Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος πραγματοποίησε ενημέρωση σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Παρακάτω, παρουσιάζονται τα τέσσερα βασικά βήματα, που οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ακολουθηθούν για την υπαγωγή στη ρύθμιση, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
Α) Δικαιούχοι της ρύθμισης:
- Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα
- Ελεύθεροι επαγγελματίες
- Αγρότες.
Β) Προϋποθέσεις:
- Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών
- Να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα
- Να έχουν θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση σε μία από τις 3 τελευταίες οικονομικές χρήσεις
- Να μην έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για φορολογικές υποθέσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος.
Γ) Η ρύθμιση:
1.Οφειλές ως 50.000 ευρώ σε κάθε πιστωτή (Ασφαλιστικούς φορείς ή /και Δημόσιο)
2.Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων
3.Ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ
4.Μέγιστος αριθμός δόσεων οι 120.
Δ) Η διαδικασία:
- Ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr (μία αίτηση για όλους τους πιστωτές)
- Επισύναψη όλων των δικαιολογητικών
- ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ υποβάλουν 2 χωριστές προτάσεις
- Ο οφειλέτης συμφωνεί και με τις δυο / με τη μια /με καμία από τις προτάσεις
- Αν ο οφειλέτης συμφωνήσει πρώτη καταβολή δόσης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της πρότασης
- Υποβολή αίτησης οφειλέτη μια μόνο φορά.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε: “Παρά τα οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή της λειτουργία και εκεί πρέπει να βρούμε λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν από πλευράς των αιτούντων τη ρύθμιση, όπως και ο όρος της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια, σε μια οικονομία με παρατεταμένη ύφεση. Επίσης, παρά τις αυστηρές προθεσμίες οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 10 μήνες και χρόνος πλέον δεν υπάρχει για καμία πλευρά.’’