3 Μαΐου 2024

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές: Η δυνατότητα ανοίγματος των καταστημάτων 365 ημέρες το χρόνο, πρόκειται να ανοίξει την μεθεπόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, όταν αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για την πιλοτική λειτουργία της αγοράς και τις 52 Κυριακές του έτους.Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Πηγαίνοντας προς αυτή την εξέλιξη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), εξέφρασε την ισχυρή αντίθεσή του, μέσω της σχετικής ψηφοφορίας που έγινε και στην οποία, το 96% των μελών του ΕΣΘ που προσήλθαν στην ψηφοφορία, ψήφισε αρνητικά (στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές).
Βέβαια, στην ψηφοφορία η συμμετοχή ήταν μικρή, αλλά αυτό εξηγείται ότι λόγω της κρίσης, δημιουργείται κόπωση που οδηγεί και σε απομάκρυνση από τις διαδικασίες του Συλλόγου.

Πάντως, εντός αυτής της εβδομάδας αναμένεται να κορυφωθούν οι πιέσεις των θεσμικών εκπροσώπων των εμπόρων προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι έμποροι διατηρούν αρνητική στάση απέναντι σε αυτό το μέτρο, καθώς στη πλειοψηφία τους πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις μικρού μεγέθους και συνεπώς, δεν είναι σε θέση να λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο και υπό τις παρούσες συνθήκες βαθιάς ύφεσης, θα ευνοούσε μόνο τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βάλουν το προσωπικό τους σε βάρδιες καλύπτοντας το Σαββατοκύριακο, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το κάνουν μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται μόνο ο επιχειρηματίας ή ένας με δύο εργαζομένους. Η εφαρμογή του μέτρου λοιπόν, δημιουργεί ‘αθέμιτο’ ανταγωνισμό και καταδικάζει τις μικρές επιχειρήσεις, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια κατάσταση. Και βέβαια στο σύνολο της οικονομίας της Θεσσαλονίκης αλλά και χώρας μας γενικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές.

Εάν εφαρμοστεί λοιπόν ένα τέτοιο μέτρο, θα κάνει στο σύνολο της οικονομίας περισσότερο κακό παρά καλό, αφού οι πολύ λίγες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν και τις Κυριακές, θα το κάνουν, προσελκύοντας προφανώς τους ολίγιστους καταναλωτές. Τους καταναλωτές αυτούς που εάν δεν έβρισκαν τα καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές, θα έκαναν τα ψώνια τους τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδος, όταν όμως θα ήταν ανοικτά το σύνολο των καταστημάτων, οπότε μέρος των δαπανών των καταναλωτών θα κατευθύνονταν και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν όμως, όπως είπαμε, την συντριπτική πλειοψηφία (taxcoach.gr).

Συνεπώς, εάν το μέτρο εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε απώλεια συναλλαγών στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως σε ένα τόσο υφεσιακό περιβάλλον μάχονται για την επιβίωσή τους και αναπόφευκτα, πολλές από αυτές θα κλείσουν, με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ύφεσης και την ενίσχυση της ανεργίας.

Related posts