3 Μαΐου 2024

Οι διευκολύνσεις που πετυχαίνει η κυβέρνηση προσεχώς για να φτιάξει «κλίμα»

Οι διευκολύνσεις που πετυχαίνει η κυβέρνηση προσεχώς για να φτιάξει «κλίμα»

Οι διευκολύνσεις που πετυχαίνει η κυβέρνηση προσεχώς για να φτιάξει «κλίμα»: Προχωρά η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών έως και 100 δόσεις, του πόθεν έσχες στην τιμή συμβολαίου και όχι στην αντικειμενική για τις αγορές ακινήτων όπως και ορισμένα άλλα.Οι διευκολύνσεις που πετυχαίνει η κυβέρνηση προσεχώς για να φτιάξει «κλίμα»

Αναλυτικότερα, ένα από τα θέματα είναι ο αριθμός των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Το αίτημα των πολύ περισσότερων δόσεων είναι παλαιό αλλά η Τρόικα αρνούνταν. Τώρα όμως, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνουν άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μηνιαίως, η Τρόικα αλλάζει στάση και φαίνεται να κατανοεί ότι είναι προς το συμφέρον των εισπράξεων, η διεύρυνση των δόσεων.

Οι δόσεις είναι πολύ πιθανό να είναι 100 για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις € 15 χιλιάδες οφειλών και μικρότερες για μεγαλύτερα. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, διευκολύνοντας τους φορολογουμένους στο να πληρώνουν – και η ελάχιστη μηνιαία δόση, θα είναι €50.

Άλλο ένα ζητούμενο είναι η διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Λέμε ‘έως’ καθώς το μέγεθος της διαγραφής θα είναι ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν (υπάρχουν επιλογές για 24, 36, 48, 60, 72 έως και 100 δόσεις). Η λογική είναι εισπρακτική: με το προηγούμενο καθεστώς καταγράφονταν σημαντικές προσαυξήσεις αλλά δεν εισπράττονταν · τώρα προσδοκούν να πετύχουν εισπράξεις.

Άλλη μία αλλαγή που δρομολογείται άμεσα, είναι στο πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων, που επιβάλλονταν στις εξωπραγματικές πλέον, αντικειμενικές αξίες που είναι έως και αρκετά υψηλότερες των εμπορικών.

Καλούνταν κάποιος που έκανε μια αγορά ακινήτου να δικαιολογήσει που βρήκε ένα ποσό (βάσει αντικειμενικής) που δεν είχε πληρώσει, άρα και πώς να το δικαιολογήσει; Το όλο πράμα, ήταν παρανοϊκό και γι’αυτό πάμε προς αποκατάσταση της εν λόγω παράλογης κατάστασης.

Στη συνέχεια, έρχεται η μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20%, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος (2015).

Τέλος, σημαντική παρέμβαση είναι στο τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ, ο οποίος εκλογικεύεται και μπορείτε να διαβάσετε σε αναλυτικό άρθρο, εδώ.

 

Related posts