19 Μαΐου 2024

ΟΕΕ: Συστήνει στα μέλη του τον ΟΠΕΜΕΔ

ΟΕΕ: Συστήνει στα μέλη του τον ΟΠΕΜΕΔ

Το ΟΕΕ, με Επιστολή στα μέλη του, συστήνει την χρησιμοποίηση του ΟΠΕΜΕΔ κια την διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Αναλυτικότερα, η Επιστολή έχει ως εξής:

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη συμμετοχή του Οικονομικού Επιμελητηρίου στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Ο ΟΠΕΜΕΔ δημιουργήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και από πολύ σημαντικούς φορείς της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας με κύριο στόχο τη διάδοση της Διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στη χώρα μας.

Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ είναι ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, που συμπληρώνει το παραδοσιακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010.

Πρόκειται για μία διαρθρωμένη διαδικασία, χάρη στην οποία τα εμπλεκόμενα σε μια διαφορά μέρη επιδιώκουν την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, μέσω μίας κοινά αποδεκτής διαδικασίας, σε ουδέτερο τόπο, με τη βοήθεια ενός ουδέτερου και έμπειρου τρίτου προσώπου, ειδικά εκπαιδευμένου, του «διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή».

Είναι μία ταχεία και πιο οικονομική επιλογή και συγχρόνως δίνει τη δυνατότητα να μη διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων σε μία διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία και το περιεχόμενο αυτής είναι απολύτως προστατευμένο από το απόρρητο που επιβάλλεται νομοθετικά. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις και συμπεριλαμβάνεται στα πολύ θετικά χαρακτηριστικά της Διαμεσολάβησης διεθνώς.

Η διάδοση της Διαμεσολάβησης εμπεριέχει επίσης και μία πολύ σημαντική αλλαγή κουλτούρας που προωθεί αντί για τη διαμάχη τη συναίνεση.

Η προσφυγή στη Διαμεσολάβηση είναι εκούσια και συμφωνείται ελεύθερα από τα μέρη μίας διαφοράς. Η συμφωνία αυτή μπορεί να περιληφθεί σε συμβάσεις ως ρήτρα διαμεσολάβησης. Μια ενδεικτική ρήτρα διαμεσολάβησης θα μπορούσε να έχει την ακόλουθη μορφή:

«Κάθε αξίωση, διαφορά ή αμφισβήτηση που απορρέει ή προκύπτει από την ερμηνεία, εφαρμογή ή εκτέλεση της παρούσας συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που σχετίζονται με την υπόσταση και το κύρος της σύμβασης, καθώς και των περιπτώσεων παραβίασης των όρων αυτής, θα παραπέμπεται σε διαμεσολάβηση του ν. 3898/2010, πριν την έναρξη δικαστικών ενεργειών».

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω διατύπωση είναι απλώς ενδεικτική και η τελική μορφή και χρήση της πρέπει πάντοτε να τελεί υπό την έγκριση του νομικού συμβούλου κάθε επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να σας παραινέσουμε να κάνετε χρήση της ρήτρας διαμεσολάβησης στα συμβατικά κείμενα που υπογράφετε, παρέχοντας την αναγκαία εμπιστοσύνη σε έναν θεσμό καινοτόμο, δυναμικό και διεθνώς επιτυχημένο.

Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε ειδική εκδήλωση για να έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για όλα τα συναφή με τη διαμεσολάβηση θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Βασιλική Μπουσούνη (τηλέφωνο 2132141870, email: vbouss@oe-e.gr) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΜΕΔ (www.opemed.gr ).

 

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Related posts