2 Μαΐου 2024

ΟΑΕΕ: Δώστε (κάτι) και σωθείτε – σχετικά με τα Ληξιπρόθεσμα

ΟΑΕΕ: Δώστε (κάτι) και σωθείτε – σχετικά με τα Ληξιπρόθεσμα

ΟΑΕΕ: Δώστε (κάτι) και σωθείτε – σχετικά με τα Ληξιπρόθεσμα: Ο Οργανισμός των ελευθέρων επαγγελματιών φαίνεται ότι έχει δώσει ‘άτυπη’ οδηγία προς τους ασφαλισμένους του προκειμένου να γλυτώσουν τις κατασχέσεις.ΟΑΕΕ

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και είναι αποτέλεσμα βέβαια, των υψηλότατων συσσωρευμένων οφειλών των ασφαλισμένων προς το Ταμείο.
Και βέβαια προφανώς, η άτυπη αυτή οδηγία δεν μπορεί να είναι πρωτοβουλία της Διοίκησης του Οργανισμού – σίγουρα είναι εντολή άνωθεν, ήτοι από το υπουργείο Εργασίας.

Ήδη πάνω από 370 χιλιάδες ασφαλισμένοι σε σύνολο 740 χιλιάδων ενεργών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, έχουν χρέη που υπερβαίνουν τα εφτά εκατομμύρια ευρώ.

Η οδηγία αφορά τόσο εκείνους που απειλούνται ήδη με κατασχέσεις διότι οφείλουν άνω των 5 χιλιάδων ευρώ, όσο και εκείνους που χρωστούν λιγότερα αλλά πλησιάζουν στο έντονο ‘κόκκινο’ και τους καλέί να δίδουν έστω και €50.

Και με την λογική αν το πάρετε, σημειώνουμε εμείς (Tax Coach) – και αυτό που θα σας πούμε ισχύει για οπουδήποτε μπορεί να έχει κανείς χρέη, είτε μιλάμε για Εφορία, είτε Δημόσιο (Ταμεία), είτε προς τράπεζες, η λογική λέει ότι εάν κάποιος βάζει κάτι τι αλλά σταθερά σε μηνιαία βάση χωρίς να παραλείπει ούτε ένα μήνα, ένα ποσό, ας είναι χαμηλό, τότε δίδει την εικόνα ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι σχεδόν αντιμετωπίζουν και όλοι γνωρίζουν, αυτός τουλάχιστον δεν είναι μπαταχτσής και προσπαθεί να εξυπηρετήσει κανονικά την υποχρέωσή του.

Ένας άλλος που μέχρι κάποια στιγμή πλήρωνε τις υποχρεώσεις του και σταματάει να τις εξυπηρετεί «με το μαχαίρι», δηλαδή σταματώντας κάθε πληρωμή και αφήνει την υποχρέωσή του παντελώς απλήρωτη, συσσωρεύοντας χρέος επί μήνες, δίδει την εικόνα του μπαταχτσή διότι τι συνέβη, που να τον εμποδίζει να βάζει κάτι κάθε μήνα έναντι της υποχρέωσής του;

Είναι λογικό λοιπόν, οι έχοντες να λάβουν από τις οφειλές, ήτοι η Εφορία, Δημόσιο και τράπεζες, να ξεκινούν (προτεραιότητα) στην προσπάθειά τους να τονώσουν τα λιγοστά τους έσοδα από τους μπαταχτσήδες. Και μόνο εάν αυτά που θα αποκομίσουν από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν επαρκούν, τότε θα επεκτείνονται αυτά προς ομάδες που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα, αλλά που από τα συστήματα φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να εξυπηρετούν την οφειλή τους.

Οι οφειλέτες λοιπόν ας βάλουν στο μυαλό τους αυτό: κανένας μήνας άνευ κάποιας πληρωμής · εάν θέλουν να θέσουν εαυτόν σε μια καλύτερη θέση έναντι άλλων και να απομακρύνουν για την περίπτωσή τους τον κίνδυνο κατασχέσεων. Και θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και κάτι άλλο· δεν χρειάζεται κάθε μήνα να καταβάλλεται ένα σταθερό ποσό. Μπορεί τον έναν μήνα να καταβάλλεται π.χ. €70, τον άλλον €65, τον τρίτο €50, τον τέταρτο €67, τον πέμπτο €45 κ.ο.κ..

Κάτι τέτοιο, θα έδινε την εντύπωση και εφόσον ανταποκρίνονταν και στην πραγματικότητα, ότι ο οφειλέτης, με διάθεση να εξυπηρετήσει την οφειλή του, ό,τι ποσό δύναται να πληρώσει κάθε μήνα, το πληρώνει και βέβαια δεν μπορεί το ποσό αυτό να είναι ίδιο κάθε μήνα, καθώς αφενός κάθε μήνα ποικίλουν το εισόδημα του οφειλέτη, αφετέρου κάθε μήνα διαφέρουν οι υποχρεώσεις του οφειλέτη (για παράδειγμα, ο λογαριασμός ΔΕΗ δεν έρχεται κάθε μήνα, επομένως κάποιος μήνας έχει ως δαπάνη την πληρωμή ΔΕΗ και άλλος όχι).

Με τον παραπάνω τρόπο θα προστατεύσετε αποτελεσματικότερα τον εαυτό σας εάν ανήκετε στην μεγάλη πληθυσμιακά ομάδα των εχόντων ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ και TaxCoach

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Τα στοιχεία κατοικιών στην Ελλάδα – Γιατί δεν μπορούν να εκποιηθούν με πλειστηριασμούς
✎ Σταθερή κατάσταση η επίτευξη ολοένα υψηλότερων χρεών προς το Δημόσιο

Related posts