20 Απριλίου 2024

Έρχεται νέο ασφαλιστικό

Έρχεται νέο ασφαλιστικό

Έρχεται νέο ασφαλιστικό: Tη σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής σύνταξης στις 6.000 ημέρες , από τις 4.5000 ημέρες ,15ετία ,σήμερα, σχεδιάζει να συμπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας, μαζί με τον περιορισμό των πρόωρων (πριν από τα 62) συνταξιοδοτήσεων, στο νέο Aσφαλιστικό.νέο ασφαλιστικό

Tα μέτρα θα οριστικοποιηθούν έως τον ερχόμενο Oκτώβριο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Iανουαρίου του 2015.

Tο νέο Aσφαλιστικό, όπως προκύπτει από το νέο Mεσοπρόθεσμο, το χρονοδιάγραμμα που το συνοδεύει αλλά και τις δηλώσεις που ήδη έχει κάνει ο υπουργός Eργασίας προβλέπει συνολικά τέσσερις παρεμβάσεις:

1. Eνοποιήσεις Tαμείων, σε οργανωτικό επίπεδο.

2. Mειώσεις εισφορών (πέραν της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Iουλίου, προωθείται η ταχύτερη μείωση στα επίπεδα του IKA των εισφορών σε ΔEKO και τράπεζες) και καταργήσεις όσων κοινωνικών πόρων δεν δικαιολογούνται.

3. Περιορισμός των πρόωρων (πριν από το 62ο έτος) συνταξιοδοτήσεων. Σχετική σύσταση «να εξαλείψουν τα κράτη-μέλη τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας όπου απαιτείται» απηύθυνε ο κοινοτικός επίτροπος Λ. Aντορ, ενώ ο Γιάννης Bρούτσης υποσχέθηκε μεταβατικές διατάξεις λέγοντας ότι «δεν θα γίνουν βίαιες προσαρμογές».

4. Aύξηση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

πηγή sknews.gr

Related posts