3 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκινά η λειτουργία του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού – Ενισχύεται άμεσα η ρευστότητα των δικαιούχων του ΕΣΠΑ

Ξεκινά η λειτουργία του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού – Ενισχύεται άμεσα η ρευστότητα των δικαιούχων του ΕΣΠΑ
Υπεγράφη σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστα Βαρλαμίτη, την Ειδική Γραμματέα ΕΤΠΑ του Υπουργείου, Ευγενία Φωτονιάτα, και τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΦΕΠΑΕ, Θωμά-Φωκίωνα Αλγιανάκογλου, η σύμβαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (escrow account). Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης υλοποιείται στην πράξη η σχετική υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 2016.
Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός που μπαίνει σε λειτουργία εξασφαλίζει αποκλειστικά στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Χάρη σε αυτό τον νέο μηχανισμό, δεν απαιτείται πλέον από τους επενδυτές να προχρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε σχετικά με το θέμα:
«Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός είναι ένας νέος, καινοτόμος μηχανισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για παροχή ρευστότητας στους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, χωρίς καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αυτή η υποχρέωση αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Η πρωτοβουλία μας λοιπόν υπηρετεί εκείνο που εξαρχής είχαμε εξαγγείλει: το άνοιγμα των προγραμμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.
Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου, της Ειδικής Γραμματείας που είχε αναλάβει όλη τη διαδικασία εκπόνησης της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς επίσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ενδιάμεσου φορέα των προγραμμάτων, του ΕΦΕΠΑΕ, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε έτσι ώστε να φτάσουμε σήμερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, σε συνδυασμό και με τις άλλες ενέργειες που προωθούμε, ενισχύουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστας Βαρλαμίτης, δήλωσε:
«Χρειάζεται δημιουργική σκέψη και νέες μορφές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε όλα τα καινούργια δεδομένα που υπάρχουν, είτε επιστημονικά, είτε τεχνολογικά, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις νέες μορφές και φυσικά να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη μορφή συνεργασίας και χαιρόμαστε ως Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που συμβάλλαμε και εμείς σε αυτή τη δράση, με σκοπό πάντα να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη ο τόπος».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Εκταμίευση της χρηματοδότησης προς τους Προμηθευτές των Δικαιούχων,  χωρίς την κατάθεση εγγύησης προκαταβολής μέσω Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού, («Escrow Account»)

Η σύσταση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού  στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάστηκε με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη διευκόλυνση των δικαιούχων. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την  σύσταση του Λογαριασμού στο Ταμείο ορίστηκαν με την με αριθμό 62550/2016 Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΦΕΚ Β 1738). Η σημερινή υπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενεργοποιεί το νέο αυτό εργαλείο.

Η λειτουργία του Λογαριασμού ξεκινά με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης η οποία αναμένεται άμεσα με τους υπαχθέντες στις τέσσερις (4) δράσεις επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Προς τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν 4 λογαριασμοί escrow / ένας για κάθε δράση.

Πώς ανοίγει ο Λογαριασμός για τον Δικαιούχο;

Η χρήση του escrow account από τους Δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων δεν είναι υποχρεωτική.  Ο κάθε Δικαιούχος, δύναται είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης.

Με την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής ενός Δικαιούχου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες χρήσης του escrow account. Ειδικότερα, μετά από αίτημα του επενδυτή/Δικαιούχου στο οποίο θα δηλώνει την βούλησή του για χρήση του escrow, και την δήλωση προσχώρησης στην σύμβαση, δημιουργείται στον escrow account, που αφορά την δράση στην οποία έχει ενταχθεί, υπο -λογαριασμός/μερίδα στο όνομά του.

Πώς θα γίνεται η εκταμίευση της χρηματοδότησης  στην περίπτωση του escrow account;

Για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης, ο δικαιούχος, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει ένα μέρος του επενδυτικού σχεδίου (καθορίζεται από τον εκάστοτε Οδηγό Εφαρμογής του χρηματοδοτικού προγράμματος) θα πρέπει να υποβάλλει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτημα επαλήθευσης – καταβολής των δαπανών του, συνυποβάλλοντας τα μερικώς εξοφλημένα τιμολόγια και τυχόν ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής. Το μη εξοφλημένο ποσό των τιμολογίων, θα καταβληθεί στη συνέχεια από τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό.

Στις Δράσεις που το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 100%, (Νεοφυής Επιχειρηματικότητα -Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα τιμολόγια θα είναι μερικώς εξοφλημένα ως προς την μη επιλέξιμη δαπάνη (π.χ ΦΠΑ). Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Μετά από έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών από τον  Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης -ΕΦΕΠΑΕ , δίνεται εντολή στο Ταμείο, να αποδεσμεύσει – εκταμιεύσει από το λογαριασμό του δικαιούχου συγκεκριμένο ποσό υπέρ κάθε παρόχου – προμηθευτή του δικαιούχου και για λογαριασμό του και μέχρι το ανώτατο ύψος της δημόσιας δαπάνης. Δηλαδή, τα χρήματα, δεν πάνε στον δικαιούχο,  αλλά απ’ ευθείας στους προμηθευτές του.

Στη συνέχεια η εντολή αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον ΕΦΕΠΑΕ στο Ταμείο, που εκτελεί τις πληρωμές καταβάλλοντας άμεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς, που τηρούν οι πάροχοι – προμηθευτές του δικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα.

Related posts