26 Απριλίου 2024

Νέος ΓΓΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής

Νέος ΓΓΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναλαμβάνει ο σαραντάρης Γιώργος Πιτσιλής. Στην τελική short list μετείχαν εκτός αυτού, και τα στελέχη της ΓΓΔΕ Φώτης Κουρμούσης (περιβαλλοντολόγος) και Ηλίας Ξηρουχάκης (είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη).

Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Πιτσιλής;

Πρόκειται για δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και Φορολογικό Σύμβουλο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ειδικευμένος ως δικηγόρος σε φορολογικά θέματα. Παράλληλα, ο Γιώργος Πιτσιλής, είχε διατελέσει για σημαντική χρονική περίοδο, σύμβουλος στο γραφείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ.

Προφανώς δεν είναι κάποιο στέλεχος του κύκλου του Σύριζα ή έστω στην περιφέρεια αυτού. Από την παραπάνω περιγραφή είναι σαφές αυτό.  Η επιλογή του έγινε από την πενταμελή επιτροπή που είχε συστήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βαρύνουσα σημασία στην επιλογή του έναντι των άλλων υποψηφίων, έπαιξε η άποψη των εκπροσώπων των πιστωτών.

Ο Γιώργος Πιτσιλής έχει γεννηθεί το 1975. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επιπλέον κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I) (Υπότροφος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλος) και βέβαια, όπως προαναφέραμε, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Την περίοδο 1999-2010 υπήρξε συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες. Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής του Δικηγορικού Γραφείου Κυριακάκης – Πιτσιλής – Βελεγράκης.

Επίσης, από το 2010 είναι Φορολογικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ειδικεύεται σε όλο το φάσμα του Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού. Παρέχει συμβουλές φορολογικού σχεδιασμού και υποστηρίζει τους πελάτες του Γραφείου στην εξωδικαστική και δικαστική επίλυση των φορολογικών τους διαφορών. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών (2008-), ενώ συμμετέχει στις επιστημονικές ομάδες διαφόρων νομικών περιοδικών.

Γνωρίζει άπταιστα την αγγλική και γαλλική γλώσσα,  γνωρίζει δε και γερμανικά.

Σίγουρα η επιλογή του Γιώργου Πιτσιλή αποτελεί μια κίνηση συσχετισμών σε σχέση με τους πιστωτές, αλλά και ένα στοίχημα. Το στοίχημα δε, είναι σημαντικό και μεγάλο και δεν είναι άλλο από την τόνωση των δημοσίων εσόδων σε μια κρισιμότατη περίοδο αλλά με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, “χτυπώντας” το δυνατόν την φοροδιαφυγή.

Ίδωμεν…

Related posts