25 Απριλίου 2024

Ξεπέρασαν και τα €70 δισ., τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο

Ξεπέρασαν και τα €70 δισ., τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο

Ξεπέρασαν και τα €70 δισ., τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία. Αυτό έδειξαν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.money hole

Αναλυτικότερα, οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί ως τις 31/12/2013, ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε €60,68 δισ. έναντι €60,59 δισ. που ήταν τον Αύγουστο του 2014.

Αύξηση σημειώθηκε και στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από την 1/1/2014, οι οποίες ανήλθαν σε €9,68 δισ. έναντι €8,65 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο).

Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι συνεχίζεται η τάση αύξησης κατά περίπου €1 δισ. μηνιαίως, των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών,  λόγω της αδυναμίας των φορολογουμένων να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία αλλά και λόγω του ατελέσφορου συστήματος προστίμων και προσαυξήσεων επί αυτών που έχουν αδυναμία πληρωμής.
Διογκώνεται έτσι το οφειλόμενο ποσό, χωρίς ωστόσο, ελπίδα πληρωμής του. Διότι όταν κάποιος δεν έχει να πληρώσει 100, θα μπορεί να πληρώσει 200, με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις;

Και το πρόβλημα αυτό διαιωνίζεται χωρίς ουσιαστική επίλυση, όταν η μόνη ουσιαστική επίλυση θα ήταν το βαθύ «κούρεμα» των χρεών, που μαζί όμως με την αναθέρμανση στην οικονομία, θα έδινε στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και φορολογουμένων, την δυνατότητα να έχουν ένα αυξημένο εισόδημα, επαρκές για την εξυπηρέτηση πρώτα των βασικών τους αναγκών, δεύτερα και της εξυπηρέτησης του χρέους που μπορεί να έχουν προς το Δημόσιο.

Εάν γίνει βαθύ «κούρεμα» των χρεών άνευ προηγηθείσας ή έστω παράλληλης εφαρμογής πολιτικής αύξησης των εισοδημάτων, είναι σαφές ότι και με «κουρεμένο» χρέος, όταν κάποιος έφτασε στο σημείο του χρέους λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησής του σε μια σταθερή βάση, ίσως το εξυπηρετήσει για μικρό χρονικό διάστημα λόγω του «κουρέματος» αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι μετά από λίγο, δεδομένου του χαμηλού εισοδήματός του, θα αρχίσει ξανά να συσσωρεύει χρέος, φτάνοντας ξανά σε επίπεδα μη εξυπηρέτησης άρα και νέας φάσης αύξησης των χρεών.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και τα ακόλουθο άρθρο:
✎ Τι αποδοχή μπορεί να έχει η νέα πολύμηνη ρύθμιση στους οφειλέτες ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Δείτε ακόμη…

Related posts