μη αναγραφή εργαζόμενου στο Πίνακα Προσωπικού, καθιερώνεται με τις διατάξεις του άρθρου 2 της κοινοποιούμενης Υ.Α., ειδική αυτοτελής κύρωση (αυτοτελές πρόστιμο), που επιβάλλεται από τους ελεγκτές της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και τους αρμόδιους υπαλλήλους Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στις περιπτώσεις μη τήρησης από τον υπόχρεο εργοδότη του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).
Το αυτοτελές επιβαλλόμενο πρόστιμο για την παράβαση αυτή, ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ και επιβάλλεται σωρευτικά και ανεξάρτητα από την επιβολή του προστίμου που αφορά στην μη αναγραφή εργαζομένου στο Πίνακα Προσωπικού.

Η κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβολή των προαναφερομένων διοικητικών κυρώσεων, αφορά στην δυνατότητα των ελεγκτών της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και των αρμοδίων υπαλλήλων Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να επιβάλλουν άμεσα τις κυρώσεις αυτές, ταυτόχρονα με την διαπίστωση των παραβάσεων και χωρίς την προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων ή τυχόν διευκρινίσεων.

Επίσης η εγκύκλιος καθορίζει ακόμη:

ΣΤ. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

1. ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ

2. ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Ζ. ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Η. ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ.

Θ. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ 

 

>>> Διαβάστε ακόμη <<<

Τι καταργείται στα Δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση αδειών διαμονής.

Πότε θα πληρωθούν προνομιακά και οικογενειακά επιδόματα;

OYΠΣ: Αδυναμία υπολογισμού του Φόρου Ακινήτων εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών

Σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών

Απίστευτη πατέντα με τις πινακίδες αυτοκινήτων για να αποφύγουν τεκμήριο διαβίωσης και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Προσοχή! Ιός που «βάζει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Πώς να προστατευτείς

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας από 1 Ιουλίου 2014

 

 

Related posts